15 Kasım 2011 Salı

Firinda Etli Lahana Dolma - Holishkes


Her cocuk kofte sever diye bir laf vardir ya hani, her Turk dolma sever diye bir tane de ben uydurabilirim sanirim. Zeytinyaglilar ayri etliler ayri, insanin anniskosuda dolma ustasi olunca dolma hayatin bir vazgecilmezi oluyor.

Zeytinyagli yaprak sarmasini tencerenin dibinden, yumusak olanlarindan severim, lahanasini da ayni sekilde. Etli yaprak kucuk/buyuk sarilmis farketmez yerim, etli kabak illa dere otlu olacak, catalimla ezer oyle temizlerim, etli biberin yalniz icini yerdim, cok uzun zaman oldu yemeyeli, simdi nasil yerim bilmiyorum :-) Zeytinyagli biber icin annem pazardan ozellikle turk kahvesi fincani buyuklugunde olanlardan alir, daha buyugune burun kiviririm! Pisince tencereden cekirdek gibi yerim, catal tabak istemem. Midye dolmada sahsima ozel tabla cevirmeyi cok denedim, hizliyimdir! Baska? Kuru patlican dolmasini hayatimda iki kisiden yedim, sansima muhtesem yapilmislardi, bayildim, 7 kere filan denedim yapmayi her seferinde cope gittiler!!!

Gurbette pitir pitir dolma saracak vakit yok tabi, bir de Turk bakkalindan vakumlu paket Tokat yapragi bulunursa ancak yaprak dolmasi yapilabiliyor, onun disinda malzemede duzgun olmayinca dolmaya hasret kaliyordum. Vikos'un annesi sayesinde Ermeni usulu yaprak sarmaya doyduk vallahi ama hala kuru patlican yapamadigima ve kucuk biber bulunmadigina sover dururum.

Lahana o kadar zor degil ama burada dolmalik lahana satilmadigi icin dolmayi sarmak bir iskence! En son annem buradayken oturduk beraber sarmaya, ben 'olmuyor olmuyor...' diye didinirken bi baktim annem sanki yufka sariyor gibi sariyor! Of allahim of yani! Herneyse, daha evvel yapmadigimdan degil, ne hikmetse annemin etli lahanasinda bir tereyag kokusu olur ki ben butun tencereyi yiyebilirim, gecenlerde Banu'ya sordum 'yok iki kere baktim tereyagi filan koymuyor' dedi. Pehlivan.... 40 numara....Ayni terane....

Simdi, gecenlerde takip ettigim dergilerden birinde, Yahudilerin 'sukkot' dedikleri bir dini bayram (Ushpizin diye bir filim var, okuyanlar seyretsin, cok guzeldi!) vesilesi ile Yahudi yemeklerine yer vermislerdi orada gorunce kafamda simsek cakti! Neydi yani illa nalet salatalik lahanayi durmeye calismanin alemi? Dun aksam guzelcene hazirladim dolma icini, hasladim yapraklari, kestim orta damari inceden, koydum icini, katladim dorde dizdim tepsiye! Sosu icin domates kullanacaktim, evde salcam yoktu, dondurucudaki domatesleri de kullanmaya kiyamadim, bende kozlenmis biberleri blenderdan gecirip, sotelenmis soganla karistirip icine de iki avuc cranberries attim! Amman Allahimmmm! Cok takdir ettim kendimi, kurdelayi hakettim, bundan boyle bit bit bit lahana sarmak yok!

Yanina da visneli kek yapmistim ama resmi cok kotu cekmisim, koyamadim.

Eyvallah....

6 yorum:

  1. Hocam, gayet şık duruyor dolmalar! cranberry etkisi nasıl oldu?

    YanıtlaSil
  2. Offf Ozlem, cok guzel oldu, bi daha lahana saran tas olsun hehehehe Cranberry cok yakisti, tahminim kizilcik da pek yakisir! Boyle eksili eksili.....

    YanıtlaSil
  3. bende bugun 250 tane dolma sardim her Turk dolma sever lafina bittim ben:) afiyet seker olsun diyecegim ama coktan olmustur herhalde:)

    YanıtlaSil
  4. Bestecigim, sana da onerecektim bu dolmalari inan cok kolay oluyor mutlaka tariflerin arasina koy belki birgun yaparsin. Afiyet oldu valla, aksam yedik ertesi gun oglene bitti! LOL! Buyuk olmalari bizi korkutmadi yani hahaha

    YanıtlaSil
  5. Off off gecenin bu saatinde dolabın kapağını açtıracak bu post bana :)

    YanıtlaSil
  6. Bolat, begendigine sevindim, biz yaptigimiz gun ertesi gunu zor ettik, kim kac parca yiyecek diye kavga cikiyordu neredeyse :-)

    YanıtlaSil