16 Temmuz 2012 Pazartesi

Gemiler - 2 - Bounty!

Gercek 'Bounty' , 1784 yilinda kucuk bir ticaret gemisi olarak yapilmis, British Navy tarafindan satin alinarak 'ekmek agaci' dedigimiz breadfruit ticareti icin gorevlendirilmis. Adamlar cillop gibi gemiyle Tahiti'ye gidip 5 ay boyunca kah ekmek toplamislar kah kizlarla fingirdemisler :-) Yola ciktiktan bir sure sonra da gemide kaptana karsi isyan cikartip, kaptan ve yandaslarini bir sandala doldurup denizin ortasinda birakmislar!  Kaptan yanindaki adamlarla bata cika, Sinbad misali kurtulmus (bir kisi haric), oburleri de bizi yakalarlarsa asarlar diye oradan oraya dolanirken, Ingiliz askeri haritasinda yeri yanlis gorunen bir adaya (Pitcairn Island) varmis, oraya yerlesmeye karar vermisler. Sonra da izi kalmasin diye gemiyi yakmislar!!!
Bu geminin kalintilari pesinden kosan bir suru adam olmus haliyle, hikayesini de cok begenince 1960 yilinda ikinci kopya Bounty insa edilmis, Marlon Brando amcam da kameranin karsisina gecmis ve 'Mutiny on the Bounty' isimli filim cekilmis! Filmin sonunda gemiyi yakicaz demisler (hani gercege uygun olsun diye) Marlon Brando amcam 'yakarsaniz ben de filmi yakarim, daha da durmam buralarda' diye tehdit etmis! Bu ilk filimden sonra gerisi gelmis, Bounty bir suru belgesel ve filimlerde (icinde pornografik olani bile var!) kullanilmis ve hatta en son Karayip Korsanlari -2 ve 3 'un cekimlerinde rol almis. Hani gemi guzel, bir de Johnny Depp'in ayaklari cignemis, daha bir havali olmus :-)))
Orjinal Captain Sparrow'u bulamadigim icin, taklidi ile de resim cektirdim...Ona bile sarilasim geldi!

Gemide toplam 28 kisi gorev yapiyor, bunlarin bazilari kadrolu gerisi gonullulerden olusuyor. Yatacak ve yiyecek sagliyoruz gelin dolasin bizimle diyorlar :-)) Bir iki sene kalip isi ogrenir ve kalmak istersen de kadrolu oluyorsun sanirim. Biz gittigimizde bir tek kaptan vardi ama gunun belirli saatlerinde, diger tayfanin  otantik kiyafetlerle show yaptiklarini duydum. 


 Humeyra, Sarpcan ve Dilruba'da bizimle geldiler. Viken geminin elemani olarak bize yol gosterdi :-)
 Salon olsa gerek :-) Duvarlarda cok kotu deniz resimleri vardi, kendileri elle cizip koysalar daha iyi olurdu!
 Subaylarin odasi! Gordugunuz gibi giysi dolabi buyuklugunde, solda dolap, sagda duvar ortada yatak :-))))

 Sanirim net gorunmuyor resimde ama yapim yili ve yeri yaziyor plakada.

 Tayfa'yi cektigimi kim soyledi canim alla allaaaaa...
 Iki resim cekilme ozurlu candostu!

Simdi Viken'in niye Domino's tshirt ile dolandigini anladinizmi? Butun gemi tayfasini uc gun boyunca bedava doyurduk :-) Hem de oyle sadece peynirli pizzayla degil :-) En son gun pizzalarla geldigimizde ahci kiz boynumuza sarildi, gelmeyecegiz saniyorlarmis! Icimden dedim ne insanlar var, kimbilir kim soz verip ortada birakti bu gonulluleri :-)
Cankus maymun gibi tirmaniyor :-)

Sanirim simdiye kadar yaptigimiz bagislarin en guzeli buydu :-) 
Sonuc olarak, Viken boyle bir gemi alip alt kismini guzel odalar, salon filan ev gibi doseyip, ust kismini da balkon/teras amacli kullanrak bir limana demirleyip kullanmayi tavsiye etti. Bana gore limanda bagli bir gemi, kafesteki kus gibidir arti gezmeyeceksek niye teknede yasiyos! Boyle bir gemisi olunca insanin gelen gecen resim ceker, yukarida mangal yaparken rahat edemeyiz :-)

Saka bir yana tek uzuldugum, boyle bir gemide gonullu olarak yaz tatilimi gecirebilecegimi 40 yasinda ogrenmek oldu! Bizim dukkandaki veletlerin beynini yikamaya calisiyorum ama onlar cekip cekip hayal dunyasinda seyehat etmekten yanalar :-( 
Ben boyle genclige ne diyecegimi bilmiyorum!






13 yorum:

  1. waauuuw çok heyecanlı fotoğraflar çok güzel :) geminin geçmişi de şimdiki misyonuna da hayran kaldım bikaç tık daha deli olsam bende gönüllü olabilirdim ama o kadarına cesaretim yok :):):) hem hiçte bile hakkını yeme çok güzel bir fotoğraf o ne güzel gülmüşsün :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu cesaret isi herseyi geride birakabilme ozgurlugune sahip olmak veya kmiseyi takmadan sorumluluk alma korkusuna kapi acmak sanirim Cicoooo. Simdi bana deseler hadi gel, isim, ailem, arkadaslarim, kahve parasi, e hani wish list alicaktik, kitaplarim sigmaz gibi bir suru sebep sunarim, gencken diyorum cunku bir cogumuzun gencligi hoppidi hoppidi geciyor uc ay denizlerde salinmak bugulu kafayi aydinlatabilir bence :-))))

      Su andan itibaren bizi boyle bir maceraya ancak ask cikarabilir sanirim, ona da lafim hazir: zaten o kadar suruklenebilen bir yapimiz olsaydi simdiye sap olmazdik heralde demi? derim! Adam asik olmaya kalksa kapi gibi liste yaptik, o olcek, bu olcek, orasi olmaz, burasi olmaz diye hahahahahahahaha

      Resimler iyi de anacim halimiza baksana, bak bir daha, insanlar ne pozlar veriyo, bi bak!

      Sil
  2. Bayildim yaziya Basak..ne heyecanli bir gecmisi ve de bugünü(!) :) varmis geminin..
    Ah böyle teklifler duydugumda herseyi birakip gidesim geliyor, hep genc mi kalmaliymisiz ne :)) (yani ruh olarak yetmiyor sadece babindan :)) )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melange, Cico'ya yazdim sekerim, genclik/yaslilik bahane aslinda :-)))) Fakat cok dogru bir noktaya deginmissin, herseyi birak isten eve gelince 'yanlarim agriyoooo' diye gezinmeye basladik o koca gemide nasil yapariz bilmem :-) Bir de huysuz olduk, eskiden detaylara takilmazdik, simdi yok gunes korumali krem, yok aspirin, yok islak mendil, bohem hayat olur sana bavul hayat :-)
      Hersey zamaninda diye bosuna demiyorlar, ha butun sorumluluklar bitince alir basini gidermisin? Ben gitmek istiyorum sahsen.

      Yaziyi begenmene sevindim, genelde bu tur bilgilere internetten ulasilabiliyor diye yazmiyorum ama okuyanlar icin site site dolasmaktansa bir yerden okumak daha kolay sanirim diye biraz yazdim bu sefer :-)

      Sil
    2. napiyim ben internetteki kuru blgiyi, burda keyifle seni okumak dururken..:)

      hahaaa aynen, birde genclere ögüt falan vermeye kalkariz, neme lazim..en iyisi su sorumluluklardan kurtulup bi kayiga atmali kendimizi..:)

      Sil
    3. Ah canim, mahcup ettin beni. Yazdiklarim kisa kisa ozet, birazda 'iceriden' duyduklarimiz :-) Sagolsun Viken muhabir gibi masallah herseyi sorup ogrenir :-)

      Yaa birak ordaki gencleri bilmem ama buradakiler uzerinde ugrasmayi biraktim, nasihat bile cok onlara...Ne varsa biz de var, 40, 50, 80 fark etmez :-)

      Sil
  3. Zimbad zimbaaad çok severdim ben o çizgi filmi yaaa!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahahaha! Aslinda takip etmek lazim, belki Istanbul'a da geliyorlardir Bolat.

      Sil
  4. tekne gibi sallanıyorum uykusuzluktan ama öyle güzel anlatmışsın ki ilaç oldu bana yazdıkların kuzumaki. Bounty'de yaşardım, daha küçüğünde de yaşardım, minik bir balıkçı teknesi de olur!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulacagiz merak etme, olmadi kara eve Karaburun'da, deniz evini de ben alicam bi tane soz!

      Sil
  5. Captain Sparrow`un çakmasına bile razıyım:))
    Bastığı yerleri öperdim ben olsam:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen mi ben mi? hahahaha

      Aklimdaydi nereye dokundu filan diye sormak ama yanimizda kucuk cocuklar vardi utandim :-P

      Sil