16 Ocak 2013 Çarşamba

Boza ve Kar

Boza denemesi basariyla sonuclandi :-) Gururla bildirmek isterim :-) 

Arkadasimin cani boza isteyince, emir buyuk yerden diyerek basladim internetten arastirmaya. Aslinda annem daha evvel yaptigi icin biraz fikrim vardi ama ondan tarif almak imkansiz oldugu icin ve acele yapilmasi gerektigi icin kendi basima halletmeye karar verdim.

Internetteki tariflerin hemen hepsi, degisik tahillarla yapilabilecegini belirtmesine ragmen bulgurla yapilmis. Biraz pirinc katilmis, oranlar degismis ama temel ayni tutulmus diye kendi karisimimi yapmaya karar verdim. Yarim kilo bugday (bir gece onceden islatilmis), yarim kilo bulgur, bir cay bardagi pirincin hepsini duduklude bol su ile hasladim, blenderdan gecirdim (suzgecten kolay gecirebileyim diye), suzgecten gecirirken de gerektikce icme suyu ekledim. hepsi tamam olunca 4 tatli kasigi (su ve seker ile kopurtulmus) kuru maya karistirdim, camin onunde beklemeye koydum (oda isisindan daha dusuk oluyor o kisim bizim evde). Birinci gunun sonunda maya kokusu ayni duruyordu, umursamadim sekerini karistirdim, diyelim 1.5 bardak. Ertesi gun baktim skeri yiyince maya iyice eksimis :-)))) Ucuncu gun acaba koca tencere toptan mayami olacak diye dusunurken en sonunda annemi aramaya karar verdim.

Bilir kisi ile soyle bir konusma gecti aramizda:
B: Anne, ben boza yapmaya kalkistim, boyle boyle yaptim ama cok cabuk eksidi!
A: Hmmm, evet ben de ilkinde maya ile yapmistim, cabuk eksitiyor, problem degil ama...
B: Nassi yani?
A: Koy tencereyi ocagin ustune, seker ekle, bir tasim kaynat duzelir.
B: Nea? Boza piser mi yav?
A: Piser yavrum, eksimis onu kurtarmak icin piser
B: Allah allaaaaah...
A: Yazik o kadar emege, dinle sen beni
B: Iyi vallahi cok sevindim, deneyim aksama

E arkadasim sorup duruyor, boza oldu mu diye, hemen ayni aksam koydum tencereyi ocaga, yavas ateste arada karistirarak kaynattim, fokurdamadi tabii ama iyice pisti :-) Bir bardak daha seker ekledim piserken, baktim kokusu normale dondu, eksisi azaldi, altini kapadim sogudu disarida sonra dogru buzdolabina. Sicakken cok anlamiyor tabii insan :-) Ertesi gunu arkadasima goturmem lazim ama sonuctan emin degilim! Aksam erken ciktim isten, eve geldim hemen actim kapagini veeeeee OLMUUUUSSS!

Arkadasim cok begendi, koca bir kaseyi hemen icti, buradaki bir-iki Turk arkadasa ayirdim hemen :-) Biz rejime ara verdik ama abartmayayim diye kendime ancak bir bardak izin verdim! Tabii ki bir daha yaparim diye bir kucuk bardak 'maya' ayirdim :-)

Bu isi de aradan cikarmis, arkadasimi sevindirmis, uzun bir aradan sonra boza icmis bir sekilde yattim gece, sabah bir kalktikki arka bahce bu halde :-) Bu sene kar gormedik derken (burada kar yagmamasi demek, Bodrum'da kar yagmasi kadar garip!) kis bitmeden surpriz oldu :-) Yasadigimiz bolge itibari ile hicbir zorluk yasamiyoruz, hersey yolunda fakat ise gitmek yerine evde oturup kahve/kek esliginde manzarayi seyredebilseydik cooook daha mutlu olacaktik sanirim :-)




19 yorum:

  1. Vallahi bravo! Ellerine saglik. Sahsen ben cesaret edemem:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E sen ne diye ugrasacaksin yav, git Vefa'dan kana kana ic :-) O acaip boza siseleri hala duruyormu acaba????

      Sil
  2. ohhh bi rahatladım anneni aramasaydın ben burada kalpten tırtlayacaktım :) çok şükür :) ya sen nasıl varlıksın hatunum yaaa ellerine sağlık ayakta alkışladım saygıyla eğildim yerle bir oldum o derece leeeyyyn Boza adı üzerinde Bo za vay arkadaş bravooo
    kar manzarasıda süper e çilesini çekmemen dahada güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoklukta mucizeler kapida bekliyor sanirim Cico :-)

      Sil
  3. Basako simdi biz de facebookta Beste ve diger arkadaslarla kac gunden beri birbirimize boza tarifleri alip veriyoruz. Ama ben henuz denemedim. Simdiii senin tarifer gore gidersek biz de pisirecek miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Caniko, e-mail attim aldin mi? Eksime kontrol altinda kalirsa kaynatmaya gerek yok kusum, haydi kolay gelsin ve gercekten kolay :-)

      Sil
    2. ay dur bakayim maile :)
      bugday bildigimiz asurelik bugday mi? Dari ariyorum ben de burada deli kibin.

      Sil
    3. Basak gelmemis mail be yavrum. Bir daha yollar misin?

      Sil
  4. ah inanmiyorum bu kadar tesaduf! canim benim bizde boza yapip duruyoruz bir hafta oldu galiba:) hatta bir arkadasim cok eksimis ne yapayim demisti bende senin bloga yonlendirdim sahen oldu bunu ogrendigim:) harika manzaralar esliginde harika bir boza afiyet seker olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kusum sagolasin, sana da yarasin afiyetler olsun. Hani pehlivan 40 numara bilir hepsini ogretir birini kendine saklarmis derler ya annemde boyle cooook cevher var, sayesinde eksi bozalar kurtuldu :-)

      Sil
  5. Arkadaşım ben de deneyeceğim var ya elinden her şey geliyor bravo yani :) Olcayla kulaklarını bolca çınlattık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amaniiiiiin, bulustunuzmu siiiiiiz? Ay ne guzel bir haber buuuuu, ben yaninizdaymisim gibi sevindim, biraz kiskandim ama sevindim :-) Harikasiniz, cok seviniyorum boyle haberler alinca :-)

      Sil
    2. Kahve dünyasında kahve içip seni andık kısmet olursa Boston'da filan buluşuruz dedikdi :))Züper arkadaş ben söyliyeyim sana :)

      Sil
    3. Birtanedir :-) Seninle de yuzyuze gorusmedik ama sen de bir tanesin arkadasim :-)

      Sil
  6. Yasa Basak ya.. bu tarifin harika oldu..gecen günlerde Viyanayi diz boyu kar kaplayinca kiz kardesimle cocukluk günlerini yad ediyorduk, Cihangirdeki mahallemizden bir bozaci gecerdi kis aksamlari, Bozaa diye bagiran sesi nedense pek dokunakli gelirdi o kis gecesinin icinden..bunlari anarken, hadi boza yapalim, iyi bir tarif bulmali diye konusuyorduk..aynen dedigin gibi degisik tahillar kullanilmis, bulgur heralde dogrusudur..diye düsünürkeeen..sen yapiverdin bozayi :) harika, hemen biz de sivayalim kollari :) ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  7. Boza mı yaptın bir de?
    Neler okuyacağız senin buralarda daha başka kim bilir:)
    Boza yapmayı hiç denemedim, hatta aklıma bile gelmedi diyebilirim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yahu git al ayol! Ne yapacaksin zaten :-))))) Boyle elin memleketinde yasarken firindaki ekmegi bile ozluyorsun boza ne kelime :-)

      Sil
    2. Nerelerdesin? Hadi ben yokum pek, çocuklar evde falan filan. Sen nerdesin? İş, güç? Hastalık olmasın da....

      Sil
  8. Harika! Hele de bu soğuklarda nasıl iyi gitmiştir!

    YanıtlaSil