9 Ağustos 2012 Perşembe

Yankee Homecoming Festival


Newburyport, Amerika'nin Massachusettes eyalitinin eeeen kuzeyinde yer alan ufak bir sehirdir. Sehir dedigime bakmayin, karsilastirmaya kalksam herhalde Yalova'dan kucuktur :-) 2007 raporlarina gore 17bin kisi yasiyormus! Asil yerlesim, 1635 yilinda yapilmis ama sehir olmaya 1851'de hak kazanmis. Cok eski. bildiginiz gibi degil! 1800'lerden kalan her evin kapisinda tarihinin ve ait oldugu ailenin ismini yazan bir plaket vardir! Bir de bizi dusunun!!!!

Neyse, konumuza donelim, 1957 senesinde bakmislarki millet gecim derdinden baska sehirlere kaciyor, sehirde adam kalmayacak, ekonomiyi dondurecek birseyler lazim, George Cashman isimli zat'i muhterem, sehrin yerlisi bir amca demis ki bir festival duzenleyelim, ismini de Yankee Homecoming (eve donus diye cevirelim!) koyalim, millet gelsin, yesin icsin, hem para kazanalim hem de sehrimizi koruyalim, buranin yerlilerine aidiyet hissi verelim demis! Ilk zamanlar 10 gun suren bu festival sonralari 8 gune indirilmis ve oyle de kalmis. Bu festival Amerika'nin ikinci buyuk 'homecoming' festivali!

Sehrin birkac buyuk gururu var, bunlardan bazilari sunlar:

Ilk sahil koruma 1790 senesinde burada kurulmus

 'Cay Partisi' isimli isyancilarin ilk tepkisi burada verilmis

En eski ve hala yururlukte olan adliye sarayi burada bulunmaktaymis

Festival, her sene agustosun ilk haftasina gelecek sekilde onceki pazar'dan bir sonraki pazar gunune kadar suren, 8 gun boyunca hergun bin turlu etkinligin ve aktivitenin yapildigi muthis bir eglence. Sergiler, konserler, yarismalar, el sanatlari ve yiyecek standlari, paneller, yardim toplantilari vs.

Sehrin 'market square' olarak isimlendirdigi alanda yiyecek saticilari bulunur, bizde orada stand kuruyoruz, butun gun canli muzik yapilir, sonra aksam sahil kisminda marina onunde konser verilir, haftanin belli gunleri bir suru sanatci ve zanaatkar yol uzerine tenteler kurar ve butun sene yaptiklarini satarlar. Bu arada sehrin diger yerlerinde...
Bira festivali
 

Marina onunde gunduz gosterileri ve gece konserleri

 


Cocuk yarismalari
 

Kosular

Yiyecek standlarinin oldugu yerde gunduz konserleri

Yiyecek satanlarin hepsi bir arada...

Yatak yarisi
Ciftcilerin urunlerini sattiklari pazar ve tanitim yeri
Liseler arasi muzik gurubu yarismasi
Golf turnuvasi
Yetenekli cocuk yarismasi
Yaslilar arasindan sehrin kralini ve kralicesini sectikleri bir yarisma

ve daha bir suru degisik aktivite yapilir...

Festivalin bitmesinden bir gun onceki gece 45 dakika suren, muhtesem bir havai fisek gosterisi yapilir, en son gun ise butun katilimcilarin ve sehrin cesitli resmi kadrolarinin olusturdugu bir gecit toreni yapilir ve festival biter! 
 


Bu antikacilarin bir de show yeri var!Cok guzeller!

Sehrin en eski itfaiye arabasi!

Gecen seneki festival komistesi baskani, sehre ilk tasindigi zaman, boyle yer kapan sandalyeleri gorunce cok sasirmis, cunku kendisi buraya tasinmadan evvel Boston civarinda otururken, bu sandalye yalnizca kapinin onundeki park yerini saglama almak icin konulurmus! Bu sehirde oyle bir problem yok, park yeri lebi derya :-) Sandalyeyi ancak gecit torenini en onden seyretmek isteyen diziyor boyle :-)))

Iste insanlar kendi imkanlari ile bir konu belirleyip yatak haline getirip onun da kosusunu yapiyor!!!! Biz de olsa, boyle sacmaliklar ancak bizden cikar diye dalga geceriz!!!
Bu programlarin amaci daha cok gencleri ve cocuklari eglendirmek onlara vatandaslik ve toplum bilinci vermektir. Ne kadar basarili bilmiyorum cunku, sehrin yerlileri genelde katilmiyoruz, cok kalabalik oluyor diye sikayet ediyor ama oyle veya boyle en az bir iki gosteriye gittiklerinden eminim :-)))) Bu sene gercekten cok yavas ve tenha gecti festival fakat evvelki senelerde Kanada'dan, diger eyaletlerden gelen bir suru turist olurdu etrafta, ekonomik sikintilar herkesi sardi sanirim!

Bu harika insanlardan bahsetmeden gecemem imkansiz. 
Jason (arkada), Lucien ve Judy Lacroix
Yankee Homecoming komitesinde olmalari disinda, bu sehirdeki en tatli, en canayakin, en yardimsever ailesidir! Cok uzun senelerdir festival komitesinde gorev aliyorlar, bulunduklari pozisyon sebebi ile toplantilarda en on masada oturuyorlarmis, Viken'de yanlarinda, manevi ogullari olarak yer aliyormus :-)))
Onlari tanidigimiz icin cok sansliyiz :-)

Her sene festival komitesinde yer alan ev arkadasim Viken ve ben, bu bir hafta icinde bir yandan katildigimiz gunluk yardim toplama faaliyetleri, bir yandan sehir merkezindeki standimizda pizza satisi ve hepsini yaparken ayni zamanda dukkan idaresi ile ugrastigimiz icin, bir hafta suren bu festival sonrasi bir hafta kendimize gelmeye calisiriz :-) Dolayisi ile sitedeki resimler oradan buradan toparlama, lutfen kizmayin. Her resmin lnki asagida mevcut fekat siralama tamamen sansiniza kalmis :-)

Iste gecen haftalarda bahsettigim festival bu idi! Son uc senedir katildigimiz bu festival de hicbir aktiviteye katilma imkanimiz, standlari gezme imkanimiz veya konserlere gitme imkanimiz olmaz, en fazla merkezdeki standa pizza goturen oradaki orkestrayi dinler o kadar! Eh birilerinin calisip gezmeye gelenleri doyurmasi ve eglendirmesi lazim degil mi? Ben bu sene programi insallah kaybetmeyip, gelen guruplarin baska yerlerde yaptiklari konserleri yakalamak istiyorum, bakalim kismet!

Links:
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16, 17, 18

9 yorum:

  1. alkııışşşşş
    sana ve emeği geçen herkese ama ı gitmeyey yerlilere değil ;)
    ne güzelmiş ya bizim festivalere hiç benzemiyor dime :) bizimkiler tam bize göre yerleşik alan yarışma falan yok öyle kalpazan totoluyuz ya :)
    adliyesarayının olduğu yer gerçektede o kadar güzelmiş çok gizemli :)
    bol bol vitamin al balık yeee ;) biran önce dinlen lütfen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cico, dinleniyorum merak etme tatlim! Biz sanirim seyretmeye merakliyiz :-) Mesela Yalova'da kurtulus senlikleri yapilir her sene bu zamanlarda standlar acilir, konserler verilir, sergiler olur filan ama boyle yarismalar yapimaz benim bildigim, en fazla bisiklet turnuvalari olurdu, hem de uluslararasi, dusunsek belki cikar ama ilgi yok iste :-)))

      Ben bu yaz sicaginda kosuya cikanlari gorunce 'gidin yatin ulen' diyorum icimden hahahahahaha

      Sil
  2. Güzelmis güzel!!!!!
    Festivallerin sehre katkisi büyük bence. Aitlik duygusunu tatmanin bir ifadesi. Bu anlamda festival bizde pek yapilmaz, sarki-türkü tamam da digerleriyle kimse ugrasmaz. Birileri kalkip özenip yapsa da uzun ömürlü olmaz. Bir de baska birileri cikip (is üretmeyip konusan kesim) bu ise bu kadar para mi verilir, bu etkinlik cok sacma der herkesin hevesi kursaginda kalir:))

    Programi nasil kaybettin, yazik olmus:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Online var sekerim program, isteyen bulur yani! Ah su tembellik olmasa.....!

      Festivaller icin para harcamak yetkili makamlara zor geldigi gibi halka da zor geliyor. Bak simdi festival agustosta bitti, iki ay sonra bir sonraki festival icin toplantilar baslayacak, her ay bir kere, herkes 'fundraising' adi verilen etkinlikler yapip para toplayacaklar, sirf belediyeden beklemiyorlar yani, konser, oyun, cocuk etkinlikleri (sportif faaliyetler) hafta sonu duzenlenen piknikler filan derken bizim gibi gonulluler de bedava yiyecek veya hediye ceki vererek insanlarin katilimini tesvik ediyoruz, hep beraber birseyler yapiliyor, hem reklam oluyor hem insan taniyorsun falan filan, basli basina bir toplum hareketi oluyor yani :-)

      Biz de bir kermes duzenliyorlar bir kurum yararina, gelen adam masa parasini ancak cikartiyor, okullarda, kuluplerde etkinlik yapsan para toplamak yerine daha cok para harciyorlar, sen ozellikle bu konularda cok aktifsin eminim isin icini cok iyi biliyorsun :-) Herkes ozverili degil cancagizim maalesef...

      Sil
    2. Tamamen haklisin. Kermesler aynen dedigin gibi, parayi ancak cikardim derken orada yiyip icip, diger masalardan alis veris yapip zaten üzerine para harcayip dönüyorsun:)
      Okullarda da durum farkli degil. Okul aile birliginde oldugumdan her türlü faaliyette ön ayak olan biziz, bir de üzerine herkes sikayet eder! Okul ayri sikayet eder, veliler ayri:)
      Neyse bizim yapimiz bu festival, organizasyon islerine hic uygun degil özetle:))

      Sil
  3. Gözümüz bayram etti, farklı şeyler gördük sayande arkadaşım, yalnız bu çuval yarışı her yerde aynı herhalde yahu :)) ilk okul yıllarım aklıma geldi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu cuval yarisini birtek nerede gormustum biliyormusun? Tosun Pasa filminde, Seferogullari ile Telliogullari'nin yarisinda! HAHAHAHA

      Sil
  4. Festivaller biraz da gönüllülük iş galiba değil mi...? Çok özendim :( Malesef burada insanlar hayatla hep savaş halinde oldukları, yaşamak için hep derin mücadeleler vermek zorunda kaldıkları, kısaca "geçim sıkıntısı" denen illet yakalarından pek düşmediği içinvbu tip organizasyonlar düzenlemek ya da mevcutlarında görev almak kimsenin aklına gelmiyor.
    Teşekkürler Başak'çım. Akşam akşam yeni bir yer görmüş kadar zevk aldım :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bettra burada insanlarin sosyal cevresi cok kisitli, o yuzden boyle aktiviteler populer, bizde ki gibi komsuluk, arkadaslik mumkun degil ancak kucuk yerlerde gorebiliyorsun bu tur iliskileri. Boyle aktiviteler de yeni insanlarla tanisip kaynasiyorlar, cogunlukla da orada kaliyor, mesafeli iliskiler hep. Bilmem hangisi iyi :-)

      Gecim sikintisi burada da var ama biz de genelde toplu olarak bir konuda bir araya gelmek ve faydali birseyler yapmak bu konuda kazanilan egitim ve bilincle mumkun.

      Annemleri dusunuyorum mesela, gecen sene Yalova'ya cop (kimyasal atik) artima tesisi yapilmasin diye sehir merkezindeki mitinge gittiler, sonra oradan otobuslerle baska biryere yuruyuse gidilecekti, ee naptiniz dedim 'aaaa o kadar yol gidilirmi bu sicakta, mitinge gittik sonra donduk pazara ugramam gerekiyordu, Ratife teyzenden sutumuzu aldik eve donduk' dedi! Yani mahvolan bizim sehir onda bile tepkiler yarim yamalak, ,cok guldum ama aslinda aglanacak halimiz!

      Buradaki tek fark, ne yaparsan yap kimse dalga gecmiyor, bir de ufak toplum aktivitelerini duzenlemek dedigim gibi hep yardimlarla oluyor, biz butun sene bedava pizza ve hediye ceki vermekten hal oluyoruz, bunlari da vergiden filan dustugumuz yok sirf yardim olsun diye, her zaman aileler de on planda degil, ogrenciler geliyor bu isler icin boylece bu tur calismalara kucuk yastan basliyorlar, sonra buyuyunce 60bin dolar verip secim yemeklerini destekliyorlar, temelden zihniyet boyle sekillendiriliyor....

      Konu uzun, daha cok yazisiriz biz boyle :-)))))

      Sil