14 Ocak 2011 Cuma

Grape and Olive Compote


Tarihi romanlari hep sevmisimdir. Ilk okudugum kitabi hala hatirliyorum: Bizansli Asiklar - Mika Waltari. Sonrasi corap sokugu gibi geldi tabii. Iki-uc ay evvel Michelangelo and The Pope's Ceiling isimli kitabi okumustum, uzerine Robin Maxwell'in yazdigi Signora Da Vinci isimli kitabi gorunce dayanamadim aldim ama bu aralar takildigim Cin Tarihini bitirmeden kafami Leonardo, Michelangelo, ronesans tarihi ile bozmam hic iyi olmadi! Birini bitirmeden oburune atliyorum, kafam ambele olacak yakinda (belki de oldu).

Bu kitabi cok sevdim, hani 'ah keske bunlarin hepsi gercek olsaydi' dediginiz romanlar vardir ya, bu kitap'ta oyle bir kitap. Kitabin bas kahramani Leonardo'nun annesi Caterina'nin yaptigi compote ise kitabin basindan beri beni yedi bitirdi, kitabi bitirdigim gun gidip malzemeleri aldim ve yaptim.

Tarife gore bir bardak civari zeytin, bir o kadar uzum, zeytinyagi, balsamik sirke, tuz, zeytinyagi ve kekik ile firinda pisirilip, ilik olarak (veya soguk olarak) guzel bir ekmek ve keci peyniri ile sarabin yanina katik ediliyor! Hersey cok basit degil mi??? Nope! O kadar basit olmuyormus.

Bir kere ben kolaya kacip kalamata zeytin kullandim ki eksi bir zeytindir, uzerine balsamik sirke koyunca ve uzumlerde eksi cikinca olmadi! Eger zeytinler eksiyse sirkeyi azaltmak lazim, uzumlerde eksiyse bence biraz kuru uzum koymak lazim, internette baska bir uyarlamada sarimsak ve aci biber eklemis birisi, onu da denemek lazim.
Ben butun malzemeyi toprak comlek icinde firinda pisirdim, uzumler eridi, zeytinler tane tane kaldi, ertesi gun oglen yedim pek bir eksiydi, yazik diyip kenara koydum ama ertesi gun yedigimde acaip hosuma gitti.

Bir dahaki sefere:

Bir bardak zeytin, bir bardak tatli pembe uzum (veya kuru uzum katilmis eksi uzum :-) kekik, balsamik sirke ve zeytinyagi ile karisip uzumler erimeyecek kadar pisirilecek. Creamy goat cheese ile ciabatta ekmegi hazirlanip, sarapla yenilecek. Benim sarap peynir, ekmek gunlerim geri geldi :-) gibi gorunuyor. Yanina da guzel bir kitap olsa diyecegim, Ozlemaki "O-ha! Gozun doysun" diyecek! Haklidir, kutuphanede beni bekleyenleri biraktim, yolda kac tane siparis var onu hatirlamiyorum hahahahaha....

Bir de su manzaranin tadini cikartabilsem :-((((

5 yorum:

  1. evde 6 sise sarap var. yarim cuval halinde ulasmis betterworldbooks kitaplari da var.
    e hadi al tepsileri gel!

    biz yola falan cikamayiz, gor bak. Ilk agac altina cadir kurar, Kleopatra gibi uzanir online kitap alir, okuruz.

    YanıtlaSil
  2. Cikariiiiiz, kitaplara asik olan dost sohbetinden kendini alamaz! Oku oku kendine sakla olmaz oyle sey, konusup anlatacak, irdeleyeceksin ki kafanda kalsin, bilgilerin paylastikca cogalsin....
    Amaaaaa, yemek, icmek, uyumak ve kitap okumak gibi temel icguduleri kuvvetli insanlar illaki gerekli vakti ayiracaktir :-))))

    YanıtlaSil
  3. E ne güzel yeni bir şey öğrenmişsin işte Başak????

    YanıtlaSil
  4. Ben su ayda bir yorum okuma huyumu biraksam cok iyi olacak! Evet Tijencigim, yeni birsey ogrendim, dogru diyorsun, ama kitapta o kadar ballandira ballandira yiyorlardi ki sanirim ben cooook muhtesem bir tat bekliyordum :-) Belki de sarabim yakismadi ne bileyim!

    YanıtlaSil
  5. Virtues of War veya Gates of Fire. S. Pressfield.
    Musait oldugunda sondajlarsin kardes (ceviri parasini alamadiklarimdan bunlar)

    YanıtlaSil