2 Haziran 2012 Cumartesi

Fiddlehead - Egrelti otu filizi?


Araya gulentesi girecegi icin ot toplama macerasini sonraya biraktim.  Unutmadim, sallamiyorum, bilginize :-))

Gezinin ertesi gunu ciftlige gittigimde bunlari gorunce 'haydi sifa niyetine bu sene de bir kere yiyelim' dedim! Bugun buraya yazisini koyarken wikipedia'dan link bakarken (bir de Turkcesini aradim!) bir de ne goreyim bazi cinsleri canserojenmis! Amerikalilar buna nasil izin veriyor, satilmasina kimse ses cikarmiyor diye sasirdim kaldim! Sonra 'biz Turkuz, bize birsey olmaz' demek ne kadar dogru olur diye dusunurken, internette okudugum bazi yorumlarda her cinsinin degil, bazi cinslerinin canserojen tokinler icerdigini yaziyordu! Hatta adamlardan biri, cok seviyorum iyiki senede bir iki hafta cikiyor yoksa vucudumun her yerinde ayri tumorler olusurdu demis! Yani 'biz Amerikaliyiz, tumor de olsa bize birsey olmaz' diyenler de varmis :-))))

Tadi brokoli ile kuskonmaz arasi diycem sallamis olacagim, yani oyle aman fiddlehead olsa da yesek havasi esmiyor mutfakta ama diyorum ya annemin dusturuyla sifa olsun diye bir kere yenilebilir. haslayip seytinyagi gezdirdim, dun aksam yedik, bugun saglamiz hahahaha

Ciftligin cileklerini de cekmeden duramadim, tadi hic guzel degildi yalniz, direk recel oldular! Zaten bitmisti recel evde, isabet oldu.

Fiddlehead aslinda egreltiotunun filizleri arkadaslar. bilgi icin buraya tiklayabilirsiniz. O kadar guzel faydalari var ki icindeki toksinler iksir gibi vallahi :-) Bu arada bu toksinlere canserojen demisler ama yuzyillardir kizilderililerin ve diger kulturlerin mutfaginda yer aldigina gore cozemedikleri seylere kara caliyor benim yankiler diye dusunuyorum :-)))))

Hepinizi fiddle fiddle yaparim :-)

8 yorum:

  1. obua gibi görünüyorlar =)
    şifa olsun, otların gerisi ne zaman geloor??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim benim, gulentesiyi koydum saliya burada! Yazilari bu aksam hazirlayacagim, resimlerle yazilari yuklemek cok uzun surmeyecek yani! Cok sistemli gidiyorum bir daha uzun ara vermek yok, Banu'yu bile backup yaptim kendime hehehehe

      Sil
  2. Kuzum böyle bir durum varsa canına mı susadın allasen:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bolatcigim, okudum bayagi internette baska bir turu icin mide kanseri ile ilintili diyorlar, bu bizim yedigimiz 'ostrich fern fiddleheads' diye geciyor. Ben kendim toplamaya kalkismiyorum (henuz) ciftlikten satin aliyorum fakat su bir gercek tehlikeli olsa kesinlikle satilmazdi bu meret, ben ozellikle saglikli yasam delileri ile dolu bir sehirde yasiyorum eminim protesto ederlerdi bir sakincasi olsa.

      Sen gel sana da yediricem :-))))))

      Sil
  3. Komik görünüyorlar:)
    Hiç duymadım şimdiye kadar adını.
    Çileklerin görüntüsü fena değilmiş aslında. Neyse tadı güzel değilse reçel yapmak en iyisi galiba:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recel cok guzel oldu Semiiiii! Hic beklemezdim, acaip bir aroma acaip bir renk! Ben recellerime kiloyla seker koymayi sevmiyorum o yuzden biraz sulu oldu ama tadi muhtesem!

      Komik degilmi fiddlehead'ler :-) Keman sapinin ucundaki kivrim var ya ona benziyor diye almis ismini :-) Yedik iste, sifa niyetine, demin bir site okudum kanada da yasayan bir amca yazmis, bir kazan toplayim haslayip donduruyormus kendisi! Yalniz toplarken silah ve ayi soreyi filan ile gidiyormus, ayilar saldirmasin diye! Uzaktan Giritlimidir nedir???

      Sil
  4. hahahaha hakikatten komik görünüyorlar bende ilk kez gördüm zaten ben herhengi bişeyi ilk kez görmüş olabilirim balık hafızasının üçte birine sahibim :) valla inş. şifa olur bacım yani sen yinede senede birden fazlaya çıkma korktum yani :)

    YanıtlaSil