4 Haziran 2012 Pazartesi

Russ Cohen'in izinde ot toplama macerasi - 1


Sadece ot toplama degil yenilebilir bitki, kok, findiklar ve mantarlar dahil butun yabani dogal bitkileri kapsayan bir hobi Foraging. Insanoglunun hayatta kalmak icin avlanma ve yabani bitki/mantar toplama ihtiyaci gunumuz dunyasinda hobi haline gelmis bulunuyor. Hersey onumuze hazir geldiginden, dogadan ve dogal beslenme olgusundan uzak yasadigimiz icin uzerine bastigimiz her bitkiye ot, gordugumuz her mantara zehirli muamelesi yapiyoruz. Agaclarin degil meyvelerinden yapraklarindan kabugundan yararlanmak golgesine bile yabanciyiz artik!

Ben bu konulara cok ilgili bir annenin 'sehirli' cocugu olarak ismini duydugum, yedigim, kullandigim bir cok bitkiyi gercek hayatta gorsem tanimam. E cok uzun zamandir anamdan uzak yasamama ragmen Tijen, Ozlem, Beste sagolsun boyle dogal bitkilere olan ilgim giderek artti ve bu konuda kendimi egitmeye karar verdim.

Foraging turlari genelde pahali ve butun gun suruyor. Ben paraya kiysam bile bir tam gunumu ayirmak gibi bir sansim olamiyor maalesef arti bu 'ot' tanima isi bir kerede olmuyor surekli pekistirmek lazim dolayisi ile uzun sure cekimser kaldim bu kurslar icin. Gecenlerde yine online gezinirken Russ Cohen'in sayfasina denk geldim ve hemen ilk kursa yazildim.

Saat aksam 5'te baslayan kurs 8'e kadar surdu ve yaklasik 30 cesit bitki/mantar/kok/findik cinsi ogrendik. Bu blogun acilis sebebi olan 'unutmayalim/unutturmayalim/kayitlara alalim' dusturu uzerine bu bitkileri kendi cektigim resimler ile beraber buraya yazmak istiyorum. Belirsiz resimler icin internetten faydalandim asagida linklerini koyacagim.Yaklasik 30 cesit tek sayfada yukleme probleme yaratacagindan yaziyi ikiye bolecegim, kaytarma yok onu da soyleyeyim :-)

En basta resmini koydugum mantarin turunu yakalayamadim fakat bu konuda cok cesaretli davranabilecegimi sanmiyorum henuz o yuzden cok da umursamadim. Bolette olma ihtimali yuksek, Russ hangi hallerde zehirlidir, nerelerde yetisir hepsini soyledi, bu resimdekini de biz kursa varmadan hemen once bulmus :-)

Black Walnut ve Chicory Nut
(Bir onceki seneden toplanmis, kavrulmus, yogun aromali ceviz gibi)


Pinapple weed - Matricaria Matricariodes
Tac yapraklari olmayan yabani papatya gibi birsey. Cay yapilirmis. 

 Wild grapes - Fox grape
Meyvelerinden recel,meyve suyu vs yapiliyor, yapraklarindan dolma sariliyor!Ozellikle Riverside Grape cinsininki cok guzel dolma oluyormus! Bak sen!

Yabani Findik
Yere dusmeden toplamaniz lazim yoksa sincaplar hicbirsey birakmaz dedi :-) Isik cok sevdikleri icin ozellikle elektrik direklerinin altinda daha cok olurmus :-)

Barberry - Berberis Vulgaris
Cok guzel recel/marmelat olurmus. Tesaduf eseri sarap bile yapmis russ :-) 
Yenilmeyen turu ile farki yenilen turu salkim seklinde olurmus, yenilmeyen turu ise tek tek meyve yaparmis. 

Autumn olives - Elaeagnus Umbellata
Cok guzel pestil yapmisti amcam, hic seker koymamis acaip lezzetliydi
Domatesteki lycopene oranindan 18 kat daha fazla icerirmis!
Cok fazla yayildigi icin cekirdeklerini heryere atmayin dedi. 


Soft oak and Hard oak 
Mese; soft oak denilen ust resimdeki yuvarlak hatli olanin palamutlari daha lezzetli olurmus. Toplanip yenilebilirmis! Un haline getirip kurabiye filan yapilabilirmis. Bak sen! 

 Yabani Gul
Butun gul cesitleri yenirmis. Bu cesitleri de yayilirmis o yuzden kusburnu denilen meyvesini yerseniz cekirdeklerini etrafa atmayin dedi hocamiz. 

Black Cherry
Bir cesit kiraz, bunun yapraklari yenmez filan dedi ama benim bildigim Japonlar yapraklarindan tursu yapiyorlar! Ayni cins degilmi acaba?

Isirgan - Stinging Nettle
Mutfagimdan hic eksik olmayan bu mucize ot ile birebir tanismis bulunuyorum :-)
 Vakti gecmis toplamak icin :-(

Curled Duck Weed
Bu kartlasmis hali dedi hocamiz. French Sorrel dedikleri bir tur daha varmis o buralarda yetisirmi bilmiyorum. Henuz :-) Kokunde sari bir bolum var ilac olarak kullanilirmis.

Dame's rocket - Hesperis Matronalis
Cok lezzetli bu cicekler. Salatalara filan koyabilirsiniz dedi. Butun gezi boyunca tadina bakabildigimiz tek ot bu idi :-) Ben bu sapi yedim hehehehe Yenilebilen turun ozelligi dort yaprakli ciceklerin olmasi, rengi beyaz ve ya lila/mor olabiliyor. 

Plantain Weed - Plantago Major
Trivia: Native Americans carried powdered roots of Plantain as protection against snakebites or to ward off snakes. Plantain was called White Man's Foot because it grew where ever their feet touched the ground – there is a reference to this in Longfellow’s poem, “Hiawatha.” 
Bu site cok guzel anlatmis :-)

ARKASI YARIN :-)

13 yorum:

  1. ne kadan güzeeeelll çok şanslısın, patatesin ağaçta yetiştiğini sanan bir topluluk haline geldik bakınız yeni jenerasyon,vay ya adamlar bunu hobi yapmış ne kafa alkış, ben ısırgan otundan başkasını tanımam bilmem onuda yemem :)
    merakla devamını bekliyorum canım ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Isirgan cok sifalidir cicooo, ben kurusunu mutfakta herseye koyuyorum, nane gibi, hic kokusu yok o yuzden rahatsiz etmiyor.

      Aslinda eminim oralarda da vardir bu tur aktiviteler, baksan ya? Seversin sen ot/bortu bocek :-)

      Sil
  2. Russ amcaya selam olsun 2-3 saate çok şey sığdırmış. Şimdi biz senden öğreniyoruz bilmediklerimizi. Black walnut çok cezbetti beni.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Black walnut cok komik, kabugu cooooook sert oldugu icin arabayla ustunden gecip kirabilirsiniz dedi :-D Bulursam toplayip yollayacagim sana kuzum! Otlari begenmene sevindim bana da gosterecek ot cikti ona daha cok sevindim arti sen gelince menuye eklenecek bir suru sey cikti :-)

      Sil
  3. Ben de New York'ta, Prospect Park'ta böyle bir tura katılmıştım. 12 dolar mıydı fiyatı? Emin olamadım şimdi. Gerçi Wildman Steve Brill, "suggested donation" demişti fiyat için ama sonra kuruşu kuruşuna almıştı:)

    YanıtlaSil
  4. Tijen, benim diger buldugum kurslar 150 dolar filandi! 12 dolar yine cok insafliymis, bu kursa 25 dolar verdim oburune kiyasla daha makul :-)

    Bu suggested donation da olduruyor beni :-))))

    YanıtlaSil
  5. Bizde bu pazar mantar toplamaya gidiyoruz:) Bende bloğuma beklerim.

    Görüşmek Üzere

    www.bakbuharika.blogspot.com

    YanıtlaSil
  6. Mantarlar en zayif noktam insallah o seviyeye getirecegim kendimi 'follow me' :-)

    YanıtlaSil
  7. Mantarlara henuz bulasma ama bol bol fotograf cek gozlemle imkan buldugunda birde mantarlar hakkinda bilgi veren bir yer var mi? Burada eczaneye sorabiliyorsun mesela! En son ot buyuk sinir otu isirgan isirdiginda leo'nun koparip surdugu ot cok ise yarar yilan isirmasina da kullaniliyormus ha! Kiraz yapraklarini salamuraya yatiracaktim iyi aklima getirdin ama galiba gec kaldim Rus hocaya selamlar pek bir sevdik kendisini:)

    YanıtlaSil
  8. Harikasın!
    Ne güzel bir kurs böyle ve sen gidiyorsun:))
    (hafiften kıskandım:))
    Annem bayılır otlara, bana da anlatır her gittiğimde. Isırgandan börek falan yapar mesela:)

    YanıtlaSil
  9. Yaaa anlamadim iste ben o kiraz yapragi konusunu! Japonlar da tursu yapiyor evet, Russ amcam yenmez dedi :-(

    Isirgan konusunda hale bak, kimin oglu Leo'dan akil alacagiz :-)

    Beste su eczane konusuna bayildimmmmmmm! Ne guzel bir olaymis o yahu!

    Nasil seviniyorum yorumlariniza anlatamam :-)

    YanıtlaSil