(Soldaki titarbaks kahve kavanozum, ortadaki Beste'nin kahveli portakal likoru, sagdaki sabah kahvem!)
Bir haftadir mutfaga girmeyen ben, bugun kendi kafama silah dayadim! Gecen yazida bahsettigim 'yaraticilik' maceram devam ediyor, bodrum katindan bozma yeni atolyem ve oyuncaklarimi da koymak istiyorum bloguma ama once kayda deger birseyler yapmaliyim....bi dikis makinesi aliim! mesela, bir kac kitap var istedigim (mecburen) onlar gelsin felan, doncam size........
Efenim, depresyon modu, kafami kurcalayan problemler henuz dagilmadigi icin bu kadar basarili olmayi beklemiyordum aslinda fakat uzun zamandir denemek istedigim uc yeni tarif ve bir yeni teknik ile kendime madalya takmak istiyorum!
Birinci tarif, firinda patates gratin, simdiye kadar okudugum bir cok tarifte hep mandolin slicer gerektigi icin hiiiic yanasmadigim bu tarif, evde bir kutu heavy cream, bir torba patates, kirik dokuk kalmis peynirlerin bitirilmesi farz olunca, hemen gundeme alindi.Once 6 adet patates rendenin eeeen iri gozunde rendelenir sonra icine bir bardak heavy cream, az geldigi icin biraz sut, bir tatli kasigi chipottle adobo sauce, rende peynir, karabiber, tuz, iki yumurta, kasikla karistirip yagli tepsiye dokulur, 350F firina girer, oldu sana borek!
Ikinci tarif, klasik sphagetti meatball! Seneler evvel birinci jenerasyon italyan bir arkadasim annesinin lazanya yaparken kiyma harcini findik buyuklugunde minik kofteler seklinde hazirladigini soylemisti, ayni sekilde sphagetti meatball icin de yapiyormus kadin (of allahim bazen bize yemek getirirdi, asil italyan yemegi oydu iste!) o gunden beri ne zaman SM yapsam hep minik minik yaparim kofteleri, findik kadar degil de badem kadar diyelim, neyse, bu tarifteki problem koftelerin tavada kizartilmasi, cunku ben kizartma yapmak istemedim, hem vakit aliyor, hem ocak batiyor, hem ev kokuyor! o yuzden firinda pisirdim, cok guzel oldu, bu olayi da cozmuz olduk! Resimlerde beyaz cikmis koftelerim ama aslinda kizarmaya baslamislardi...
Ucuncu tarif mayonezli, yogurtlu turp/salgam cesitleri salatasi! Turp cesitleri diyorum cunku gecen hafta sonu dayanamayip daikon ve rutabaga aldim ciftlikten, teker teker salata yaparim derken mutfak protestosu yuzunden unutulmuslardi. Iki daikon, bir rutabaga, rendelendi, unutulmus 4-5 sap taze sogan dogranip eklendi, icine maydanoz, bol taze nane, karabiber (niyeyse!), bir yemek kasigi mayonez (kavanozu bitirmeye calisiyoruuuuum!) yarim bardak suzme yogurt eklendi, hepsini karistirip sofraya.... Cok guzel oldu, rende turp/salgam aslinda cok sulu ama o da salataya sos havasi verdi.
Dorduncu tarif, cooook uzun zamandir yapmak istedigim coconut rice pudding'in Basak usulune gore kurcalanmis hali fakat annemden inatla ogrenemedigim smooth rice pudding tarifini kendi kendime cozdugum icin ayrica gururlaniyorum, elimde degil :-)
3/4 bardak pirinc, uzerini iki-uc parmak gececek kadar siya konup pirincler patlayana kadar kaynatilir, daha su lazim derken icine sut konur! bir litre kadar, ocagin alti kisilir, pirincler iyice dagilmaya baslarken bir kutu (konserve kutusu) coconut milk ve 3/4 bardak seker eklenir. hepsi karisip koyulasmaya baslayinca bir bes dakika blender ile putur kalmayana kadar ezilir. Bu arada blender ile oynarken dolapta unuttugum yarim paket coconut turron (ispanyol sekeri!) aklima geldi, iyiki gelmis o da katilasmaya baslamis, onu da attim icine, oldu sana lokummmmm! Uzerine, kaymak tutar korkusu ile tarcin doktum ama blender'dan gecirince (veya mikserle cirpinca) kabuk baglamiyor pudinglerin ustu!
Yaa boyle iste, yaparken yoruldum, yazarken ayri yoruldum ama bunlari not etmezsem unutuyorum, bi daha yaparken ayni noktaya gelmem zaman alabiliyor bazen, o yuzden hem yaptim hem yazdim, arada yedim, iyi ettim :-)
Bu patatesten Carol diye bir arkadaş bize yapmıştı :) çok lezzetli olmuştu. Bir ara bize atölyeni de gösterirsin keşke bizimde bir atölyemiz olsa.
YanıtlaSilGostericem Bolat, buraya bagli ayri bir blog acmayi dusunuyorum, ismini de 'hiiicbisey bilmeden nasil artiz olunur' koyucam! Simdi herseyin resmini cekiyorum, makinemi ismarladim, onumuzdeki hafta baslarim...
YanıtlaSilben geldim canım
YanıtlaSilhoş blog
muhabbetle kal
:)
Hosgeldin sekerim :-) Iyi dileklerin icin tesekkur ederim, hepimizin muhabbeti bol olsun.
YanıtlaSil