8 Mayıs 2013 Çarşamba

CORBA'YA GEEEEEL!

Corbanin kulturumuzdeki onemini anlatmaya gerek yok sanirim! Saglik icin faydalarini ise hemen hemen tanidigim butun doktorlardan duymus olmamin uzerine gecenlerde seyrettigim bir Ingiliz belgeselinde bu konuyla ilgili yapilan degerlendirme beni yine 'ne varsa bizim buyuklerde var' tezime geri dondurdu :-)

Bizim evde corbasiz hafta gecmez. Kisin hatta gun gecmez. Corba yoksa bol sulu bir yemek vardir, et haslama gibi. Annem inanilmaz yaraticidir corbalar konusunda, klasiklerin disinda degisik degisik corbalar cikartir ortaya. Ben de 'Ratish'in kiziyim, kesin genlerimde corba yaratma kapasitesi cok yuksek' diyerekten uydururum cogunlukla ama her zaman tutmaz! Brokoli corbasi buna ornektir mesela, hos onu tarifiyle yapinca da olmuyor ya neyse :-) Bir keresinde karnabahar corbasi yapmistim mesela, iskembe gibi olmustu! Vejetaryan iskembe corbasi isteyen varsa vereyim tarifini :-) Disler telliyken (ey gidi ey!) bir suru sebzeyi karistirip bir corba yaptiydim, acliktan gozum donmus yarisini ictim corbanin! Vikos 'ben almiim, alana da mani olmiim' diyerek nazikce reddetti, ne var canim mis gibi corba derken ertesi gunu karnim tokken anladim nasil bir facia cikardigimi ortaya! Ah bir de mantili corbam var, o da annisko geldiginde manti yapar atariz dondurucuya, hani bana pratik yemek olsun diye, ulen bize kalsa biz o mantiyi iki kerede yeriz hemen biter korkusuyla mantilardan avuc avuc kullanarak corba seklinde daha uzun yiyebilmeyi kesfettim mesela :-)

Simdi kis bitti, corba denemeleri yavasliyor derken Judy (seker annemiz) tatile cikmadan bize corba getirmis. Yukarida resmini gordugunuz acik renkli olan deniz urunleri corbasi, kavunici olan 'butternut squash' denilen bir cesit balkabagi corbasi. Simdi benim yasadigim bolge yani Boston ve cevresi bu denizmahsulu corbasiyla meshurdur. Normalde kum midyesi ile yapilir ve adina 'Clam Chowder' denir. Coooooook kalorili bir corbadir fekat kisin bir kase icerseniz, bir kase konyak icmis gibi ates basar :-) Coooooook kalorili oldugu icin ben evde yapmiyorum ama biricik ev arkadasim bir 'Clam Chowda' eksperi oldugu icin duzenli olarak gidip iceriz :-) Judy Viken'in bu sevgisini ogrenince bize damacana ile getiriyor canim benim, bizim kocaoglan'da iki kerede iciyor o corbanin hepsini!

Balkabagi corbasini Tijen'in kitabindan bir tarifle denemistim diye hatirliyorum ama nedense balkabagi bulunca direk firinlayip yedigim icin bir daha yapmamistim, Judy getirince cok sevindim dogrusu, tatli olusunun aksine gercekten baharatlarla ozellikle kori ile cok uyumlu bir sebze! Soguk bile icilir o kadar guzel!

Tabii bizim gibi bir corba canavari ikilisini bunlar kesmedi, iki ogunde supurduk corbalari, buzlukta stok var ama gecenlerde kesfettigim bir mantar corbasini sirf buraya yazabilmek icin, hadi dedim yapayim. Malum bu bolgenin havasi Haziran sonuna kadar belli olmaz, bi sogur hemen dayaniriz buzluktaki corbalarimiza,  stoklar erimeden takviye yapayim dedim.
Mantar delisi bir Hobbit olarak, corbasina ve omletine mesafeliyim. Ikisini de konserve mantarla yapilmis yedim ondan oldu, biliyorum. O yuzden ozenle secerim mantarlarimi, cok kurcalamam en basit yontemiyle yerim :-) En sevdigim tarif Kibris'ta Emir'in Yeri'nde yedigimiz seklidir! Dogranmis mantarlari zeytinyaginda soteleyip, tam suyunu cekip atesten almadan bir yumurta kirarim icine, soyle bir karistirinca o yumurta yok olur, ustune bol kekik, verin bana bir somun ekmek, dokunmayin sonra!

Neyse, gecen hafta baska bir amacla aldigim mantarlari pisirecek halim kalmayince ve/fakat kiyida kalmis malzemeleri kullanmazsam atilacagini dusunerek, son enerjimle bir mantar corbasi yaptim, mantar corbasi sevmeyen ben, mantar corbasi ustasi olarak unvan verdim kendime :-) O kadar guzel oldu. Iri dogranmis sogan, biber, mantar zeytinyaginda sotelenir, icine bir tatli kasigi biber salcasi koyulur (benim elimde bir kucuk kozlenmis biber vardi onu attim icine), bir buyuk veya iki kucuk patates kup dogranir, normal su koyulur ve patatesler ezilene kadar piser, hepsi pisince blender ile ezilir, mis gibi kokan corbaya bakip buna karabiber yakisir denir, karabiberi tencerenin tepesinde oguturken kapak kirilir butun top karabiberler corbaya dokulur, acele ile ocaktan alinan corba icindeki sebze taneleri ziyan olmasin diye kevgirden suzulur, bir tasim daha kaynar. Biraz ilindiktan sonra, kucuk kaplara bolunurken dibine biriken arta kalmis karabiberleri almamaya dikkat edilir!!!

Saka maka, size resmini cekmek icin bir daha yaptigimda bu sefer yeni ogutucumle bolca karabiber koydum ama aynisi olmadi biliyormusunuz! Cunku bol biber tadi yakisiyor bu corbaya, fakat bol karabiber koyunca acilasiyor haliyle, bir dahaki yapisimda bir keseye bir corba kasigi top biber koyup oyle kaynatacagim o zaman tam olacak eminim!

Uzun sozun kisasi arkadaslar, mantar corbasi sevmeyenler icin tavsiye edilebilir bir corba bu. Ozlem'in basinin etini yiyecegim mesela yapana kadar! Beste'ye de miziklanmayi dusunuyorum cunku cok guzel oluyor! Benim pimpirik Amerika'li elemanim bile begendiyse siz hayda hayda begenirsiniz.
Bunlar da aksam yemeginden sonra pisti! Cok yorgundum ya???? Suclusu Ozlemaki! Kulurakia'larrrrrr!Tarifi icin Ozlemaki'nin sitesine muracaat ediniz, zira hata payi 0 (yazi ile sifir) bir tarif vermis kendisi, tebrik ediyoruz! Bu resimdeki tombiklerin icine katilmis olan hashas tohumunun konumuzla alakasi olmayip, tamamen muzurluk yapim geregi icine katilmis oldugunu da belirtmek isterim. Saygilar!

15 yorum:

  1. Hamurişlerine ve tatlıya asla hayır diyemem....Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun, Ozlemaki sagolsun :-) Yorumunuz icin tesekkur ederim.

      Sil
  2. Ellerine sağlık! Judy'nin de eline sağlık:)
    Balkabağı çorbasını merak ediyorum. Deneyeceğim güya ama hala denemedim. Yav çorba çekti canım şimdi:)

    YanıtlaSil
  3. Çorba: connecting people =)
    Luv u!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne guzel laf etmissin hatun! Ben de seni lav yu!

      Sil
  4. Çorba çorba derken özendim:) Ben yapmayı havalar ısındığı için bırakmıştım oysa ki:)
    Balkabağı çorbasını yaparım. Benim adam tatlı olarak yemez, yakıştırmaz. Onun memlekette de çorbası yapılır. Ben de öğrenmiştim:)
    Haşhaş koymak nerden geldi aklına? Ama eminim yakışmıştır. Hata payı sıfır olduğuna göre denemem lazım, bakayım şu Özlemaki`nin bloguna:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kere sen Ozlem'den tarif alip marmelat yapmis adamsin, o yuzden seni saymiyorum! Ikiniz arasinda ya gizli bir frekans var veya sen leb demeden leblebiyi anliyorsun cunku benden baska herkes ilkinde tutturuyor onun tariflerini! Sikayetciyim! Kitap yaz diyos onu da yapmiyor hatun!

      Bence mutlaka denemelisin, ben yumurta ve sute karsi degilim ama onlar olmayinca kurabiye gercekten uzun dayaniyor :-) Hem de cok cabuk pisiyor tam senlik :-) 'off 10 dakkika yarim saat gecmez artik' diyenleri de memnun etmis olursun :-)

      Sil
  5. öhöm. Kuşadası/Davutlar Giritliler Şenliğinden naklen duyurulur:
    dün akşamüzeri itibariyle 10 kg askalivrus ayıklayıp, yıkamış ve pişirmiş bulunmaktayım. 20 lt (konsantre) tarçın şerbeti ve 50 lt limonata hazır. Şimdi (İstanbul ekibinin)Ayvalık ve (Mersin ekibinin) Urla'dan gelecek olan arapsaçı, enginar ve baklaları beklerken dolma içi hazırlıyor ve 15 kg undan portakallı Girit kurabiyesi yapıyoğum =)

    YanıtlaSil
  6. Her öğün olsa içerim. Bizim oralarda bir laf vardır "batna ciladır çorba" midenin cilasıdır derler yani :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaaa o laf sizin oralardanmi? ben cok severim o lafi da ne demek oldugunu da yazaydin yav :-)

      Sil
  7. Çorba çok severim.Fotoğraflardan yaptıklarınız çok lezzetli görünüyor.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim Yasam izi, fena olmadilar iste :-)

      Sil