11 Ekim 2011 Salı

Denemeler... (yok bunlari silmicem!)

Gecen sefer yaptiklarimin hepsi cope gitti! O kadar basarisiz denemelerdi ki sinirlendim hepsini sildim, aslinda tariflerin altina gercekleri yazmak gerekiyordu ama cok hayal kirikligina ugramistim filan.... herneyse...

Ilk tarif buraya yazilmasi gereken bir tarif:

Banana Butterscotch Pudding! Bizim revaniyle uzaktan akraba acaip kolay, cabuk hazir olan ve her sekilde tuketilebilen bir tatli. Ben elimde iki muz kaldi diye kiyamadim ikisini de koydum daha puding kivamli olmustu yani bir muz iki muz cok ta birsey degistirmiyor. Tarifin ismine tiklarsaniz tatlinin cok daha guzel bir resmini ve olculeri gorebilirsiniz. Ben ilk yaptigimda maple surup kullanmistim ama gercek maple surup almaya basladigim icin kiyamadim vallahi :-))))) evde bal olarak kestane bali vardi (mubarek pekmez gibi agir kokuyor) onu da koyamadim, biraz seker yakip suyla inceltip serbet yaptim onu kullandim. Brown sugar yoktu normal seker koydum, yani bu kadar kurcalamaya yine de cooook guzel oluyor. Pistikten sonra kasenin yarisini yedik geri kalan kismini kucuk kaplara koyup uzerine corek otu serptim, o da yakisti, dolaptan soguk soguk bile yeniyor ama en guzeli ilik yemek. Yanina dondurma, kaymak, krem santi bence agir kacabilir ama kaymak ve cevizle suslemek cok da garip gelmiyor kulaga :-)))))

Sonra bu aralar firin mucvere takildim, eskiden hic beceremezdim niye acaba? Yani bu kadar basit bir yiyecek nasil yapilamaz harbi merak ediyorum! Her neyse, kesin kurcaliyordum bir seyleri, klasik mucver yapmiyorum, sevmedigimden degil, yogun calisma hayatim yuzunden dengeli beslenme problemi ceken bir insan olarak, surekli pisirip yiyemediklerimi bu sekilde topluca aradan cikarmak daha akillica geliyor.
Gecen seferki mucverin icine, beyaz kuskonmaz, havuc ve misir koymustum, bu seferkinin icine, karnabahar, brokoli, pazi, maydanoz, (bahceden) nane, kekik, feslegen, kale (turkcesi?), havuc, baska? oooo yine kuskonmaz! 4 yumurta, 4 kasik misir unu (evde un kalmamis!) bir kase yogurt, bol kuru isirgan, toz biber (bu aralar takintim sweet smoked spanish paprikaaaa!) Cok guzel oluyor, garnitur olarak da yiyoruz, sade ekmekle de yiyoruz, baska turlu kim ugrasicak ayri ayri pisirmekle diycektim bir sonraki tarif geldi aklima!


Icli Kofte! Seneleeeeerdir her bilene yalvaririm n'olur bana ogretin su kofteyi diye herkeste ayni laf, ugrasma ogrenemezsin, cok zordur, yapamazsin, ..... yahu sanki rockett science! Manti tarifi isteyenlerin "bir kasiga kirk tane sigdirman lazim, yapamazsin, coook zordur" diyorlar mi?, bu icli kofteye gelince herkes bir havaya burunuyor. Anladik, el becerisi lazim, kor degiliz goruyoruz, anladik pratik lazim, evet insanin anasi yapiyorsa onunla buyumek, yapanin yaninda pismek cok onemli de yani bir tane allahin kulu da dememis, en duzgununu yapmak kolay degil ama pisman olmazsiniz, kofteleriniz kalin olsa bile denemege dener..... Bugun dedim kendime ben bu isi yaparim! Mayali hamur islerini yapamiyor olabilirim, yufka acamiyor olabilirim ama icli kofte yapabilirim, biliyorum. Hah bu arada tariflerde bir acaip, yani bir kez daha blog yazarlarinin sabrina hayran kaldim bir de duzgun duzgun cevaplar vermisler, herkesin yaptigi tarif kendine kardesim niye 'o oyle olmaz, ben sana dogrusunu ogreteyim' diye lafa girer bir insan yahu! Bizim burda boyle yapilir bir de bunu deneyin, demek bu kadar mi zor! Herneyse cok sinirlendim, oturdum bugun yaptim, cok da guzel oldu, milletin tariflerinden bi bok anlamadim hepsini karistirdim kendi kafama gore bir tarif cikardim, evet koftelerin hepsi ayri sekilde, bazilarini pisirirken yaktim, un kalmamis bulguruna misir unu kattim filan ama bu son uc tane kaldi, hepsini yedik. Yok haslamasi olurmus, kizartma olmazmis, allahim hala aklima geldikce kiziyorum.... Hic de zor degil, benim gibi kafasindan uydurduklarinin %99.9'u cope giden bir insan bile tutturup becerebildiyse herkes yapabilir, kafa karistirmayin (hala kizginim hahahaha saka gibi takildim simdi ben! evdeki kizartma kokusu cikana kadar gecmez bu sinirim LOL!)

Sebzeli mucver ve icli koftelerin altinda ki pilav benim uydurmam! Ben pirasa yemeginin pirincini cok severim ama annem pirasa yapinca pirincini az koyardi (dogal olarak) ben de genelde once pirasalri yer bitiri en son pirincini yerdim :-) Sonra buraya tasininca bir aksam canim pisrasa cekti ama pirincini bol koydum bu pirasali pilav cikti ortaya, o zamanki ev arkadaslarim da bayildilar o gunden beri benim pirasali pilavim oldu bu tarif :-)

Bu torbadaki tipsizler de bir avuc kalmis shaved coconut'la kek yapma denemesi. Tabi en son kalmis yumurtalari sekerle karistirdigimda evde un kalmadigi aklima gelince bende son kalan misir ununu koydum, o da yetmedi corn meal vardi onu koydum, annemin her zaman tutan basit kek tarifine uygun olarak, kabartma tozu, yogurt, yag, seker, misir aci olur diye biraz bal, bu kek oldu! Sade ayri guzel ama ben uzerinde tereyagi surup yedim yani boyle tatli misir ekmegi gibi olmuslar coooook begendim. Dolaba koydum cunku bu ay kahvalti ve oglen yemegi yemiyorum hemen bitmez tahminimce.
Bunlarda gecen haftadan kalanlar, alttaki elma kompostosu! Malum bizim ev hosafsiz ve kompostosuz kalmiyor, komposto konusunda cok gelistirdim kendimi ama hosaflar uzerinde calismam lazim :-) Ustteki de SEMIZOTU askina pisirlimis kale ve pazi! Kale sert bir sebze oldugu icin ve eksi cok yakistigi icin koyunun olmadigi yerde keciye abdurrahman celebi denirmis lafina ithafen semizotu bulamadigimiz bu memlekette onun niyetine pisiriyoruz. Soguk da guzel ama ben gecen uc aksamdir sarimsakli yogurtla isitip yiyorum pek guzel oluyor vallahi!

Yazdim yazim sonunda dayanamadim girdim baktim 'kale'nin turkcesi neymis diye, bildigimiz kara lahananin bir cesidi cikti! Ben genelde kivircik olanini aliyorum (bizim ciftlikte o var cogunlukla) duz olani her zaman bulunmuyor, bulsam dolma da yapicam allah icin yani! Bu arada internetten kale'nin pesinde dolanirken bu renkli 'sus lahanalari' nin kale ile ayni sey oldugunu ve ikisinin de ayni sekilde yenildigini ogrendim! hehehehehe komik degil mi hehehehehe bence komik hehehehehe.

1 yorum:

  1. Bi tanem banana butterscotch pudding beni çok cezbetti, noolcak şimdi? (yahu eksi 15 kilo durumdayım, el insaf)

    YanıtlaSil