17 Ekim 2010 Pazar

Silik son bahar goruntusu uzerine bir kek denemesi


Acaip guzel birsey oldu, ben ki yumusak/islak kek sevmem, mutlaka bayatlatip yerim, kekin resimde gorulen kismini tek basima yalayip yutmus bulunuyorum! Tarifi hemen yazmam lazim yoksa daha evvel basariyla sonuclanan ve/fakat daha sonra hatirlanamadigi icin tekrar yapilamayan diger basarili denemeler gibi tarih olacak. Kakaolu karisim tamamen bir onceki kek denemesinden kalmis bir karisim o yuzden umarim bu aciklamalar ileride hatirlamama yardimci olur!



Malzemeler:

1 stick tereyag (eritilmis - ilik)
1.5 cup un
1 cup pudra sekeri
1.5 cay bardagi sut (ajda dedikleri bardak ile)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 yumurta
2 yemek kasigi marmelat

Kakaolu karisim icin:
Goz karari kakao (bir su bardagindan az kakaolu bulamac yapilacak), tereyagi veya kaymak, hadi iki kasik diyelim), 1/4 bardak da sut diyelim, ayran kivamli bir karisim oluyor! Icine 1/4 bardak toz seker. Ah bir de eger iyi kalite hot chocolate varsa veya baking chocolate tadi daha guzel oluyor. Kakao (hadi 3 dolu kasik diyelim), yag veya kaymak, sut ve cikolata ocagin uzerinde kaynamadan pisirilir. Hepsi homojen bir sekilde karisinca ( bu asamada ilinmis oluyor kesinlikle cok isinmamasi lazim, o yuzden sapli bir sos tenceresinde veya cezvede yapilirsa arada atesten cekilerek dibinin tutmasi onlenmis oluyor) atesten alip icine sekeri dokup kenara koyuyoruz.

Yapilisi:
Butun kuru malzemeleri karistirma kasesinin icine koyup cirpma teli ile karisitiriyoruz. Sonra icine diger malzemeleri koyup soyle bir karistiriyoruz! Cok fazla karistirmaya gerek yok, hele miksere hic gerek yok, yagli kagit serilmis, veya yaglanmis kaliba dokup kakaolu karisimi uzerine gezdiriyoruz, sonra ya cirpma teli ile ya da catalla kakaolu siviyi kekin hamuruna karistiriyoruz, ebruli bir sekilde karistiktan sonra normal sekilde pisiriyoruz.
Iki detay var, bir fark yaratip yaratmadigini bilmedigim ama not etmek istedigim: Birincisi tereyagi eritirken bir kasik kadari yumusamis ama butun kalmisti kasenin icinde ve ben onu o sekilde karistirdim. Kekin hamurunda cok ufak yag toplari kalmisti tepsiye dokerken, fakat pistikten sonra mis gib bir kokusu oluyor kekin, belki ondandir. Ikincisi kakaolu karisima sonradan karistirdigim toz seker sanirim kekin altini, ustunu ve yanlarini kitir kitir yapiyor! Eger o yapmiyorsa icindeki marmelat yapiyordur, her ne yapiyorsa cok guzel yapiyor.

3 yorum:

  1. Senin bu kekin Alice'in muhteşem keklerinden birini anımsattı. Şu anki kiloma erişmemde o keklerin de katkısı olduğu için sevgiyle mi ansam yoksa kızıp küplere mi binsem bilemiyorum?!?!?

    YanıtlaSil
  2. "Ebruli şekilde" karıştırınca nasıl güzel olmasın!

    YanıtlaSil
  3. Tijen, kuplere binmek konusunda hem fikirim, bu yuzden keki bitirdikten sonra iki gundur senin tarifinle yaptigim ot kavurmasindan yiyorum :-) dinazor rejimi bu olsa gerek!

    Ozlemaki, cok guzel oldu yahu! ebruli mebruli hele birde kafadan-yenilebilir bir tarif cikti ya ortaya daha bir guzel oldu :-)

    YanıtlaSil