23 Mart 2011 Çarşamba

Yaz gelmeden corba denemeleri....

Yazin corba icilmez mi? Icilir ama kalorili corbalar icilmez. O yuzden havalar henuz sogukken, aslinda isinmaya da niyeti yok ya neyse, en azindan hazirana kadar surecek olan bahar aksamlarinda!!! icimiz isinsin diye corba yiyoruz bu aralar.

Ilk ilham Banu'dan geldi, Sengul'cugumuzun yaptigi 'terem hinkal' denilen bir dagistan yemegi varmis, Banu hanim onun icin oluyor, bitiyor. Ben ordayken bana normal hinkal yedirdiler, oburune sira gelmedi malesef ama aklim kaldi ne yalan soyliim. Anladigim kadari ile normal manti hamurundan daha yumusak bir hamur acilip, kalin parcalar halinde kesilip haslaniyor. Sulu bir sekilde tabaga alinip, sarimsakli yogurt ilindirilarak icine karistirilip uzerine kizdrilmis tereyag gezdiriliyor. Banu'nun dedigine gore kulaga cok basit gelmesine ragmen hamurunu tutturmak, yogurdunu karistirmak zormus, herkes guzel yapamazmis, ertesi gune kalirsa ayni lezzeti kalmazmis, vs.

Ben de bunun uzerine normal makarna ile bir benzerini yaptim, vallahi o bile cooook guzel oldu. Yedigimiz sarimsak miktari korkutucu derecede olsa da nasil olsa evde iki arkadas biz bizeyiz diye avunup uzerine birer duble turk kahvesi ile ancak acildik :-))))

Ikincisi burda resmini koydugum Kibris Tarhanasi. Onca seneye ragmen ne annem ne de Banu sevmez bu tarhanayi ama ben olurum yani! Her yerin tarhanasi yenmez malum, e bu tarhana oyle taze hellimle de olmaz, lazimdir koy hellimi olsun! Gecen sene Begum'e daha gitmeden cok once ismarlamistim, aldim geldim malzemeleri.

tam olarak bu sekilde yapilmiyor olabilir ama ben Begum'e bir on kere sorup her seferinde unutup bir daha sordugum icin tekrar aramak istemedim kizi, o yuzden hatirladigim sekli ile yaptim. Kibris tarhanasi bizim tarhanadan farkli olarak bulgurla yogrulur, cig kofte gibi minciklanir, yine guneste kurutulur. Tarhanalari suya koyup beklerken tencerede eski koy hellimini kup kup kesip zeytinyaginda kizarttim. Bu esnada yanima gelen Vikos, peynirin bozuk olmadigindan eminmisin diye bir bes kere sordu heralde! Zira eski hellim biraz eski kokar ama ben bayiliyorum iste o kokuya! Herneyse, hellimler kizarinca kenara alip ayni tencereye ufacik dogranmis sogan ve salcayi koyup pisirdim, uzerine hellimleri doktum onun uzerine de et suyu, hepsi iyice pisince de en son hellimleri attim. Kimse yemedigi icin cok mutluyum butun corba bana kaldi, en son kaseyi bugun is yerinde bitirdim! Iki kerelik daha var, nasil kiyicam bilmiyorum :-)))) Hic bitmesin istiyorum!

En son da evdeki diger uyeleri dusunerek smoked white fish ile cabuk salata hazirladim, didilmis balik, taze sogan, kekik, zeytinyagi, limon olmadigi icin nar eksisi! Pek guzel oldu, ama benim corbamla arama giremedi.

Gecen hafta Vikos'da pek hamaratti valla, ben cok yorgun oldugum icin korili tavuk pisirdi. E ciftligin tavuklari zaten cok lezzetli, bir de bizim becerikli ahci bey, o tavuklari, uzerine balsamik sirke ve zeytinyagi gezdirilmis mesclun yesilliklerinin uzerine koyup getirmez mi? Vallahi bravo dedim, bundan sonra mutfagi sana birakiyorum dedim, ertesi gunu diete basladi duduk!

Oyle iste, egleniyos! Fark edildigi uzere yemekler resimleri cekilmeden mideye iniyor bundan sonrakiler de hizli davranmam lazim.

2 yorum:

  1. Yunan tarhanası da irmikle yapılıyor, her türlüsüne tapıyorum, menü süper!

    YanıtlaSil
  2. Heee, cok guzeldi valla! :-)

    YanıtlaSil