28 Nisan 2012 Cumartesi

Marshmallow = Eti puf'un icindeki beyaz sey!

 
Ev yapimi eti puf yapmak gibi bir niyetim yok! Her ne kadar rejim derdinde olmasam da tombalakliginda bir siniri olmali diye dusunerek hic yeltenmiyorum :-))))

Cok fazla katki maddesi var marshmallow'larin icinde halbuki bir bardak seker, iki paket jelatin, vanilya ve su! Eger meyveli yapilacaksa veya herhangi baska bir aroma kullanilacaksa ona gore ayarlama yapilabiliyor. Tarifi 'seasonal ontario food' blogundan aldim. Orjinal tarifte cranberry juice kullanilmis ben evde cilek aromalisi vardi onunla yaptim boyle cilek kokulu sungerlerim oldu :-) Normalde marshmallow'u eti puf yer gibi (cekirdek misali) yiyemem bana yavan geliyor ama mangalda cubuk ucunda pisirilince bir torbayi bitirebilirim! Bunlari da yaptim, koydum posete, en yakin mangal sefasinda icabina bakiciiiim! Tek puf noktasi bir 10 dakika cirpmak gerekiyor her ne kadar elle cirpilmasa da mikser ile dikilmek benim gibi bir sabirsiz icin imkansiz oldugu icin ve kirchen aid miksere verecek 250 dolarim olmadigi icin ben de boyle lastikli bir cozum buldum! Gulmeyin! Turk'un akli boyle calisiyor acaip pratik oldu vallahi!
Sonra dedim yulafli kurabiye yapayim, kahvenin yanina yeriz.....O da fena olmadi ama ben hindistancevizi parcalarinin tadi belirgin olsun diye hindistancevizi aromali likor ekledim, biraz fazla eklemisim sanirim kurabiyeler biraz yumusak oldu ben daha sakizli olur diye umid ediyordum. Bir dahakine denedigimde likoru kendim icip yalnizca parcalarini koyacagim icine, iyi fikir degilmi?
Dolap temizleme ve mutfakta eglenme gunlerimden biri oldugu icin, buyuk miktarda alip bitiremedigim lor peyniri ile de kafadan bu cubuklari yaptim. Aslinda yag orani az degildi ama bunlar pufur pufur pogaca gibi yumusak oldular hehehehehe cubuk gorunduklerine bakmayin :-) Kolay bir tarif, un, lor, yumurta, kabartma tozu, erimis yag ile hamur yapip ele yapismayacak kivama gelince sekil verip pisiriyorsun.
 
Simdi sirada Pirishkes kurabiyeleri var denemek istedigim. Saveur dergisinde gormustum ilk tarifini, hashasli kurabiyelerin uzerine pistikten sonra bal gezdiriliyordu. Once benim fikrimi calmislar diye hayiflansam da, hemen denemek istediklerimin arasinda yer aldi. Bal takintim mantar takintimla basa bas gittigi icin 'olmadi kasik kasik yerim' diyerek su 'raw' tabir edilen islenmemis/suzulmemis ballardan da aldim bir kavanoz! Yanindaki de hindistancevizi yagi, mutfakta durduguna bakmayin her ise yariyor kendisi fakat benim onu alis sebebim, kendisiyle pilav yapmakti! Hani Sinbad masallarinda vardi ya yamyamlar sismanlatmak icin hindistancevizi yagiyla pisirilmis pilav yediriyorlardi, oyle yer etmiski kafamda teeeee 30 sene sonra al ve dene! Halihazirda tombalak oldugum icin sismanlatma etkisini bilemicem ama harika pilav oluyor o ayri :-)))
 
En guzeli en sona! Tres Leches keki! Icinde saatler gecirebildigim Wholefoods marketinden aldim kendisini, gordugunuz gibi resim cekme islemini beklemeden yarisini, fotograf makinesini birakip kahveme dokunmadan geri kalanini yuttugum (vallahi yemedim!) bu kek acaip guzel. Internetteki tariflerinde dendigi gibi sut tadini seven, sutlu tatlilara b ayilan herkes olecek bu tatliya! Vikos sut icmedigi icin benim bu tarifi yari yariya yapmam lazim. Hayir, yanlis anlasilmasin ben bir tepsiyi yerim ama seker komasina girmenin alemi yok degilmi???? Aklima geldikce agzim sulaniyor yahu.....Tatlinin orijinali portekiz sanirim ama brezilyalilar da (dogal olarak) cok yapiyorlar, zaten amerikada ozellikle Massachusette eyaletinde tatli alinacaksa once Brezilya pastahanelerine (evet pastahane ve firinlari var bizim gibi) olmadi Italyan pastahanelerine gideceksin. Italyanlarinki cok aromali ve ya cok agir gelebiliyor ama Brezilya tatlilari ve pastalari sanki evden yapmissin gibi cooooook guzel. Bunlarin hicbiri yoksa 45 dakika araba kullanip wholefoods'a gidip butun maasi birakip cikiyorsunuz :-) Herseyin en kalitelisi de orada n'apalim :-) Hele insanin ev arkadasi/can dostu/kardesi'nin dogum gunuyse gidip oradan layiki ile guzel bir pasta almak sart oluyor :-)

10 yorum:

  1. Başak ben bu marşmelovu bizi Teo'ya aldım yemedi iki paketi tek başıma yedim gece uyku uyutmadı yahu:))hastasıyım bu şekerin:)

    YanıtlaSil
  2. Hahahah! bak cop sis veya normal sisin ucuna takip mangalda cevirerek pisir, o zaman ruyanda bile marshmallow yiyeceksin! Onlar ateste boyle iki kati siser, disi biraz pembelesir ici krema gibi olur amnin amannnnn! Teo'yu da gorurum o zaman yer mi yemezmi :-))))))

    YanıtlaSil
  3. mixer'in haline bayıldım :)
    ve ayrıca ölürüm ben mangalda marşmelova, listeye plz!
    ayrıca viken'e bi kez daha hepi börthdey!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sagol caniminici, bizde dogumgunu kutlamalari (benim haberim olunca) bir hafta suruyor bugun de poligona gittik eheheheheh
      tavsan tavsan kaaaac dediiiii......

      Sil
  4. bunların hepsini bir günde mi yaptın kul sen?
    ellerine sağlık süper görünüyor hepsi :):):)
    işte türk kızı ben burda alkışı patlattım konfetileri uçurttum senin için süpersin :)

    YanıtlaSil
  5. Cicooo! Konfetilerin altinda beraber dagitsaydik :-) olmadi gelin beraber yiyelim :-)

    YanıtlaSil
  6. Ne marifetler böyle, hangisinin ne olduğuna bakayım derken Türk usulü Kitchen Aid bitirdi beni:))
    Marshmallow bizim evde nedense hiç yenilmiyor. Ben zaten almıyorum o ayrı ama benimkiler doğum günlerinde falan bir yerlerde yediler. Onlardan da talep gelmedi...
    Sondaki kek tam benlik:) Üzerindeki kaymak gibi bir şey mi, krema mı?

    YanıtlaSil
  7. Semicigim, marshmallow sade olarak cok yavan bence fakat ates uzerinde pisince dunya otesi birsey oluyor :-) Olurda denk gelirse lutfen dene :-)

    Kitchen Aid vallahi cok guzel is yapiyor hahahaha tatil donemlerinde en fazla 250 dolara dusuyor ayda iki kere kek yapmak icin kiyamiyorum paraya ama muhtesem bir alet :-)

    Keke gelince, mutlaka denemelisin, uzerindeki krem santi aslinda ama burada onu taze sut kremasinin icine biraz seker ve vanilya koyup cirparak yapiyorlar! Ekistra kalorili yani :-) aslinda tarif komplike gorunuyor siradan revani keki pisirilip uzerine bal yerine ayni karisim dokulse de olur gibi, du bakalim kendim deneyince yazarim buraya :-)

    YanıtlaSil
  8. Krem şantiyi bende öyle yapıyorum zaten. Toz olarak hiç yapmam. Eskiden yoktu ama artık pek çok markanın kreması var.
    Revani de yaptığım tatlılar arasında. Üzerine kaymak koyuyordum, bir de krema ile deneyeyim bakalım:)
    Mutfak aletlerine ben tapıyorum, yeni çıkanları hep takip ederim falan. Ama önemli olan dediğin gibi ne kadar sık kullanacağınla ilgili. Yoksa çok yer kaplıyor her biri...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam dene bakalim, duydugum kadariyla condensed milk ve evaporated milk'de satiliyor turkiyede, yaparsan ya bloguna koy ya haber lutfen :-)
      Mutfak aleti deme bana Semi yaaa hepsini alasim alasim ve alasim var! Ama dedigin gibi gereksiz seyler fazla yer kapliyor.

      Sil