6 Mart 2012 Salı

Saydim: Kabaca 525 +/+

Duzenli surdurulen aliskanliklar konusunda tutarli bir insan degilim. Gunluk tutmak, ajanda tutmak, ilac almak, gece kremi, vs imkani yok beceremem. Gel gor ki kendimi bildim bileli not tutarim. Duydugum bir sarki, filim, ozlu soz, apachi dilinde merhaba!?, yemek tarifi veya oje markasi! Heryerimden notlar cikar, pecetelere, kagitlara, dergilere....Sonra onlari toplar bir kenara not ederim. Kayip etmem, kesinlikle hele bu notlar alinmasi gereken kitaplarla ilgili bir liste ise, kendimi kaybederim, onlari kaybetmem.
 

Tabii yas ilerledikce insan dunyadaki butun herseyi ogrenemeyecegini kavramaya basliyor, bilgiye olan susuzluk 'hadi kizim yolun yarisina geldin, abartma, yasina uygun oku...' gibi bir havaya burunuyor :-) ben mesela ne bulursam okurdum, ne oldugu hic onemli degildi, babamin Aziz nesinleri ile baslayip, balikcilik ve hatta tavuk yetistirme kitaplarini bile okudum, sonra onlar bitince basladim cocuk kitaplarina, binbir gece masallari, rifat ilgaz, cocuk kalbi felan! Sonra bir gun farkli konularda bilgi sahibi oldugumu ama hicbir konuyu tam olarak ogrenmemis oldugumu anlayinca okuma stilimi kategorilestirmeye karar verdim.
Mesela Cin'e taktim kafayi bir ara (bir yemek programinda gordugum pancake'lerin nasil yapildigini arastitiken, cinli bir yemek kitabi yazarinin, Cin'in bize garip gelen yemek kulturunun nasil olustugunu anlatan ve ozellikle Mao donemindeki kitlik yillarini anlatan bir kitaptan bahsetmesi ve ismini vermesi, benim o kitabin ismini not alip, 3 sene sonra filan siparis vermem....offf Allahim anlayin ne kadar manyak oldugumu iste!) Mao donemini bitirdim, e tabii okudugum kitaplardaki onerileri ve referanslari not aldigim icin bir 10 tane kitap daha almisimdir, onlari da bitirdim (daha fazla not almayarak!) sonra dedim hadi ben biraz bunlarin eski tarihlerine de bakayim, dememle orada durmam bir oldu, cunku bizden beterler, bir hanedan bir raf kitap tutuyor, vazgectim, haddimi biliyorum arada! Ama kitaplari not almiyorum demek, onlarin sanatcilari, romanlari, antik eserleri hakkinda not almiyorum demek degil tabiiki! Uzerine bir de Netflix'den bir o kadar da Cin'li filmi seyredince, ne yalan soyliyeyim artik aksan ayirt etmeye basladim, cus yani! Gozlerim de cekildimi ne? hahaha

 Bir bolum kitap da Avrupa-Ronesans/Orta Cag icin var ama Evliya celebilerime devam ettigim icin (arada Ilber Ortayli takviyeleri ile) Turk Tarihine isinmaya calisiyorum bu aralar. Iste bu noktada takilip kaliyorum cunku Enis Batur'un dedigi gibi 'istiyorum ki butun kitaplar benim kutuphaneme gelsin!'
Su resimlerini gordugunuz sayfalarda kaba hesap 525 tane kitap + yazar ismi var. Bazilarinin eserleri bir iki cilt, bazilarini isim olarak koymusum, en az bir bes-alti kitap almak lazim. Biraz Netkitap.com'da liste yaptim, biraz betterworldbooks.com'da. Hepsi alinacak, biliyorum, yemem icmem kitaba harcarim, hadi tamam hem yemege hem kitaba harcarim, ama harcarim!



Notlarin altina da aciklama notlari koymaya basladim! Erken bunama demekki boyle birsey, kimisini ne icin not ettigimi yazmamisim mesela, siliyorum hemen, kimbilir neleri kaciriyorum! Kitap okurken her zaman elimin altinda bilgisayar olmadigi icin aldigim notlar var, evet telefondan bakabiliyorum ama bazen bazi konulari detayli sekilde okumak gerekiyor, telefondan bu mumkun degil. Bir de tabii Murat bardakci'nin coooooook katildigim bir lafi var, arastirma internetten olmaz, internetten yapilan arastirma yeterli degildir! Buradaki kutuphanelerde beni tatmin etmiyor, noluyor o zaman? Yaz kizim kereviz: Koy sepeteeee!

Bir de oradan buradan yazdiklarim yetmezmis gibi, benim yumurtladigim laflar var! Breh breh! Tam beylik laflar, boyle konustugum zaman, 'yine dokturuyorsun Bariscigim, filozof gibisin' der Yelizcigim. Mesela:
'Evlilik zor, cocuk zor, calismak zor, hayat zor. bekarlik kolay, yalnizlik zor' demisim!
'Insan ancak olunce yaslanir' demisim!
'Kendi iclerinde sinirsiz sayida mezheplere bolunen dinlerin birbirlerine satasmamalari imkansiz, mantik olarak ters' demisim! Hangi kitabi okuduysam artik....

Simdi bu listeyi toparlayip adam etmem lazim, alinacaklari kendi iclerinde kategorize edip, siralamaya koymam lazim. halihazirda aldiklarimi listeden cikarmam lazim! ki bir daha almayim! (cok yaptim gulmeyin, yandigimin memleketinde verecek adam da yok, gidip goodwill'e bagisladim vallahi!) Durum vahim cunku bu arada okumaya devam ettigim icin liste kabarmaya devam ediyor, hele Enis Batur okuyorsam, Ilber Ortayli okuyorsam ve ya heleki Emre Kongar'a filan denk gelirsem bir kitap en az bir tam sayfa demek! Arkali onlu! Sikayet etmiyorum, onlarin sayesinde cok guzel yazarlar, cok guzel romanlar, cok guzel eserler kesfettim. Sirf edebiyat degil, sanat ve kultru konusunda hepsini tek gecerim, Enis Batur bas sirada olmak kaydi ile :-) bir de su okudugum hizla kitap edinebilsem o zaman cok guzel olacak iste.

Not: netkitap.com Turkiye'den alisversi yapacagim tek sitedir, inanilmaz ucuz ve inanilmaz hizli gonderi yapiyorlar ben paketlerim geldiginde inanamamistim bu kadar cabuk olabilecegine! Arti ilk gonderimde, kredi karti islemimde bir hata olusmus adamlar teeee buraya kadar telefon actilar, hemen halledebilmek icin sorunu! ben cok seviyorum onlari.Betterworldbooks ise Ozlemin'de basina sardigim bir derttir, bir de utanmadan free shipping-worldwide yapiyorlar! cok zararli bir kurum!

6 yorum:

  1. sen benim başıma gelen en güzel şeysin ki bi kere.iyi ki sardırdın bana betterworldbooks'u, amazon canıma okumuştu yıllarca. Karaburun'a not askısı yapalım mı acep? Hani çamaşır ipi gibi, hı?

    YanıtlaSil
  2. Kizim benim notlar fena vallahi, senin evi mahalle arasi camasir ipleri gibi kaplarim alimallah!
    Saka bir yana cok iyi fikir, bir 'atraksiyon' dusuneyim bakalim....hadi bunu da yaz bakalim Basak.

    Bu arada Ozlem Hanim guzel sozlerinizle beni mahcup ediyorsunuz :-) Duygularimiz karsilikli canim benim.

    YanıtlaSil
  3. dur ben mandal alayım bi sürü, dutla zeytin arasına ip bağlarız. yer kalmayınca, notlardan özet çıkarırız, hı?


    ayrıca fıstıklı, enginarlı pilavınız size özel tailor edilmiş ve hazırlanmıştır efem :)

    hürmetler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen cok yaramazsin!!!! Ben de bunlari yapip resmini koymazsam bloguma!

      Notlarla ilgili harika bir fikir geldi aklima ama surprizzzzz!

      Sil
  4. Çok farklı post olmuş, okuyabildiğim kadarını resimlerden okumaya çalıştım, ne meraklıymışım meğer :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Notlarim cok degerlidir, cok eski bir aliskanligim olmasi ve bunu hala surdurebiliyor olmam arti deger katiyor onlara, cok uzun zamandir kayitlara gecirmek istiyordum simdiye kismet oldu, aslinda teker teker yorum yapacaktim ama peeeheyyyy! dedim, sen resimleri cek bir gun kontrol edersin buradan ne kadarini tamamlamissin Basakcigim!

      Sil