4 Şubat 2012 Cumartesi

Midye Dolma



Evet zahmetli ama yapilamayacak birsey degil, hele gurbette midye dolma icin agaca cikanlarin nefsini gayet guzel korler! Sokakta satilanina benzemez cunku onu yerken soludugun hava memleket havasi, simite de karisir, dolmaya da karisir, bogazda ictigin caya karisir, fakat ucundan da olsa o tadi yakalamak icin bir kadeh raki konur, bir alaturka muzik acilir, olmadi skype baglanir karsilikli muhabbete baslanir, sohbet koyulastikca yediginin ictiginin tadi gelir, hepsi bitince yureginde buruk bir tat birakir, o da gelir agzina yapisir, sen de dersin ki 'bu sefer de olmadi!' .....

Evet goruldugu uzere hala depresyondan cikabilmis degilim ama herkesin istahini kesen moral bozukluklari bana etki etmiyo kardes!

Efenim, midye dolmanin tarifi heryerde yaziyor, uc asagi bes yukari ayni, burada tekrar etmeye gerek yok! Malum burada midyeler temizlenmis satiliyor, bize kalan onlari acip, citlatip icini soyle bir yikayip varsa sakalini kesmekten ibaret. Citlatma tabiri de internette gayet guzel resimli bir sekilde anlatilmis, midyenin bu sekilde belini kirmak gerekiyor yoksa acilirmisss!!!
Biz yaparken bir gun evvelden soganini pisirdik, hic fena olmuyor hele aksamdan yaparsaniz butun malzemeyi koyup da bekletilebilir diye dusunuyorum ama ben henuz kendim yapmadigim icin verilen tarife sadik kalalim!

Birinci puf nokta, soganlar rondodan gecirilip tel suzgece konup fazla suyu atilacak! Soganlari elle sikmaya gerek yok, rondodan cikarip tel suzgece dokup butun soganlar bitene kadar beklerseniz onun suyu kendiliginden akiyor! (evet o kadar cok sogan lazim!!!!)


Ikinci puf nokta, soganlarin surekli karistirilarak pisirilmesi gerekiyor! Ama oyle olunceye kadar felan degil bayagi rengi koyu bej'e donenene kadar! Bazilari kahverengi yaparmis o mide yakiyor dedi Haygus, benim yapismaz bir tencerem vardi, biraz daha yuksek ateste (celikte yapilacaksa dusuk ateste) karistira karistira pisirdik soganlari, ama bir yarim saat surdu heralde, kol mu dayanir dedim icimden vallahi!

Ucuncu puf nokta, hepsini yaptin pisti, midyeler ilindiktan sonra pisen suyundan herbirinin icini acip kasikla dokeceksin!!!!Deli posteki mi diyorsunuz? Can bogazdan gelir diyorum! hahahaha

Bu son puf nokta altta kalan midyeler icin gereksizdi sonra ben internetten midyelerin tek sira halinde pisirilmesi gerektigini okudum, cok mantikli geldi, fakat biz onlari zeytinyagli dolma misali ustuste dizerek pisirdik, sonra iclerini acip suyundan koyduk, biraz fazla doldurmusuz ama oldu, idare ettik. Kahvalti dahil iki tencere dolma bir bucuk gunde yenildi, e eskiden tabla kapatan benim gibi biri varken daha farkli birsey dusunulemezdi zaten! Evdeki misafirlere hurmeten az yedim!


not: evet arkadaki bir tepsi karides benim meshur firin tarifim!

5 yorum:

  1. orda olsam 1 saati bulmazdı, iki koldan icabına bakardık. aggggggh! acı çekiyorum Başak!

    YanıtlaSil
  2. Gurbet dediniz de benim son postum da tam size göre :)) tebrikler ben asla evde denemeyi düşünmezdim :)

    YanıtlaSil
  3. Gelin hepinize yapayim, ister meyhane usulu rakiyla olmadi bahcede tabla kapatiriz! Herkes kendi acar kendi yer yalniz!

    YanıtlaSil
  4. yanında tsikoudia isterim!

    YanıtlaSil
  5. Onu da sen getircen! Gel Ozlem geeel geeel gel!

    YanıtlaSil