15 Nisan 2012 Pazar

Yufka!

 
Arada inciler dokerim, 'her Turk dolma sever' gibi, yemek ile icli disli olmanin getirdigi bir yaklasim olsa gerek. Simdilerde adina 'organik' denen koy mallari ile buyumus, el degmeden hazirlanmis hicbir urunun girmedigi bir mutfakta beslenmis, yine milletin 'cok gurme besleniriz' laflarini duymadan dogustan michelin star'li bir annenin yemekleriyle ogutuldugumuz icin biraz sabit fikirliyim ben :-) Hele buraya yerlesince beni tombalak gorup sokaktaki sisko yankilerle bir tutunca insanlar zivanadan cikiyorum! Hormonlu tavuk gogus eti yiyip, yagi alinmis sut icip, yumurtanin sarisini yemeden, cooook saglikli olduguna inanan insanlar, genel saglik kontrollerinde hicbir alerjimin, hicbir saglik sorunumun olmadigini duyunca ve kan testi sonuclarim da bunu dogrulayinca cok sasiriyorlar! Harbi sasiriyorlar! Icimden guluyorum, icimden sovdugum gibi!

Konuya sakin baslayip yine dellendim, nerede kalmistik? Incilerden bahsediyorduk, bir yenisini ekliyorum: Boreksiz ev olmaz! Olamaz!

Birgun Amerika'ya dusersen yanina alacagin uc sey listem sudur:

Semizotu
Lakerda
Dut
Yemis
Yufka

Bu kadar. Gerisi bir sekilde halloluyor abicim! Bu yukaridakiler biraz zor. Semizotu yetisiyor ama benim bulundugum yerde degil! Gecen senelerde biyolog kiliginda tohum ektim, duvar catlagindan cikan meret tutmadi iyimi? Saksiya ektim, Vikos devirdi! Dag bayir gezdim bir tane bulamadim! Bu sene tekrar deneyecegim :-(

Lakerda'yi da cozerim gibi geliyor ama henuz denemdim, o yuzden yorum yapamiyorum. En son kabak cekirdeklerimi kaptirdim ama donlarin arasindaki bir kap lakerdayi gormediler, hala buzlukta duruyor, kiyamiyorum cikarmaya!

Yemis; cooook buyuk sorun, burada alinip yenecekler meyve kurulari olabilir onlarda kesin organik olmak zorunda yoksa basiyorlar sekeri icine! Ben genelde Wholefoods'a gidiyorum tuzsuz, sekersiz findik fistik, yemis almaya o da pahali be. Samfistik, leblebi filan bir laf etmiyorlar ama kabak cekirdegini direk aliyorlar, simdi diyeceksiniz orda yokmu? Var ama 'nevsehir kabak cekirdegi' YOK! Bir dahakine uc kilo getiricem, yine coraplarin arasinda :-) 

Dut olayini da yazmis olmam lazim, en son bir benzin istasyonunun kosesinde tesadufen karadut bulduydum (asisiz - yabani) yanimdaki arkadaslara yalvardim 'yaa nolur gidip bi izin alsaydik gece gelip carsaf gersek, bi kilo toplayip gidicez diye' kolumdan cekerek goturduler beni! bi daha da o benzinciye gitmedik :-( Simdi ahtim var, bi dahakine dut mevsiminde gelicem memlekete, birer sepet yemek istiyorum hepsinden!

Gerisi iyilik guzellik iste...Ama yufka cok hasretlik bir durum. Cozumu soyle bulduk, yufkalar yufkacidan aliniyor, ikiserli zarflar olarak kagida konuyor (zarf gibi) sonra Glade'in yeni cikan yapiskanli naylonuna sariliyor. Tam butun kalmiyor ama tepsi boregi oluyor cok kiriklarla teflon biregi yapiliyor. Aslinda ugrassam sigara boregi de sarabilirim. Ha bu arada buzlukta 4-5 ay dayaniyor, bu resimdekiler ocak sonu gelmisti ben daha yeni kullandim :-)

Ispanakli olanin icine sotelenmis sogan ve beyaz peynir kattim, cok kolay oldu, yoksa annemin ispanakli harc tarifi biraz mesakkatli olur, ona hic bulasmadim. Sirf ispanak koyunca (hele bir de suyunu cikarmadan, sirf tuz biber ilavesi ile) cok yavan oluyor ve ot ot kokuyor, ben sevmiyorum oyle, annem soganini soteler, icine yumurta kirar, beyaz peynir, kirmizi pul biber, karabiber, tuz, muttttlaka bir kasik tarhana! ispanakli yemeyen yer vallahi :-) Bu cakma gozlemeler de oyle oldu, bundan sonra kolayindan ispanakli yaparsam boyle yapacagim.

Bu arada akla soyle bir soru da gelebilir, Turk Bakkalinda yufka yokmu diye! Taze yufka kadar ince olmuyorlar maalesef! Ben butuuuuuun markalari denedim, hepsi farkli aslinda ama hicbiri taze yufka ile boy olcusemezzzzz! Bilmiyorum, Turklerin yogun olarak yasadigi bolgelerde yapilip satiliyormudur, benimki direk memleketten geliyor vallahi!Unutmadan, gumrukte 'ekmek' deyince birakmislar hehehehehe

Boregin yanina tatli olmazsa olmaz, ustune icilecek kahvenin yanina soyle ufaktan bir agiz tadi :-))))
Bu asagidaki yer bizim ciftlige getiriyor haftada iki gun. Eklerler muhtesem, acaip taze ve ev yapimi :-) Gecenlerde havuclu kek aldim ayni yerden icinden yumurta kabugu cikti diye az kalsin oynayacaktim :-D




Herkes bi tane alsin, ben kahveleri yapayim :-)

10 yorum:

  1. Üf ki üf, tam ayar olmuş bunlar!!!

    YanıtlaSil
  2. Seni buraya getirecek kadar mi? Hehehehe

    YanıtlaSil
  3. Özlemaki'nin blogu üzerinden ulastim buraya, iyi ki de gelmisim, keyifle okudum yazilari..
    Burda (Viyana'da) Türk bakkallari, pazari oldukca gelismis durumda ama gene de Istanbul'da aldigim yufkanin yerini hiiic biri tutamiyor..ah dut konusunda da hemfikirim.
    benim devamli iyisinin hasretini cektigim bir sey de zeytin :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melange, hosgeldin, yazilari begenmene cok sevindim, kahve esliginde sohbet ediyoruz iste, kendimizce egleniyoruz burada :-)

      Nelere hasret degilizki vallahi, ben gelirken bavulum 'koyden indim sehire' kiliginda vallahi, salcasi, receli, tarhanasi :-))) Elimden alacaklar diye degil rezil olmaktan korkuyorum ama yine de yapacagimizi yapiyoruz. Zeytin de mutlaka getiriyorum, bak onun icin de bir yazi lazim :-)

      Sevgiler.

      Sil
  4. Ne kadar maharetlisin :)) yufkayı ben de çok severim hele patetesli olursa uçarım:)) şuan saat 01:37 am ben dolaba bir uğrayayım :) sayende :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anca boyle intikam alabiliyorum senden hehehehe lokum aldin mi bakiim sen???

      Sil
  5. Böreksiz olmaz gerçekten. Yufka bulmak zor gerçekten, Avrupa`da bulmak sanırım daha kolay. Özellikle Türklerin yoğun yaşadığı yerlerde tazesini de açıyorlar. Ama hazır olanlar tam bir felaket! Eşimin annesini ziyaretimde börek yapayım diye almış kadın, mümkün değil sigara böreği falan olmuyor. Ben de gelin olacağım bu arada, insan kapar gelir tazesini, kadının canı börek çekmiş değil mi:))
    Verdiğin adrese tıkladım ve harika mamalarla karşılaştım:)
    Melange`ın yorumuna katılıyorum, zeytin de problemli...(sanırım biz Türkler problemliyiz:))
    Afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  6. Yok abicim problem bizde degil cooook icten soyluyorum bunu! Problem gurbet! Burdan ithal diye bayila bayila yedigin seylerin yuzune bakasin gelmiyor gelince!!!
    Simdiye kadar ki yufka tasima denemelerimiz bu kadar basarili olmamisti! Aklinda bulunsun, iki adet dorde katlanmis yufkayi ustuste kafida koyup zarf gibi kapatip sariyorsun sonra yapiskan naylonla kapliuorsun! Buzlukta sakla sonra :-)

    YanıtlaSil
  7. Benim için gurbetlik yok artık ancak yurt dışı zorunlu ziyaretlerim var:))
    Bakarsın işime yarar bu bilgi...

    YanıtlaSil
  8. Duruma gore bakarsin artik! Bedavaya yufka yok :-))))) hahaha

    YanıtlaSil