12 Nisan 2012 Perşembe

Kara kahve bol kopuk, yanina lokum, iste sana Turk :-)


Ben kahve icmeye ilk okulda basladim. Oyle tiryaki gibi degil tabii canim, misafir gelince Turk kahvesi yapildiginda biz cocuklara da 'sutlukahve'  yapilirdi ya ondan. Sutlu kahve denilince sut ile pismis Turk kahvesi anlasilir, Nescafe icin Sutlu Nescafe denilmesi gerekir! Bunu da yazalim, unutmayalim.  Neyse o zaman kimse cocugunu cipsler, kolalar, biskuviler, hamburgerler, vs ile beslemedigi icin kimse korkmuyordu kahve icirmekten, simdi yapsan ihtilal cikar sanirim! Yani Amerikada oyle, cocuk bi galon hazir boyali sentetik meyve suyu icer laf olmaz, kahve dersen vururlar adami!

Herneyse, babam da azili bir kahvekolik oldugu icin ben pek cayla buyumedim., lise de yavas yavas adam yerine konulup kirk yilda bir Turk kahvesi, kisin da sutlu Nescafe icerdim o kadar. Ne zaman basladim sigaraya, sigaramanin yaninda Turk kahvesi gelenegi ile bendeniz babam gibi bir kahvekolik oldum.

Annem coooook eskiden kahve midesine dokundugu icin icmez, icmesi gerektigi zaman da onceden mide ilacini alirdi! Kibrisa tasindik; 'haydi bi gayfecik, yapayim bi gayfecik, yap da icelim bi gayfecik...' derken annem 'oldurecekler bunlar beni bu kadar kahve icilirmi' diye aglanirken bir senede alisti simdi gunde iki tane Turk kahvesi icmesse midesi yaniyo hahahahahaha.

Universite zaten kahve/bira/tekila ve sigara ile ihtisas olundugu icin onu geciyorum fakat Amerika'ya gelince biraz bocaladim. Bir sure Dunkin'e sardim sonra dogru yolu buldum Starbucks'ta kurdum duzenimi. Bizim Brezilyali driver'lar Dunkin'i agizlarina surmez, en ucuzu diye yuzune bakmadigimiz 2 dolarlik kahvelerden alir gelirlerdi! Tecrube ile soyluyorum harbi guzel kahvedir onlar. Sert olur ama kahve olur. Brezilyalilar Starbucks'i da gercek kahveden sayarlar ama pahali diye gitmezler. Bir surahi kahve yapilir, kahve hazir denildigi zaman ilk iki dakikada gitmezsen kahve biter, bu duzen gunde bes kere yapilir en son kapanmadan bir daha....E gunde 12 saat calisip arada duzinelerce kahve icince ve kahveyi sirf sut ile icince, gece yarisindan sonra mide yanmasi yapiyor diye sutu biraktim! Vikos'da kahvenin tadini alamiyorsun, kahveye birsey konmaz deyip duruyor ve benim kahvemden otlanamadigi icin surekli sikayet ediyordu, basladim 'black' (sek) icmeye! Turk Kahvem az sekerli ama, onda sade icemiyorum henuz!
Duzgun bir kahve makinasi cok pahali, bu konuda bayagi bir arastirma yaptim gectigimiz senelerde, hem kendim icin hem de Yeliz'im icin. En iyi filtre kahve makinesi Technivorm. Bu genel olarak kabul edilmis bir gercek, tabii surahi boyunda kahve tuketmeyenler icin de italyan marka kahve/espresso makineleri revacta. Istanbul'dayken bu tip kahve makineleri satan bir isletmede calisiyordum onlar hakkinda da biraz bilgim var, aradik taradik Yeliz'ime Nespresso aldik. Benim 'french press'im var iki kisilik kahve yapiyorum nasil olsa diye gecinirken aaaa bir baktim benim kocaman kalpli/iyilik melegi/aslan dost/can kusum ev arkadasim bu minik seyden almis! Kahveler ayni, yalniz bu model daha makul bir fiyata satiliyor ve mukemmel kahve yapiyor :-) Makul fiyat olmasinin sebebi de kahve yapma dugmesi manual, eger durdurmazsaniz calismaya devam ediyor :-) Resimde ben bunu kesfederken doldurdugum fincanlari goruyorsunuz HAHAHAH
Kutudan 16 tane kahve cikti, hepsini deniycez derken 10 tanesini ictik! Geri kalan 6 tanenin ikisi kafeinsizdi 4'unu dun gunduz, iki kafeinsizi de gece ictik. Rahatladik :-) Hemen siparis verdik.
Ismini de 'escobar' koyduk :-) Cunku Vikos musteri hizmetlerini aradigi zaman adam modelini sormus, Essenza gelmemis aklina Escobar demis! Cok gulduk e hadi adi 'escobar' olsun dedik. Simdi cok mutluyuz, eminim evimize gelen misafirlerimiz de cok mutlu olacak cunku kimse sevmiyordu benim vefakar 'french press'imi :-(

Turk Kahvesine gelince, evet hala iciyoruz, internetten ismarliyoruz Kurukahveci Mehmet Efendi kahvemizi fakat onun yeri ayriiiii bunun yeri ayriiii! Birgun param olursa buraya gore voltaji ayarlanmis bir Telve makinesi almak istiyorum. O zaman zirdeli seklinde dolanip damarlarimda akan kahve ile nirvanaya ererim herhalde :-)))
Hadi gelin bi kahve icelim :-)

9 yorum:

  1. evet ya biz sütlü türk kahvesi nesliyiz sonra o cezveyi yıkamak pek bi kötü olsada kahve bahane sohbet şahane ver ordan bir fincan escobar mamülü :):) güle güle kullanın :)

    YanıtlaSil
  2. Ay Cico ne guzel dedin, harbiden zordur cezvesini yikamak :-) Bu arada yandas buldum diye pek bir sevindim :-)))) Yasasin kahve muhabbeti!!! bakarsin bir gun karsilikli iceriz :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah :) kim bilir hayat belki bize güzel bir züprüz hazırlar nede keyifli olur haaa çok güleceğimiz kesin :):):)

      Sil
  3. hayırlı uğurlu olsun da benim aklıma takıldı manuel oluşu, ya kuş gelip hasbelkader düğmeye dokunursa?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok artik bir de orayi kurcalarsa yeminlen ona ozel oda acarim artik :-)))))

      Sil
  4. Bir kahve tutuklusu olarak daihl oluyorum efendim :D mocha'da iyidir, alınız deneyiniz espresso lar şenlendirsin damakları :D makinayla gelen hoş sohbetleriniz olsun . PomPom'a da dikkat , obesite sezdim resminde :D ( iki yorumu birleştirdim :D devir kemerleri sıkma devri :D )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Savki, kahve meraklilarini gordukce seviniyorum :-) Makinayla gelen sohbetlere katildigin icin cok memnun olduk :-)

      Pompom'a birsey olmuyor, neler yiyor bir bilsen!!!!

      Sil
  5. Fazla kahve bozmasın bizi cin gibi yapar insanı akşam sabah birer tane yetiyor, lokum yemeyeli 2 ay oluyor nasıl canım çekti ama :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hmmmm, kaymakli lokumun sezonu bitmistir, Divan'dan veya Opera'dan cikolata kapli ciftekavrulmus alirsin! Olmadi hindistancevizli sade lokum alip petibor puskuutun arasina koyar yersin! Olmadi gullu lokum alir petibor puskuutun arasina kor yersin! Ustune, deli gibi kosturuyorsun ya ortalikta, arabaya bir kutu ciftekavrulmus alirsin yanina senin coook iyi bildigin meshur Istanbul sularindan, petibor puskuut olmadan yersin! Daha yazayimmiiiiiii?????
      Benimle sohbeti kesicen yakinda :-))))))

      Sil