21 Ağustos 2012 Salı

Noodle / Eriste / Makarna Takintisi

 
Kim ne derse desin, hic disardan yemek yeme aliskanligi olmayan birisi bile mutlaka yeri gelir bazi gunler hazir/paket/donmus/islenmis urun almak zorunda kalir! Hele bir de bu kisi benim gibi calisan 'kadin' kisminda yer aliyorsa degilmi ki dag basinda yasamiyoruz illaaaaki en azindan bir/iki kere boyle bir mahcubiyete dusmustur! Dusulmemesi imkansiz cunku! Benim hazir urun yelpazem donmus sebzeler, salca ve cikolata agirlikli olur genelde fakat NOODLE yani cin makarnasi deyince mahcubiyet ne kelime arsizlasirim hemen!!!!!
Beni biraksalar gozlerim cekik olana kadar noodle/eriste/makarna yiyebilirim! Yani annesine tel sehriyeli domates corbasina iki avuc attirip sonra tabaktaki corbanin once suyunu icip geri kalan sehriyeleri kasiklayan bir cocuktum ben! Ne kadar bizim kulturumuze yerlesmis olmasa da sulu yapilan mantilarimiz, cesitli sekillerde pisirilen ev eristelerimiz ve daha bir yigin hamur isi iceren sulu yemeklerimiz olmasina ragmen nasil olmus da iskembeci dukkanlarimiz olmus, yenilerde mantici dukkanlarimiz olmus ama eriste dukkanlarimiz olmamis aslinda hayretlik bir durum!

Cinlilerle baslayan bu eski gelenekte illaki bizim de tuzumuz bulundugunu dusunuyorum! Ne de olsa az kiz alip vermemisiz cekik gozlulerle! Bu konudaki arastirmalarim inceden devam ediyor, genlerimdeki 'noodle' askinin, 'ramen soup' ihtirasinin sebebini bulmaya yeminliyim!

Mesela en sevdigim yemeklerden biri (ki cok pratik olmasi nedeniyle bas tacidir) sogan ve sarimsagi cok minik dograyip, yagda kavurup bazen icine bir kasik salca atip kalin serit halinde makarna ile pisirmek, bazen salca yerine yogurt katip uzerine tereyagi gezdirip iki kase yemektir. Tamam salcalisini ben uydurdum, kayseri mantisindan ozenmis olabilirim :-))) yogurtlusunu da Sengul abla'dan 'Terem Hinkal' diye anilan, manti hamurunun kare kare kesilerek bol su ile haslanip, uzerine en az bir bas (dis demiyorum dikkat edin) sarimsak ezilmis yogurt ve kizdirilmis tereyagi eklenmis o muhtesem yemekten calmis olabilirim :-) neyse ne, sonucta sulu makarna yiyormuyum yiyorum al sana Turk usulu ramen soup!!!

Nereden nereye geldik, efenim bendeniz huysuz bir hatun olarak 10 senelik Amerika maceramda hala heryerde yemek yiyemem, heleki konserve ve donmus urunlerle arasi cok iyi olan birisi HIC degilim! Fakat bu cin makarnasi dedigimiz 'noodle' bolumunden her gecisim tam izdirap! Cunku belli bir Cin Lokantasi disinda artik hicbir yerde Cin yemegi yiyemiyorum, bunun da isabet oldugunu dusunuyorum fakat bu demek degil ki adamlarin yemeklerine asermiyorum! Gittigim restaurant maalesef biraz pahali (dogal olarak, yalanci mal kullanmayinca oyle oluyor) ve uzak (isabet!) o yuzden her zaman gidemiyoruz. Ha bir de soyle bir durum var tabii, iki kisi 10 kisilik yedigimiz icin de pahaliya geliyor! Neyse bende butun prensiplerime, huylarima, kusurlarima, aykiri karakterime ve yetisme tarzima bakmadan her seferinde bir iki paket aliyorum bu hazir eriste paketlerinden!

En son aldigimin su kapagina bakin!
 
 Icinden cikana bakin...
....ve pistikten sonraki haline bakin! 

Yedim ama! Hani 'noodle olsun camurdan olsun' demisler ya! Suyunu icemedim o ayri :-) makarnasinin tadi guzeldi, sos uzerinden gecip altinda biriktigi icin cok fazla gelmedi ama bir kapaga bakin bir benim yaptigima! Bununla da hic oynamadim, nasil diyorsa oyle pisirdim, mesela Ramen noodle satarlar burada, kucuk paketler icinde, kare seklinde kizartilmis eriste ve bir ufak paket sos (zuzayli sos), soslarini hicbir zaman yemedim ama noodle'larin uzerine kaynar su dokup dokup yerdim hic yemek goturemedigim zaman is yerine, bazen peynir koyar, bazen domates ekler, her seferinde baska bir sey icad eder ama asla onlarin zuzayli soslarini yemezdim!
Bir iki ay evvel yine bir market alisverisi sirasinda, adetim oldugu uzere ilgimi cekmeyen urunler onunde de klasik turumu atip, yine ne icat etmisler milleti zehirleyecek diye bakinirken kendimi balik reyonunun onunde buldum! Gittigim market de bura standartlarinda en ucuz market oyle cok iyi mal bulunmuyor, benim aldigim bir iki sey orada onun icin gidiyorum yoksa yaklasik bir senedir tamamen ciftlikten yiyoruz. Neyse baktim donmus deniz urunleri arasinda karidesli manti (dumpling) ve eristeli corba! Amanin dedim! Cunku o kardiesli mantilardan almistim daha evvel, hicbir katki maddesi koymadan sadece bildiginiz butun karidesi sokmuslar amcamlar, afiyetle o gun yedigim ramen corbamin icine karistirmistim (gordugunuz gibi bir paket kesmiyor!)

Yahu muhtesem bir corba cikti! Hem de neredeyse tuzsuz, o corbanin suyunun guzelligine inanamadim, disarida yedigim hicbir hazir urun bu kadar sade, leziz, basit olamazdi! Bir de en komigi tamamen kapaktaki resim gibi cunku cok fazla ivir zivir yok icinde! E tabii uc kutu aldim ikinci gidisimde (sirf bunun icin gitmis olabilirim!), zaten kutusu 2.5 dolar, bir de ustune benim disimin kovuguna gitmez bu derken bir kutu ile doymadimmi? E ben bu corba ile yasarim dedim kendime :-)))) Yok tabii, biz de boyle tek urunlu dukkan olmamasinin sebebi yine genlerimizden geliyor, her gun ayni seyi yemeyi birak her hafta ayni seyi yedirsen isyan cikar bizim memlekette! Ama en sonunda icime sinen hazir bir urun bulmus olmak cok mutlu etti beni, cunku buzlukta eger boyle iki dakikada hazir olan birsey varsa, bazen hayat kurtariyor. Evet tabiiki bazi hazirliklar yapiyorum, kofte donduruyorum, corba donduruyorum, makarna sosu, balik, Tijen'in MESHUR firin kizartmasini bile posetleyip atiyorum sonra yemek icin ama bazen evet bazen eve saat 11'de gelip degil yemek hazirlamak, dus almaya bile hali olmayinca insanin, o bir umitle actiginiz dolapta yarim saatten asagi hazir edebileceginiz birsey yoksa, 10 dakikada hazir olan boyle bir yemek sizin icin gunun kupasi oluyor! Bazen herkesin bu kupaya ihtiyaci olabiliyor, bir tas corba diyorsunuz ama o bir tas corba 'sukur' etkisi yapiyor. Bilenler bilir :-)))


Authentic Asia Link

11 yorum:

  1. şimdi gözümü Gökova'ya açtım ama daha uyanmadım. Sabah sabah nerden bulurum ben şimdi noodle! dibim düştü biiir, epeydir noodle yemedim bi de bu test yuzunden kimbilir daha ne kadar yassah. Ve çok canım çektiiiii! banane istiyom =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geliyooooo! Sabreeeet! Sizin diyete ozel 'soba noodles' var canim, yanimizda listeyle geziyos, arkadasin bosuna deli demiyo kendineeeee!

      Bi de mas fasulyesinden (mung bean) yapilan seffaf olanlari var onlari yiyebiliyorsun sanirim, sorsanmi bi???? ben baktim google amcadan oluyo gibi eger oluyorsa bu seffaf ince noodle perileri neyle yersen onun tadini aliyomus istersen sehriye gibi kullanabilirsin yani!!!!

      Eylemlerim devam edecek!!!

      Sil
    2. Soba noodles kara bugdaydan yapiliyomus yani buckwheat! Kim yer ulen bunu derdim cevabimi bulmusum :-)))

      Sil
  2. Hazir ürünlere pek sicak bakmasam da bazen gercekten kurtarici olabiliyor, özellikle calisanlar icin.
    Benim de dondurucuda manti var mutlaka, cocuklar cok seviyor. Insanin cani her zaman hamur acmak istemiyor malum:)
    Afiyet bal seker olsun, cok istah acici görünüyor...

    YanıtlaSil
  3. Vallahi Semi elimde olsa herkese alir yollardim, gercekten cok guzel o ilk resimdeki :-) Yoksa benim de aram yok hazir yemekle canim :-)

    YanıtlaSil
  4. Karidesli mantıları çooook merak ettim açıkçası:)Nezamandır noddle yapmadım aklıma getirdiniz.Fotoğrafı görünce canım istedi.Bloğunuz çok çok hoş eğlenceli bir blog takibe aldım.
    Bende beklerim
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bittercigim, karidesli manti cok basit, yumurta,un,su ile hamur yapip ince acilacak, icine bir tane karides konup haslanacak, nasil kapattigin onemli degil :-) Oldugu gibi yiyebilir veya tavuk suyuna corba yapip onunla kasiklayabilirsin :-) Bu kadar begenmemin sebebi de boyle basit olmasi zaten, karidesli harc koymus olsalardi inan yemezdim :-)

      Blogumu begenmis olmana cok sevindim, ben de birazdan seninkine gelecegim :-)

      Sil
  5. Cok tesekkurler:)karidesli mantiyi muhakkak deneyecegim.Karidesli harc olsaydi bende asla yiyemezdim.
    Gorusmek uzere
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Bizimkilere Çinli kız deme set met tanımazlar, vardır bir emekleri kesin:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bolat, seneler evvel tiyatro hocam bir konusma esnasinda hamur isi dedigimiz yemeklerin Turk kokenli oldugundan bahsetmisti, o zaman akil bir karis havada tabii uzerinde durmamistim, seneler sonra bir universite hocasindan ozellikle yufkanin bizden ciktigina dair kesin bilgiler edindiklerini okudum filan, e simdi Italyan'lar makarnayi Cinlilerden aldiysa biz de Cinlilerin kiyisindan/yamacindan geldiysek, oradan Hindistana bile kiz verdiysek benim dogal olarak kafam karisiyor!!!! Amacim kendimize pay bicmek degil ama ulkedeki her adetin/anenenin de baska kulturlere baglanmasi hosuma gitmiyor :-)

      Manti bile 'Mantu' dan turemis e kardesim bin senelik hikayelerine de adamlar noodle'dan degil pirincten bahsediyor nasil oldu nereden oldu peki??? Kirgizlar, Turkmenler, Mogollar gocebe cadirlarinda hala manti yapiyor, niye buradan yaklasmiyoruz olaya?

      Arastirmak lazim, okumak lazim, kaybolan kulturleri sirf kaybolduklari icin goz ardi etmemek lazim, insanlik tarihi bir, sonucta bolgesel yetisen yiyeceklerden turemis yemek kulturleri cok fazla isimlendirmek tabiiki yanlis ama onu ordadan b unu buradan aldik diyerek isin kolayina kaciyormusuz gibime geliyor diyorum, lafi uattigim icin ozur diliyorum :-)))) Offff ne cenem dusuk beaaaa!

      Sil