13 Haziran 2012 Çarşamba

Selanik Buğaça'si yuzunden ilgili makamin dikkatine,


Efenim, yetenekli, becerikli, sevimli ve yuregi buyuk Girit'li arkadasim Ozlemaki gecenlerde Selanik Buğaça'si tarifi vermisti. Kan cekiyor hemen sulandim tabii, birde irmikli tarcinli bir tarif kimin aklini celmezki, degilmi? Lakin Buğaça'yi yapmaya basladiktan sonra soyle bir mesajlasma gecti aramizda....

Ben - Bugaca yapmaya karar verdim, bilmem gereken bir puf noktasi varmidur???? sonradan ekleme yerim             seni!
Oz - bak simdi bugaça için ort. 20 milföy lazim, yoksa krema artar elinde kalir bak söyliiim.
        gerçi ek üstüne tarçini öyle ye ne var alla alla
Ben -  (telefonla ulasmaya calisip...) E evde degilmisin?????? Bu ici pisiriyomuyuz? Baarma yaaaaaa hattayim ben burnum aciyoooo :-p
Oz - .... dolgu malzemesi pisçek tabi, irmik baska türlü nasil olcek?
Ben - Alooo bumilfoy dedigin baklava yufkasimi
Oz - bismillahi =)
        degiiiil!
(Burada kendisine telefonla ulasip, bir kasenin icinde karistirdigim butun malzemeyi tencereye dokup karistirmakla mesgul iken...)
Ben - yani ne kadar pisiriyorum ben bunu
Oz - Cok koyu olmasi lazim
Ben - helva gibimi patates puresi gibimi?
Oz - Yavas yavas koyulasacak, irmikler iyice sissin
Ben - e bu toparlandiiii
Oz - Iyice koyulassin iste.....
    ....derken koyulasti, oldurduk bir sekilde, ondan sonra....
Ben -  Biz yanyana gelmeyelim anam, bu nasi biseydir yaaaaa,dort tane yedim simdiden!
Oz -  kişi başı 1 tepsi diye düşünmelisin buğaçayı =)


Yahu benim anam da boyledir, yemek yapar parmaklarini yersin, tarif iste tutmaz, bir daha iste, tutmaz, bir daha iste icindeki malzeme degisir, bardak demis fincana cevirmistir, hicbiri olmadi yaninda yaparken bakarsin bambaska bir tarif cikar, onu yazarsin kendi yazdigindan bi bok anlamazsin, izdirap gibidir vallahi billahi. Ozlemaki'de oyle, tamam bazi tarifler kolay, anladik ama detay lazim. Dako yapar durur, ozendik, teeee internetten girit peksimeti bulduk, ismarladik, yaptik disim kiriliyordu, meger bir gun islatip beklemek lazimmis! O zamanlar telefonunu ele gecirememistim, basina eksiyemiyordum boyle!

Ozlemaki'de hic aratmiyor anami, o yuzden kendisinden bir yemek kitabi yazmasini istirham eder, saygilarimla da arz ederim!En azindan o zaman benim gibi acemiler huzur bulacak :-)

Buğaça'nin tarifi arkadaslar: (Ozlemaki'nin sitesinden kopya edilmistir!!!!)
Dolgu malzemesi
1/2 bardak irmik
1 y.k. un
2/3 bardak şeker
1 limon kabuğu rendesi (paşa keyfinize bağlı olarak)
3 yumurta
1 vanilya
1/2 lt. süt
2/3 bardak tereyağı
bir tutam tuz 

Amerika'da yasayanlar icin; bir paket milfoy hamuru, her bir hamur 9 esit kareye bolunecek.

Yapilisi - Acemiler icin, bu kisim Ozlemaki'den kopya edilmemistir zira yardimlari unutulmaz!
Butun malzemeyi bir kasede cirpma teli ile karistiriyorsunuz, limon rendesi koymazsaniz bi halta benzemez benden soylemesi! Iyice karistirdiktan sonra bakiyorsunuz ki cumbul cumbul, bu hamurlarin icine dolgu olmaz deyip, mumkunse yapismaz bir tencereye dokup ayni cirpma teli ile orta ateste (cok gelirse altini kisin) helva gibi pisene kadar karistiriyorsunuz. Cok cabuk katilasiyor, buradaki irmik diye dusunmeyin, Turk bakkalindan aldim vallahi! Neyse, sonra karisim katilasip tencerenin kenarlarindan ayrilmaya baslayinca atesten aliyorsunuz. Milfoyleri bardak altligi boyunda kesiyorsunuz (aslinda seklinin bir onemi yoktur heralde) ortalarina bir corba kasigi dolusu irmikli malzemeden koyup, bohca gibi kapatip katlama yeri alta gelecek sekilde tepsiye aralikli olarak diziyorsunuz. Uzerine sulandirilmis bal surup (gercekten guzel oldu!) ustu kizarana kadar pisiriyorsunuz ki cok uzun surmuyor. Cikinca, sogumasini bekleyip uzerine tarcin ve pudra sekeri gezdiriyorsunuz. 

Simdi benden soylemesi; gercekten bir tepsi yetmiyor! Iki tepsi oluyor ama o da yetmiyor! Inanilmaz guzel birsey! ben bunu yemeden olsem gozum acik gidermis o kadar iddialiyim :-) yani eger irmik seviyorsaniz mutlaka denemelisiniz. Milfoy ile yapiliyor olmasi bazilarinizin hosuna gitmeyebilir, biz de iki tepsiyi iki gunde bitirince korktum vallahi, o yuzden baska sekillerde de denemek istiyorum, hocam izin verirse :-)
Iki gundur tekrar yapmamak icin nasil bir savas veriyorum inanamazsiniz, bugun yenik dusmemek icin, dolgu malzemesini ikiye cikarip, oranlarla biraz oynayip sirf ic pisirdim, kaseye doktum, yarin irmikli tatli niyetine yiyecegim. 

Deneyin! deneyecegiz diye soz verin! Ama once milfoylu deneyin!
Onemli Not: Ozlemaki'nin, Dako'nun ve Buğaça'nin uzerlerine linklerini koydum fakat nedense gorunmuyor, tiklarsaniz acilacaktir, lutfen tiklayin!

29 yorum:

  1. becerikli hatunsun vesselam allem edip kallem edip halletmişsin ellerine sağlık çok pis özendim bende yapıcam yani inşallah çıkmaz ayın sonu :P
    üzerime düşmez benim hemde hiç nacizane aklıma geldi elmalı kurabiyeyi yaparken görmüştüm annemden hamuru çaydanlığın kapağı ile bastırarak kesiyordu çay tabağı altlığı boyutunda kesiyosun demişsin ya ordan şeyttirdim saygılar :)

    YanıtlaSil
  2. hahaha hikayesi harika:) ben almiim o zaman tatli canavari olarak kanima girmeyin efem:)

    YanıtlaSil
  3. Off!Bu harika bir şeye benziyor:) Denemek lazım.

    YanıtlaSil
  4. Cicooo: Tembellik etme lutfen dene, bir kere dene ne var yahu! Bak gelen giden olur, degisiklik olur, hem surpriz olur, vallahi cok kolay, inanamayacaksin!

    Beste: Sen denemezsen basina eksirim haberin olsun. Ozellikle icini o kadar begeneceksin ki eger menuye eklemezsen ben de basak diilim! Tarcinli toplar yapsan leblebi gibi yenir bak garanti veriyorum!

    Sezer: Hadi canim, denersin, yaparsin sende, yaaa benim hic bu kadar usteledigimi gordunuzmu? Gormediniz, bunu yapin, pisman ol-ma-ya-cak-si-niz :-)

    YanıtlaSil
  5. amanın ben içerde, yeni mezun 2 delikanlıya dondurma çırparken burda neler olmuş =) Olmuş hem de, süper görünüyorlar -bana rağmen! =)
    içine de tarçın koydun mu? (söylemedim mi acep?)
    yok yok ben iş listesi post'u açıyom şimdik.

    YanıtlaSil
  6. öteki meseleye inşallah bu yaz el atılacak. Tabi hafta sonu bir sahilde ilk satırları çıkacak. yoksa BB will behead Özlemaki, biliyorum =)

    YanıtlaSil
  7. ellerin dert görmesin senin. matematik problemi çözmüş kadar olmuşsun.
    ama Allah razı olsun o Giritliden, taa İzmir'den bir zavallı çocukcağızın eline otları tutuşturup uçakla bize göndermişliği var, o kadar diyim korkulur vallahi!
    ben de an itibariyle vermiş olduğum 17,5 kg safranın ve de bu hafta sonu vuracağım ekstra paletlerin hatırına senin bu tarifi yapayım diyorum. tadanların suratındaki mutluluk patlamalarını bilahare rapor edeceğim.
    efenim saygılar, arz ederim :)

    YanıtlaSil
  8. Nalan 17.5 mu oldu???? Süper!!!!! hepsi intolerans testinden sonra değil mi gerçekten?

    YanıtlaSil
  9. yok tamamen intolerans değil. onun üzerine diyetisyenin ( kuzenim ) yazdığı listeye uydum.
    içinde yumurta var diye aylardır ne hazır gıda yedim ne de poğaça :)

    YanıtlaSil
  10. darısı başımıza, tam yol ileri olmasa da az kontrollü devam ediyorum.

    YanıtlaSil
  11. senin tavsiye ettiğin "better world books"dan aldığım kitabın da faydası oldu inan. tamamen bitirmemiştim, aynı şeyleri dön dolaş tekrar anlatmış hep. ama faydası olmuş ki kaz kafama kazınmış içindeki püf noktaları da.
    inan 2 günlük detoks yaptım da sonra bir parça peyniri bile sanki dünyanın en güzel şeyiymiş gibi yedim bu sabah. yağı o kadar azalttım ki sadece çiftlikten gelen sütün içindeki yağ ve sabahları da biraz zeytin sütü banıp idare ediyorum.
    ben ki salataya combul combul zeytinyağ koymadan hayatta yiyemem derdim!
    darısı başına, üstelik gitsin istemediğin her gram ve geri de dönmesin sana :)
    tüm okuyanlar içindir üstelik bu dileğim, ne kadar fena şey varsa hayatınızda tez elden uzak olsun sizlerden...

    YanıtlaSil
  12. Ne güzel bir dilek bu! İçim ışık doldu sabah sabah!
    Başağın başımıza ördüğü en güzel çorap zaten Better world books. Fiyatlar süper bi kere, bir de kargo ödememek üstüne bonuz. "Women, Food and God" ı mı aldın Nalan???

    YanıtlaSil
  13. Ben bu tarifi Özlemaki'de görmüştüm. Sen iyi kıvırmışsın bu işi, darısı başıma:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semi n'olur bir kere dene, cok begeneceksiniz. Ben simdi baklava yufkasi aldim, yarin onunla deneme yapicam, daha hafif olurmu bakalim gorcegiz, ama once milfoylusunu bir dene, hepiniz cok seveceksiniz :-)

      Sil
  14. BU saat itibari ile bu postta daha fazla eğlenmek beni bozar dolapta tatlı matlı yok:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin hatun bizi tefe koyacak yakinda! Okuyup okuyup dolabi karistiriyorsun hahahahaha Bak guzel karina soyle, Kiprislilar irmikli seyleri sever zaten, cok kolay bir tarif belki denemek ister. Yaparsaniz haber verin, marshmallow bunun yaninda hic kalir, o kadar kesin soyluyorum :-)

      Sil
    2. Başak daha tatlıcıdır benden :)

      Sil
    3. E siz yaparsiniz bu tatliyi o zaman :-) Afiyet seker olsun, yapin ama, yapinca da bana haber verin oldu mu?

      Sil
  15. Nalan'cigim mutlaka yap ve yaptiktan sonra lutfen haber ver. Guzel yorumlarin icin tesekkurler, dietin icin tebrikler, paylastigin icin sagol. Ben de su 'dinazor dietini' birakirsam cok hayirli olacak, kismetse :-)))

    Oz'um balim, icine tarcin dememisin askim ama onemli degil bu blog ben hayatta oldugum surece var, aklina geldikce yazarsin eklemeleri!!!!! Yok abicim, senin 'bu is' olursa denetleme kurulu baskani benim! Baska turlu olmaycek bu is :-)))) En onemlisi 'o is' olana kadar da I will remind you everyday!

    YanıtlaSil
  16. içine tarçını en son yaptığımda ekledim, e daha güzel oldu =)
    (bu arada abim şu anda evinde!)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika bir haber bu! Abin icin diyorum tabii :-) Gecmisler olsun tekrardan.

      Tarcin meslesi konusunda affedebilirim seni cunku improvize yemekler konusunda senden asagi kalmiyorum :-)

      Sil
    2. an itibariyle abim evinde, biz şimdi evimize geldik =)
      abime improvizasyon arpa şehriye ve karidesli ultra leziz bir tabak hazırladım. asayiş berkemal, bu da atlatıldı şükür.

      Sil
  17. Bugun baklava yufkasi ile denedim, harika oldu arkadaslar. Evet, tabii ki yufkanin uzerine sivi yag surdum (incecik) bir corba kasigi dolusu irmikli harc gelisiguzel katladim uzerine bol sulandirilmis bal! :arika oldu, daha hafif nasil yapilir mi bilmiyorum :-)

    Ozlemcigim, hersey yoluna girsin, guzel vakit gecirin, allah ayirmasin canim benim :-) herkesi tek tek op benim icin :-)

    YanıtlaSil
  18. kuzum o yufkayla yaptığının üstüne şerbet dökersen neredeyse olur sana galaktobureko (arşivde mevcut)
    ama boşver şimdi yaz günü, hafifine kaçmak lazım.
    bugün bütün sülale bende, çünkü Türk usulü "geçmiş olsun" u abartanlar yüzünden abimi buraya saklayacağız =)
    sesim çıkmayabilir ama herşey yolunda merak etme kalamarım, karidesim =)

    YanıtlaSil
  19. Yavrum, aklima geldi galaktaboreko ama emin ol bu daha guzel bende ondan cunku ben serbet olayini hic ayarlayamam boyle tatlilar kitirligini kaybeder, bu hala citir citir.

    Oooh sefaniz olsun, cumbur cemaat ne mutluluk :-) yavrum ben gunluge yaziyom merak etme yaz tarifesi artik, gelen giden tatil derken arada ses versen yeter :-)

    Ben burdayim kacmiyom hehehe

    YanıtlaSil
  20. gece erken dönersem yazarım ayrıntıları. dişçiden, gözcüden randevu aldım, aferin bana =)
    bi de mülayimin klima gazı bitmiş, o hallolcak yarın.
    asayiş berkemal =)

    YanıtlaSil
  21. Yorma kendini kuzum, yazisiriz olmadi konusuruz, sen vaktini Nur'a ve abicigine ayir, onlar daha onemli :-)

    YanıtlaSil
  22. bunu merka ettim gerçekten irmikli dolgu bakalım nasıl olacak:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi deneyin, catladim meraktan, bir benmiyim bu kadar deli diye dusunmek istemiyorum! Lutfen haber verin oldu mu :-)

      Sil