1 Mayıs 2012 Salı

2 Mayis Dolma Gunu!


Yok boyle birsey, uydurdum! Dolmanin normalini yaptim, kitabini yazdim simdi uzerinde oynuyorum!!! O da degil! Kofte patates ile baslayan basit bir dogum gunu (ozel siparis + pastayi hazir alma cezasi) yemegine anadolu katkili bir ekleme yaptim o kadar!

Sabri Koz'un 'Yemek Kitabi' uzerimde bayagi bir etki yaratti. Cok guzel toparlanmis bir kitap, devamini merakla bekliyorum. Kitapta gecen yemeklerin buyuk cogunlugu bugday/bulgur uzerine oldugu icin okudukca bulgur sayiklar oldum :-)

Vikos'un annesinin getirdigi yapraklar buzlukta kirilmaya baslayinca hadi bir el atayim dedim. Normal dolmayi o gelince yiyoruz, gecen bir heves uydurmaya calistigim misir unlu kara lahana dolmasi da nefsimi gidermeyince bulgurlu yaprak dolmasinda karar kildim! Tabii her zamanki gibi tarif olmadan cok bilirmisim gibi basladim soganlari sotelemeye! Ne alaka? kel alaka!

Bu arada Banu skype'ta karsilikli kahve iciyoruz!!!! Dedim kizim ben basladim ama gir bak bakiim google'da varmi bulgurlu yaprak sarmasi! Abla bunlarin hepsi pilavlik bulgur kullanmis dedi! Tataaaaaam! evde koftelik bulgur var n'olcek? Pisirmeden koyariz dedik! Bulgura ne koyulur fikir ver diyorum uzaktan, Banu sayiyor, onu koy bunu koy diye, o arada annem geldi, bilirkisi raporu aldik, caizdir dedi! Sardik sarmaladik koyduk pissin! Bir yandan da 'ben bu dolmanin dibini tutturursam cok uzulucem' diyorum o arada salata yapiyorum....bir baktim benim dolma citirdamaya basladi, iki bardak su yeter lapa olmasin derken haydaaaa orta ates cok geldi bir bardak su daha koydum, okudum ufledim altini kistim koydum kenara!

Tabii sicak sicak birsey anlamiyor insan! Ama bir sogudukiiiiiii! tursuyla mi yesem, yanina ayran mi yapsak, uzerine yogurt mu koysak dur yaaaa ezme yapalim nar eksili bandira bandira yeriz derken tencerede bir sira kaldi!

Simdi genelde burada tarif vermem cunku yaptigim yemekler hep alintidir veya ukalalik etmek istemem, cok begenen olursa adrese e-mail ile teslim ederim :-) fekat bu siteyi acma sebebim unutmak istemedigim, hatirlamak istedigim seyleri yazmak oldugu icin bu tarif bir daha aklima gelmez diyerekten yaziyorum:

2 bardak ince bulgur, bir buyuk sogan, bir avuc cam fistigi (belki uzum de olabilir), bir kasik biber salcasi, bir orta boy rende veya dogranmis domates, bir kahve fincani zeytinyagi, tuz karabiber, nane, kirmizi biber, kasik ucuyla kimyon, bir avuc maydanoz, bir/iki dis sarimsak, bir limonun suyu.
Sogani minik dograyip zeytinyaginda soteliyoruz, pembelesmeden hemen evvel salca ve domatesleri ekleyip sos gibi olana kadar pisiriyoruz. Atesten alip limon haric butun diger malzemeleri ekliyoruz yapraklara sariyoruz. Tencereye dizili dolmalarin uzerine iki bardak su dokup once orta, ilk suyunu cekince de yavas ateste pisiriyoruz! baktiniz benim su miktari yalanmis, biraz daha ekliyoruz hahahaha! Pistikten sonra uzerine limon suyunu gezdirip sogusun diye evin icinde dort donuyoruz!

Simdi, ben icine nar eksisi koydum ama eksi ozelligini kaybetti o yuzden pistikten sonra limon siktim. Zeytinyagi tamamen tercih meselesi ve miktari damak zevkinize bagli zira dolmanin yaglisi makbul diyerekten ben pisirmeden evvel uzerine de gezdirdim :-p Evde yaprak vardi ama bu ic bence herseye gider, bir dahakine su karalahana dolmasini tekrar denemek istiyorum mesela! Koftelik bulgur benim bu dengesiz su koymalarima ragmen tane tane oldu hic de hamurlasmadi :-) Internetteki bulgurlu yaprak sarmasi tariflerinde genelde pilavlik bulgur kullanilmis ve ayni normal dolma ici gibi onceden yarim olcu pisirilmis, bilginiz olsun!

1 Mayisin ardindan boyle bir ukalalik yaptigim icin tum ziyaretcilerimden ozur diler, bunu telafi etmek adina yazimi Nazim Hikmet'in bir siiri ile kapatirken tum guzellikler sizlerin olsun efenim tekrar gorusmek uzereeee!

Emege saygisi olan herkese kucak dolusu sevgiler.

Yürümek

Yürümek;
yürümeyenleri
arkanda boş sokaklar gibi bırakarak,
havaları boydan boya yarıp ikiye
bir mavzer gözü gibi
karanlığın gözüne bakarak
                              yürümek!..

Yürümek;
dost omuzbaşlarını
omuzlarının yanında duyup,
kelleni orta yere
yüreğini yumruklarının içine koyup
                               yürümek!..

Yürümek;
yolunda pusuya yattıklarını,
arkadan çelme attıklarını
                            bilerek
                            yürümek...

Yürümek;
yürekten
gülerekten
          yürümek...

Nazim Hikmet Ran
 
Not: resimde gorulen buhurdanlik yeni oyuncagim! Wikipedia'daki su yaziyi okuyunca agziniz acik kalir! Viken'de dumaninin antibakteriyel oldugunu soyledi, ben simdi elime ne gecerse tutsu diye yakarim hahahaha! Birinci resimde, arkadaki minyatur raki da yarin aksam fondip!

12 yorum:

  1. Başlığı okuyunca dedim kendi kendime, bilmediğim bir gün daha varmış diye:)
    Mesela Dünya Rakı Günü olduğunu da iki yıldır biliyorum ve kutluyoruz da:))
    Sarma konusunda hiç uzmanlığım yok. Yapraklarım annemden gelir, arada sararım ama bulgurla hiç denemedim.
    Lezzetli görünüyor, turşu ve rakı, daha ne olsun şeker:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semicigim, cok kolay bir karisim aklinda bulinsun bence, eminim anniskolar normal dolma dururken ne hgerek var diyecekler ama olsun :-)
      Raki'yi bugun halledicem insallah, bi tek sohbet muhabbet yok!

      Sil
  2. dolmalarda beraber seni de yerim, zaten zil çalıyom! buhurdanlığa bayıldım ayrıca benimkisi avuçiçi kadar bi buhurdanlık, seninki çok baba =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yiyebilirsiniz efem! Zira dolma gibiyim, her kat ayri tat!!!
      Bu arada canikom benim buhurdanlik minyatur raki boyunda, avuc ici kadar, en sondaki resim havada asiliyken cektigim o yuzden boyuk gozukuyo! Hos cok sevdim kesin alirim ben bir iki tane :-)

      Sil
    2. dellenme, bi tek dur dolmadakim benim =)

      Sil
    3. Konusuna bak! Hahahaha wiki'ye baktinmi bir 20 cesit 'resin' var buhurluk! Napcez???

      Sil
    4. Girit'deki manastırdan hediye, bi torba şahane tütsümüs var. Kırışças, naapçaz başka

      Sil
    5. Ben hepsinden alirim simdi :-)
      Dumanalti olucaz hahaha

      Sil
  3. pişt hanım eli hamarat türk kızı o samalara el atıp bir lokmada mideye indiresim geldi ellerine sağlık ödülün var bende ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cicoooo, sen bilet parasi biriktir bence, kuslari seyrederken seni dolmalarla beslicem :-)
      Yaw ne odulu bu? Bolat'in sayfada da gordum yorumunu! Simdi isteyim bu bit kadar telefondan uzun suruyo eve gidince bakicam, bir hinlik var gibime geliyoooo!

      Sil
  4. Başak bu buhurdanlık olayına ben de hastayım bir arkadaşımızın oğlunu suya bandırma vaftiz törenine gittik kliseye, buhurdanlar tüttürdü papazlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Iste ben de oradan ozeniyordum, sonra bu aralar eski turk adetleri ile ilgili seyler cok okuyorum, Evliya Celebi'de sagolsun 'her yer amber kokuyor...'diye diye gezdigi icin haydi bismillah dedim siparis verdim internetten.

      Acaip faydali birseymis haberim yok yahu, onun yerine ev guzel koksun diye binbir turlu zehirli sey alip duruyorduk!!!

      Bir noktayi daha aydinlatmak istiyorum, ben ozellikle duvara asayim diye sallantili almistim ama sallamazsan atesi cabuk sonuyor biliyormusun! O deliklerden giren hava komuru yelliyor icerden LOL Papazlar isi biliyor yani hehehehe benimki biraz cayci sallamasi oluyor ama ona da sukur!

      Sil