7 Haziran 2012 Perşembe

Russ Cohen'in izinde....2

Sumac - Staghorn sumac / Toxicodendron Vernix
Bu bizim sumak'mi acaba cok merak ediyorum, henuz arastirmadim ama yayilan bir tur oldugu icin burada kontrol altinda tutuluyormus! 
Cattail -Typha latifolia and angustifolia
Kokunden nisasta, kok ustu bruksel lahanasi gibi, sapin ici 'hearts of palm' gibi, cicek acinca polenlerinden kek yapilir, vs vs vs....Koparip kemiresi geliyor insanin :-)
Aaaa bumuymuuus dediniz degil mi?
Milk Weed - Asclepias Syriaca
Her mevsim ayri bir seyi yeniyormus. Kesinlikle pisirilmesi gerekiyor. Toplarken cok dikkat edin kelebekler ve tirtillarin besin kaynagi dedi hocamiz. 
Butternut Tree - Juglans cinerea 
Bir daha gorsem tanirim umarim :-)

 Elderberry - Sambucus Canadensis
Murver! Ilk Beste'de ogrenmistim :-) Bu sene surubunu filan yapmayi istiyorum. yenilebilen meyveler asagi dogru sarkarmis, dik duran cesitler yenilmezmis.

Groundnut/wild bean/apois amercanus
Bulursak toplariz, ozellikle kizartmasi cok guzel olurmus!

Ground cherry/husk tomatoes/strawberry tomatoes
Altin cilek denilen sey bu olsa gerek :-) Bunu da bulmak zor diyor hoca, sincaplardan kalmaz genelde diyor !

Wild lettuce - Lactuca canadensis
Bunun icin cok kartlasmis dedi, bir de bunun ince yaprakli olani varmis o daha lezzetli olurmus, normal salata tadinda olur dedi!

Poke weed - Phytolacca americana
Bu resimdeki de cok kart haliymis. Pisirilerek yenmesi gerekiyor. Daha buudugu zaman meyveleri de yeniyor. yenmeyen cesidi ile ayirt etmek zor degil, bir onceki senenin kurumus saplari arasindan cikarmis yeni surgunler.


Day lilies - hemerocallis spp
Her yeri yeniyormus meretin! Kara lahana gibi heryerde sus diye dikili bunlar :-)))

Black Raspberries
Bogurtlen degilmi aga bu?


Burdock - Arcticum spp 
Cirt cirt (velcro) var ya onu bulan adam bunlardan esinlenmis hehehehe

Bunlarin disinda Akasya agacini ve tabiiki Hindiba'dan bahsedildi ama ben onlari biliyom zaten! Butun gezi boyunca bahsi gecen otlarin, isimleri, nerelerde yetistikleri, hangi mevsimde yenilebilir olduklari, hangi bolumlerinin yendigini ne sekilde tuketilmesi gerektigini, yenilemez veya zehirli olanlarin nasil ayrildigini, sifali ozelliklerini teker teker anlatti hocamiz. 

Armut agacini govdesinin kabugundan taniyan bir annenin kizi olarak insallah bu kurslari sabirla takip edip yuruyuse ciktigim zaman semizotundan baska otlari da taniyabilecegim :-) 

Ertesi gunu posta kutusuna yururken baktim bir de ne goreyim bizim bahcede asma var! 
Hemen bir tane koparip hasladim, icine peynir koyup yedim! Ben bugune kadar bosuna Turk bakkalinda Tokat yapragi avina cikmisim! Acaip de guzel bir asmamiz varmis haberimiz yok! Hos gecen sene Haygus'un arkadasi bizi uyarmisti ama ben (cok bilen ben) hadi canim asma olurmu burada diye bakmadim bile!

Kursun sonunda Russ'in kitabini da aldim, gosterebildigi ve diger mevsimlik butun bitkiler, ozellikleri ve yemek tarifleri bu kitapta. Ayni anlatis kitaba da hakim hic sikilmadan okunuyor. Mesela bu post'lari yazarken yanlislik yapmamak icin arada kontrol ettim. 

Onemli olan yabani bitkiler konusundaki cahillik degil ayni zamanda cok farkli bir bitki ortusunu de ogrenmek gerekiyor. Bir ulkede veya bolgede yetisen bitki/mantar vs...baska bir yerde yenilmez olabiliyor dolayisi ile Russ'in kursu New England olarak adlandirilan bu bolgenin bitki ortusunu ogrenmek icin cok onemli. isin komigi bu ogrendigimiz bitkilerin bir cogu ilk yerlesen gocmen Ingilizler tarafindan getirilmis :-) 

Bu isten anlayan birisinin bile gidip bilgilenebilecegi bir gezi oldu. vakit kisitli oldugu icin cok soru/cevap yapilamiyor ama sonrasinda e-mail ile haberlesmek mumkun. Bundan sonra ogrendiklerimi de buraya yazmak istiyorum ki cok sevgili ot canavari arkadaslarimla paylasayim :-)

Buralarda ot toplamak da kulfetli bir is, her yerden toplayamiyorsunuz, izin almak gerekiyor, hem belli cinsleri korumak icin, bazilarinin yayilmasini onlemek icin, kokune dari eken ticari toplayicilari onlemek icin, 'hayvanlara da kalsin beyav' denildigi icin, vs vs hukumetin bir sitesi var, oradan girip bilgi aliyorsun. Organik tarim yapan ciftciler bircok bitkinin toplanmasina ses cikarmiyorlarmis, onlarla iletisim kurun dedi hocamiz. Yazik adamcagiz  'ben anliyorum ekonomik kosullardan oturu ek gelir saglamak icin bu tur otlari/mantarlari/kokleri toplayip unlu seflere, luks sarkuterilere satanlar var ama bu isi bilincsizce yaptiginiz zaman turlerin kokunu kazirsiniz arti hepsini toplarsaniz bunlari yiyerek yasamini surduren hayvanlari ac birakirsiniz lutfen acgozlu davranmayin, bu kurslari duzenlerken artik bunlari soylemek zorundayim, sizde etrafinizdakileri bilgilendirin' dedi. yagmurlar dindi sanirim bundan sonraki postumda baaaceden topladiiim yapraklarla dolma saricin diyeeeee!!!



10 yorum:

  1. Aaah harika olmus bu is bize de faydasi olur tabi turler hemen degisiyor! Murverler ciceklendi simdilerde baktim orada cicek yok mevsim farkliligi mi var acaba? ilkbaharda degilmisiniz baci? Ot canavri arkadaslarindan biri cok mutlu oldu:) Asma'ya bende sevindim o kart yapraklardan kurtuldun topla dsalamura bile yap:) Baslik cohen olunca sacaha coen'mi acaba demistim!!! xxxx

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahahaha Booyakasha!

      Burada hersey daha gec oluyor canikom, mesela bizim ciftlige hala bakla gelmedi!!!! Ama bu sene hersey tersine gidiyor, guller acti derken yagmur bastirdi, recel ve surup hayal oldu! Simdi tek umudum murver ve akasaya, belki plajda bulursam dort yaprakli yabani gul ile yaparim diyorum.

      Neyse begendigine sevindim sekerim, yorumlarin benim icin cok degerli :-)

      Sil
  2. cattail ne kadar çok işe yarıyormuş, bak sen! Butternut tree, bir tür ayva gibi birşey mi acep?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Butternut sekerim bildigin ceviz! Fekat beyaz ceviz diye geciyor, butun internette icinin resmini bulamadim fekat yagindan dolayi meyvesi agacindan degerliymis dusun! Sincaplardan kalirsa bulur toplarsiniz diyor herkes :-))))

      Sil
  3. Asma mı buldun?
    Bu ne şans!
    Adamlar haklı, doğanın dengesini bozmadan toplamak lazım.
    Bak bizde balık bırakmadılar denizde!Her önüne gelen balıkçı oldu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semi, yahu simdi algida secicilik var ya, bizim yol boyunca en az bes tane asma gordum yol kenarinda! Memleket asma doluymus haberim yok yahu! Du bakalim daha neler bulucam :-)))

      Sil
  4. Vay güzel bir permakültür çalışması olmuş be Başak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Begendin mi canim? Sagolasin, unutmayalim diye duzenli hareket etmeye calisiyorum arti 'ot canavari' guzellerime de caktirmadan odevlerimi gosterip onay aliyorum :-)))

      Sil
  5. Walla güzel bir öğrenim süreci yaşıyorsun aman iyi dinle yanlış ot yiyip zehirlenmek de var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yav dikkat ediyorum Bolatcigim, merak etmeee! Amcamin gosterdigi otlarin hepsinin yenilmeyen cinslerini de anlatti arti cogu bizim bolgemizde olmazmis, bir suru detay. Ben ogrenmedem yemicem merak etme, bugun asma topladim mesela, onumuzdeki hafta post yazmazsam 911'i arayip sorabilirsin! Hahahahaha

      Sil