31 Mayıs 2011 Salı

Nasil anlatsam...nerden baslasam?


Annisko dondu. Iki hafta sonra da Turkiye'ye gidecek. Ev cok bos geliyor, cok ozlemisim onunla berbaer olmayi. Her ne kadar izin yapma sansim olmasa da mumkun oldugu kadar beraber olduk.

Kadincagiz mutfaktan cikamadi! Zaten evde istahli iki de erkek olunca bugun yapilan yarin oglen bitiyordu :-) Bir de ustune ogrenicem diye benim liste eklenince, erkekler bayram etti ben de ogrenebildigim kadar tarif aldim.

Zeytinli, ekmek, suraçet, kunta kinta keki!, cilek receli, kazandibi tadinda muhallebi gorunumlu sutlac :-), ispanakli gul boregi, tavuk yahnisi, zeytinyagli ve etli yaprak ve lahana dolmasi, corbalar, sebze yemekleri, arpasehriye salatasi, annane kurabiyesi, sekerpare, etsiz cig kofte (antep usulu!), tavuk sis, kelle paca corbasi, kelle tandir, MANTI, lokum (Bursa hamur isi - sanirim), revani, akasya cicegi tatlisi ve daha aklima gelmeyenler! Bunlari liste yaptim ki hepsini teker teker puf noktalariyla buraya yazayim, unutmadan!

Anniskomu cok iyi bildigim icin, olcu olarak kullandigi tabaklarin bile resmini cektim! Koyulan baharatlar, pisirilen tepsiler, cok belli olmasa da tutturulan kivamlar, bunlarin hepsi resimlendi, sonra yazildi, cunku ondan tarif almak mumkun degildir. Her seferinde ya degistirir ya da bir puf noktasini soylemez atlar, surekli yapiyor olmanin verdigi bir aliskanlik olsa gerek.

Resimlerin bir cogunda dalgali, flu veya titrek kisimlar mevcut, onun hizina yetismek mumkun olmadigi icin ne cekersem kardir diyerek koydum kenara zira anneme bir dur, resmini cekeyim demek, kafama tava yemekle ayni anlama geliyor! Zaten benim resim cektigimi gorup, napiyorsun diye sorunca, baska turlu tarif alinmiyor senden dedim, cevap olarak "ben ne boyle tarif alirim, ne de o yemegi pisirip yerim, delisin sen" dedi bana! Kime cekmissem???

Cok guzel bir 'iki hafta' gecirdik. Bazi tariflerin olculerini ve detaylarini aldigim icin gercekten cok mutluyum, biliyorum herkesin anniskosunun yaptigi ayri guzeldir ama bizim Ratish'in bazi tarifleri gercekten degisik. Mesela Akasya Cicegi tatlisini dedemin haminnesi yaparmis, Selanik gocmeni onlar, tam tutturamadik ama halaya filan sorup bulucaz insallah, belki birisi akil verir :-)

Bugun resimleri yukleyip yarin yazmaya basliyorum, umarim anniskom daha uzun kalmaya gelir bize, bir de su yumusak cikolata dolgulu keki hatirlasa dunyalar benim olucak!!!

Yine de annemi cok seviyorum (tamam Banu seni de seviyorum!)

4 yorum: