8 Temmuz 2009 Çarşamba

Ben buyudum artik :-)


Basin gogemi erdi Basak diyeceksiniz simdi, ama evet! erdi. Yemek yapmayi sevsemde, bilsemde su pasta borek ve hamur isleri konusunda hiiic sansim olmadi. Yazili tarifleri birakip, sanki cok bilirmisim gibi bir de tarifi kafama gore degistirince cope giden kek, kurabiye ve diger seylerin toplami bir yemek kitabi eder herhalde!!! Olsun ben azimle ve inatla denemeye devam ediyorum. Ogun aralarinda veya cabucak kahvalti yapmam gerektigi zaman yemek icin, kibrislilarin soyleyisi ile "piskot" veya buradaki ismiyle "biscotti" yapmaya karar verdim. Ilk iki deneme guzeldi amaaaaa su resimde gordugunuz heybetli (oksuz doyuran!) piskotlar tamamen benim uydurmamdir! Gururla sunarim :-) Ayrica ben diger yemek bloglarina ozenip bu sayfayi acip, gosterecek birseyim olmadigi icin oradan, buradan yazilar yazarken, ilk olarak amacima ulasmis bulunuyorum hehehehe. Bizim icin onemli olan seyleri yazmaya devam edecegim ama arada bir iki tarif yazarsam kendimi daha iyi hissedecegim. Aslinda Turkiye'ye gidince anniskonun yemeklerini cekip koyacagim ki yarin obur gun ' hayir, o keke kabartma tozu koymuyorsun, karbonat koyman lazim, iki degil uc yumurtayla yapiliyor..." diye HER ZAMANKI GIBI kendi tarifini degistirdigi zaman elimde kanit olsun. Simdi sira tarifteeeeee:

Karisik piskot:-) malzemeleri:
(gulmeyin)

  • Yarim bardak=8 yemek kasigi= 1 stick tuzsuz tereyagi (yumusamis)
  • Yarim bardak organik seker (yani ne biliim ben normal seker kullanmiyorum da!)
  • 1 cay kasigi vanilya ozu
  • 2 cay kasigi portakal esansi (portakal suyu ve kabugunun rendesi de olur sanirim)
  • 1 yemek kasigi maple syrup (hmmm! akcaagac surubu?! yoksa bal koyun, ne guzel)
  • 1 cay kasigi karbonat
  • 1 cay kasigi tarcin
  • Yarim cay kasigi kabartma tozu
  • 2 + 3 ceyrek tam un
  • Yarim bardak dovulmus ceviz
  • 3 yumurta
Yapilisi:

Simdiii, butun okudugum tariflerde ya eritilmis yada oda sicakligindaki tereyagi sekerle cirpiliyordu, ama ben bu tarifi gece yarisi yapmaya basladigim icin yumusamis tereyagi, seker, vanilya, portakal ve maple surubunu tahta kasikla karistirdim, uzerine (elemeden) unu, karbonati, k.tozunu, tarcini ve yumurtalarin hepsini kirip bir daha karistirdim, en son cevizleri atip elimle yogurdum! Saka gibi degil mi? Biliyorum, yani bir kac biscotti tarifi okuduysaniz, bu benim yaptigimin acaip bir yontem oldugunu anlarsiniz. Ele hemen yapismayan ama cok fazla oynanmamasi gereken bir hamur oluyor. Yarim saat buzdolabinda beklettikten sonra hamuru ikiye ayirip yaglanmis tepsiye (veya yapismayan tepsiye, parsomen kagit serili tepsiye, nasil isterseniz) ekmek somunu gibi yerlestiriyorsunuz. Ben tek bir somun gibi yapip, uclarini duzlestirip, yuksekliginizde 1 parmak yaptim, dev gibi oldular :-))) O yuzden tepsinizin boyuna gore uzun boylu iki diktordgen yaparsaniz hem kesince daha simetrik gorunurler, hemde pismesi kolay olur. Bir de somunlarin arasinda en az 5 parmak mesafe birakin cok kabariyor meret. Tepsi hazir olunca 300F (yani 150C oluyor sanirim) pembelesene kadar pisiriyorsunuz! Yaniii yaklasik 25 dk. Cok pismesinki kazik gibi olmasinlar. Cikarip hemen ekmek bicagiyla dilimleyip firin teli uzerinde bir 10-15 dk daha pisiyorlar.
Offff! ne zor ismis tarif vermek yaa, eminim atlamisimdir bir suru seyi ama benim hatirlamam icin yeterli :-) Tekrar okuyunca gulmemek elde degil, olculere bakarmisiniz, parmak hesabi hahahahaha. Banu ve Nuku hanimlar, deneyin, memnun kalacaksiniz! Ooooo! Bu arada bardak starbucks bardagi olup, cok sirin olmasa da uzerinde Turkce 'kahve' yaziyor diye alinmistir! Bu da boyle biline!

3 yorum:

  1. Hahahaha, Banu email atmis bugun, annemle tarife bakmislar, kardesim "eski hukumdarlarin papirus uzerine yazili fermanlari gibi bir tarif yazmissin" dedi, anniskom bu tarifi kagida gecirmesini isteyince bizimki yikilmis!!! Sonra ustune benim, annemin tarif verme konusundaki... uhm nasil denir cambazlik! evet kesinlikle annemin tarif verme cambazliklari uzerine yazdigim yoruma bakip gulmusler. Banu dediki "abla tam misir unlu kekin uzerine cok iyi oturdu yazdiklarin, cunku kekin tarifini uc kere degistirdi hatun, once yogurt, yok yogurt sert yapiyor sut daha iyi ve bir baska seyle daha oynadi, deliricem yakinda, biz bu kadindan hicbirsey ogrenemiycez" diye sakayla karisik sitem etti. Annisko ne diyor bu duruma, tabiiki guluyor ne diyecek, biliyor yaptigi yaramazligi:-) Ben biliyorum, kesin benim piskotlarin tarifini de degistirecek, e n'apalim boynumuz kildan ince, annisko en iyisini bilir (ve her yaptigi yiyecegi kendine gore degistirir) diyerek ne diyorsa onu deneyecegiz. love you mom!

    YanıtlaSil
  2. Oh afiyet olsun, yarasın!

    YanıtlaSil
  3. Tesekkurleeerr! Insallah sizin tariflerde de basarili olup, koyacagim buraya! Bir gun! Insallah!!! Hala umidim var :-)

    YanıtlaSil