14 Şubat 2013 Perşembe

Evin Delisi kar firtinasi ile geri donerrrrr.....

Bizim aslinda alisik olmadigimiz bir firtina degildi bu gelen. New England tabir edilen bu bolgede deprem, kasirga gibi dogal afetler olmaz da kar firtinasi olur. Herkes alisiktir, kis basindan kar kureyenlerle konusur baglarsin, kar yaginca sen aramadn gelir temizlerler her yeri. Ozellikle duzgun bir kasaba veya sehirde yasiyorsaniz hic problem olmaz, zincir nedir bilmez Amerika'lilar, daha yukarida Kanada'ya yakin olanlar kar lastigi taktirir ama asagilara indikce ona da gerek yoktur yollari temizlerler cunku!
 Bu ilk iki resim kar firtinasi bittikten sonraki yarim saat icinde cekildi! Arkadaki yolu goruyormusunuz?
veya soyle bakin!!!! Firtina Cuma gunu sabah 10'da basladi, o saate kadar elektirik sirketleri, yol temizleme ekipleri, tuz kamyonlari ve nobetci ekipler dahil herkes hazirdi, acil durum masasi kuruldu, herkes yedeklerini aldi! Toz gibi yagan kar cabuk birikmeye basladi, ustune ruzgar da eklenince 'Acil durum' ilan edip sokaga cikma yasagi koyacaklarini acikladilar, saat aksamustu 4'te baslayacak yasaktan oglen  gibi haberi oldu herkesin! 4'te hepimiz evdeydik, sokaklarda kimse kalmadi...
 Ertesi gun kalktigimizda sokaga cikma yasagi devam ediyordu, Viken yasak kalkinca hazir olalim diye arabalarin etrafini temizlemeye karar verdi, bu arada bizim evin onunu temizleyecek adam kayiplara karisti! fakat benim Herkul ev arkadasim iki arabayi da cikardi gomuldukleri yerden tek basina!!! Insanin ev arkadasi erkek olunca pek guzel oluyor :-)
 Ben gorev bilinci yuksek bir muhabir olarak resimlemeye devam ediyorum gordugunuz gibi :-)
 Evin girisi yurumeye uygun hale getirildi...

 Kapiyi ancak disaridan acabildik....
 Mutfak caminin kapanmis hali :-)
 On kapinin bir onceki gece kapanmis hali :-)
 Bu da bahceye acilan arka kapi, sabah Viken oradan cikabilmis :-)
 Cumartesi gunu yasak saat 4'te kalkti, biz toparlanip dukkana gittik tabi, malum Domino's Pizza'nin kar firtinasinda kapanmasi duyulmus sey degil, ilk once biz acacaktik...Yoldan park yerine girmek icin onceden girisi bilmek gerekiyordu cunku kar tepelerinden onumuzu goremiyorduk.

 Dukkanin onu, herkes ise geldi sevinerek, cocuklar cok heyecanliydi, dedigim gibi karla buyuyen gercek New England evlatlari olarak araba kullanmaya can atiyorlardi :-)
Jesse'nin kapinin onundeki mutlu pozu :-)

24 saatlik sokaga cikma yasagi uygulamasi genel bir aliskanlik degil burasi icin fakat inanilmaz basarili oldu cunku kimse yollarda olmayinca ekipler 24 saat boyunca yollari kurediler ve hicbir sokak (yan sokaklar dahil) kar firtinasi bittigi anda tikali degildi arti ana yollar gordugunuz gibi piril piril temizlenmisti. Baska eyaletlerde bu sekilde bir uygulama yapilmadigi icin trafikte kalan, arabasi batan, mahsur kalan insanlar olmus. Bazi bolgelerde elektirik kesintisi 4-5 gun surmus, bizim bu taraf agaclikli olmasina ragmen hicbir problem yasamadik ama dedigim gibi sehir veya kasaba yonetimlerinin becerisi ile alakali biraz. Firtinadan bir gun sonra yagmur bekleniyordu ayni aksamdan baslayarak bir bolum ekipler yagmur sulari giderlerini actilar, dune kadar hala durmadan calisiyordu ekipler, yogun kar tepelerinden park problemi yasaniyor diye kamyonla gelip ozel makinalarla topladilar belli sokaklarda ki karlari. 

Boyle iste, bu memleketin elle tutulur yanlari da var, her zaman soyluyorum bir sistem kurulmus bunu cok guzel calistiriyorlar onun disinda problemler, dertler hep ayni ama yapilmasi gerek birsey oldugu zaman herkes uzerine duseni yapiyor. Sokaga cikma yasagi ilan edildigi zaman kimse bozmadi bu kurali veya park yasagi suresince kimse kimsenin hakkini ihlal etmedi, hic yapan yok demiyorum ama cogunluk kurallara uyarak yasadigi icin sistem isliyor cunku sistem isledigi icin kurallara uyuluyor :-) 

Diger yazilari aksatmayacagim soz veriyorum, esseklik ediyordum artik kaytarmak yok! Oncelikle Bolat, Semi ve Sezer olmak uzere DURTUKLEYEN herkese tesekkur ederim, dunyanin en mukemmel arkadasi Viken'e sevgilerimi sunar hepinizin Aziz Murtaza gunu kutlu olsun diyorum hehehehehehehe




13 yorum:

  1. Oooo! Tüm samimiyetimle söylüyorum seni buralarda görmek gerçekten güzel:)Yazını görünce çok sevindim.
    Bembeyaz bir yazı olmuş. Planlı olmak ne kadar faydalı değil mi? Şimdi durum nasıl?

    YanıtlaSil
  2. Canim benim, inan yazmak iyi geldi :-)

    Durum firtina sonrasindan farkli degil sekerim, asayis berkemal, ekipleri gormuyoruz bile, hayat normal seyrine devam ediyor, sanki hic kar yagmamis gibi!

    Hala problem yasayanlar olabilir, ben TV seyretmedigim icin haberim yok ama eminim hayati tehlike degildir onlarda.

    YanıtlaSil
  3. Tıpkı Türkiye gibi:))))
    Organizasyon işlerini lütfen bize vermesinler, ihlal etmede başka millet tanımayız:))
    (kızmasınlar bana gerçekleri söylüyorum)
    Belediye işleri zaten malum. Özel sektör bile beceremiyor. Daha bir okul organizasyonunu problemsiz atlatmadık. Ya mikrofonda ses gider/gelir, ya ışık tuhaftır, ya söylenen şeyler unutulur, gelmesi gereken kişi gelmez, ya müziğin sesi iğrenç yüksek açılır.... Bunlar bir gösterinin vazgeçilmezidir:))

    Ya senin oraların karı burda yağsa, ben çocukları bahçeden alamam. Geçenlerde burda bir lokma kar yağdı. Benimkiler yan bahçeden falan da kar toplayıp kar mağarası yaptı:))

    Bir daha yok olma, seni merak ediyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok bundan sonra yok olmak yok! Bende sizi cok ozluyorum ama haylazlik basa bela! Yahu burda ben kardan adam bile gormuyorum, herkes evde bilgisayar oyunu basinda muhtemelen!!!

      Sil
  4. seni çok özlemişim ama ben yeni yazını görünce çok sevindim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende seni ozledim minik kus, nedir durum?

      Sil
  5. Viken'i tebrik ediyorum. Kaç he-man gücüne tekabül ediyor acep?!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yav he-man degilde okuzlu bir tanri vardi mitolojide, ona daha yakin bu adem!!! Insan degil! Biraz dizleri agrimis ertesi gunu....!!!! Saka gibi mubarek, allah eksik etmesin sagligini, hep boyle kalsin :-)

      Sil
  6. Fotograflara bayildim :) Valla Viken'in basarisini tebrik ediyoruz! :)

    YanıtlaSil
  7. Başaaaak nasıl keyifli bir yazı olmuş bu ! Film izler gibi okudum ve hatta orada olmak istedim :) Evinizin ağaçlıklı bir bölgede olduğunu bilmiyordum. Bayıldım, heyecanlandım ve o camların ardından gerilim yüklü sahneler yazmak istedim :) O ne acayip bir kar yahu! Camlar kapılar kapanmış yollar kapanmış. Biz burada 20 cm kar görsek "O ne be!" olduğumuz için olsa gerek gözlerime inanamadan baktım tüm fotoğraflara. Ellerine sağlık :)

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boyle sahneler icin senin Maine'e yerlesmen lazim sekerim :-) Bir ara pansiyon bakmistim hafta sonu icin, acik acik garip sesler duyabilirsiniz korkmayin, hayaletlerimiz zararsizdir yaziyordu!!!! Seni alalim oraya hemen hehehehe

      Sil