4 Temmuz 2012 Çarşamba

Balik boyle korunuyor iste! Kismi olarak!


Viken! Canim ev arkadasim! Elinde gordugunuz derya kuzusunu bugun yakaladi! Oooooo ziyafet vardi desene dediginizi duyar gibiyim ama HAYIR! Cunku, ikide bir de bok attigim Amerikalilar bu arkadas
1 inch = 2.54 cm kisa diye geri atmislar baligi! Biz hala Lufer icin savasalim!1 inch yaaa! Bu kadar seneden sonra ben bile hayret ettim bu kararliliga! Yani biraz ceksen uzardi aslinda hahaha saka saka takdir ediyorum bu tur kurallari, denizler kuruyunca yosun bile bulamayiz nice olacak halimiz!

Tabiiki denizlerin kirliligi onemli, Amerika ne haltlar karistiriyor, neler yapiyor, hepsi ortalikta, memlekette icilecek su birakmadi herifler baska topraklara saldiriyorlar ama lokal olarak bu sekilde uygulanan kanunlar ve bunu uygulayan halk bence takdire sayan! Bazi konularda ne kadar gozleri bagli olsa da!

Resimdeki balik Sea Bass yani Levrek. Bunu da bugun ogrenmis olduk. Benim yetenekli arkadasimin bir diger basarisi - ki midemizde son bulmustur! Asagidakiler daha evvel, bizim yakalayip yuttuklarimiz :-)

  
Uskumrular yani Mackerel 
Boyle kilcikli balik yemez Amerikalilar, genelde yem yaparlarmis, istavrit gibi bir sallamada beser beser cektikleri icin onune gelen Viken'e vermis bir 60 tane getirdi! E annisko veya dayim yok burada ki ciroz yapalim, dolmasina da Haygus lazim, bulabildigimiz Turk'lere dagittik, sonra gerisi buzlukta bikana kadar...


Lufer yani Blue Fish (kolum kadar hahaha) 
Resme baktikca agzim sulaniyor! Cok lezzetli cooooook!
Ilk gittigimizde bir Brezilyalilar bir de biz kafalari aldik, Yankee'lerden biri 'cok agir bir balik hayatta yemem diye birakti baligi, o zamanlar teknedekilerle cok samimi degildik, atlayamamistim, simdi bagladim, birakan olursa bana getirecekler baliklari!

Ozlemaki'yle donmus balik muhabbeti yapiyorduk bugun. Ben Yalova'li deniz kizi olarak cok degil 20 sene evvel sahilden canli balik alirdim, istavritin yuzune bakmazdim kilcikli diye!!! Hersey vardi, 20 senede kuruttuk herseyi, annem bazen balik aldik filan diyor, yok Norvec uskumrusu, Finlandiya zarti, Hollanda zurtu! Denizde balik, tarlada urun birakmadik yav! Yuh bize!

Herneyse, balik severim ama anam bizim evin kedisi olarak hepsini bilir, hangi balik ne zaman yaglanir, tavasi mi yapilir, firinda mi olur...ben anlamam oyle seylerden. Bir de aldigim baligin sadece ingilizce ismini bilince Ozlem'e veya anama anlatamiyorum tabii, tarif almak iyice imkansizlasiyor!!!!

Simdi ogrendiklerimi yaziyorum (kendim icin yanlis anlasilmasin!)

Blue Fish = Lufer
Mackerel = Uskumru
Sea Bass = Levrek 
Halibut = Kalkana benzer bir balik, yarimkilosu 20 dolar! 
Turbot = Kalkan (disimi erkekmi diye sorsam doverler beni yemin ediyorum!)
Trout = Alabalik
Sole = Dil baligi
Monk Fish = Fener baligi
Sword Fish = Kilic baligi
Whiting = Mezgit
Cod = Morina (genelde tuzlamasi var)
Bonito = Palamut (anca Boston balik pazarinda bulursun o da sansliysan dediler!!!) 
Grouper = Orfoz ve Lahoz icin ayni isim kullanilmis ilkine Dusky, ikincisine White Grouper demisler.
Halibut = Pisi 
Herring = Ringa (bazen cikiyor karsima)
Eel = Yilan baligi
Snapper = Mercan
Mullet = Barbun (ancak donmus!)

Bunlar benim gorup ismini bildiklerim, daha bircok cesit vardir eminim ama soyle bir sorunumuz var, burada baliklar butun satilmaz, cunku amerikalilar buyun balik yemez! Vahset olarak adlandirirlar. Baligi ayiklar fileto veya dilim satarlar, balik aliyorum demezsin! Oyle olunca ben de balik isimlerini ogrenemedim, filetolarin hepsi birbirine benziyor (az cok) allahtan tazesini biraz anlarim da en azindan zehirlenmiyoruz :-) Balik almaya gidince de isimleri bilmiyorum ya, her birinden birer parca alip, bu sefer deneyecegim bakalim hangisi guzel deyip hepsini yedikten sonra aklimda hicbirsey kalmiyor hahahaha O yuzden simdi isimler belli, Ozlemin ve anamin tariflerinden birseyler cikartirim diye dusunuyorum. Aslinda Beste'de bir iki tarif var hemen denemek istedigim ama bizim balikci taze balik sattigi icin her zaman hersey bulunmuyor, bekliyorum :-) 

E tabii New England'da yasayan biri olarak heryer Lobster = Istakoz dolu ama benim aram yok ne yalan soyliim, senede bir kere yiyorum o yetiyor bana :-) En iyisi nerede bilirim o ayri :-) 

Bu balik meselsi de kayitlara girmis oldu, Ozlem agzinin suyu akiyor biliyorum ama tariflere basla canim! Bu arada bu tarifler buradan oraya yol olur belki kitap olur deyorum!!!!



36 yorum:

  1. Başakcım biz de buarada mücadele ediyoruz balık bitmesin denizde diye hatta için kadınlardan kurulu lüfer çetesi var, kafasına esince balıkhane filan basıyorlar, iyi ki de varlar onlar sayesinde lüfer avlanma boyutu uzatıldı henüz bizim istediğimiz seviyede değil ama bu da bir kazanım :)) Viken insanını kutluyorum, ben hiç anlamam balık tutma işinden bizim İstanbullu Ermeniler başarılıdır bu işte yahu, Balıkçı Onnik, Bedoyan Reis ve Yeşiköylü Ögün Restaurant...Arkadaş şikayetçiyim şimdi ben nerden bulacağım uskumru offf offff! Ama güzel görünüyor balıklar bea, yatır tavaya şöyle....

    YanıtlaSil
  2. Biliyorum, bu lufer hareketinin detaylarini da senin blogunda okudum zaten :-) Bir de en son Defne hanim 'kaybolantatlar' gurubuna bir yazi yollamisti, Ankara'daki bir toplanti ile ilgili, cabalari ve kararliligi muhtesem.
    Viken'in balik tutmaktan cok haberi yok oglum, veriyolar eline oltayi balik kendi yakalaniyo hahahaha

    Neyse, ev arkadasimi kizdirmiim, baligimizi kesmesin :-)

    Ah hepiniz burada olsaydiniz da beraber yiyebilseydik :-)))

    YanıtlaSil
  3. Keşke yahu :)) rakı varmıydı bari sotede :))

    YanıtlaSil
  4. Olmami! Hem de iki sise! Arti buradaki buyuk icki dukkanlarinda surekli var, hatta buyuk sehirlere gidersen Efes bile var!

    Raki balik yanina yesil! Vay beee!

    YanıtlaSil
  5. soru 1: freezer kargolanabilir mi? =)
    soru 2: bunlardan balık pastırma veya en azından mermer arası tuzlama olmaz mı? yani daha rahat kargolanabilmesi açısından =)
    soru 3: kargoyla beraber Beste'ye kadar gelemez misin?
    soru 4: bunların yanına ot haşlama lazım, bahçede neler var sonuç olarak?
    soru 5: Tsikoudia var mı?
    soru 6: Viken daha sık balığa çıkamaz mı?
    =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tsikoudia'yi alip sen gelsen???
      Balik pastirmasi nasi oluyo?
      Besteyle ayni okyanusa bakiyos, oraya gidince gravlax yemicezmi zaten?

      Eylemlerim devam edecek...

      Sil
  6. balık pastırma güzel oluyo, yapmamız lazım kali mou.

    YanıtlaSil
  7. hahaha Once Bolat' o Yesilkoy'lu Ogun restoranin sahibine çoooook selam soyle ;)
    Ikincisi siz gelin buraya balik ve kabuklulardan bikacaksiniz sozzzz, eh bahcede var Ozlemi oraya salariz toplamadigi ot birakmaz:) sonra biz heybelide her gece esliginde saraba bogariz kendimizi:)
    Balik tutmaya gidermiyir bilmem ama kabuklu toplamay gideriz soz:)

    YanıtlaSil
  8. Beste, onca deniz urununden ve senin bahceden sonra Ozlem kendini kapiya zincirlemezse iyidir! Yemin ediyorum hatun kamp yapmaya da alisik, bi gun bi bakarsin bahceye kurmus cadiri hahaha
    Gelince icilmedik likor ve sarap kalmayacak eminim :-) Sefamiz olsun!

    YanıtlaSil
  9. İsimlerini yazman iyi olmuş. Bana yaramaz o ayrı:)
    Benim eşimin 'akrabagilleri' bizi ziyarete gelince balık türlerini anlatmakta sıkıntı çekiyorum. Dediğin gibi Avrupalıların da büyük çoğunluğunda fileto muhabbeti var ve illaki sos! Balık görünmüyor bazen sostan:)Bir Karadenizli olarak ben balığı elle yerim, bu kadar net!
    Onlara gittiğimde balık yediğimde benim için o çatal-bıçakla yenen soslu bir yemek, balık değil:)
    Marmara`da balık bitti, Karadeniz`de nispeten hala var. Hamsi zamanı, palamut zamanı gibi zamanlarımız var hala. Doğduğum yer olan Kdz.Ereğli`de her sene hamsi festivali yapılır, hatta rekorlar kitabına girdiler. (tüm sahil boyunca en uzun hamsi mangalını yaptılar, hala festivalde yapılır:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soslu balik olarak yedigim tek sey kapariyle yapilan beyaz bir sos, beyaz etli balik ile yedim, sorsan nedir bilmem hatirlamam ama cok lezzetliydi! Onun disinda, deniz urunu asigi ve muptelasi manevi babam Huseyin amcam limon bile siktirmazdi "balik sade yenir' derdi! Ben tavada cooook az yagda pisiriyorum veya firinda 'herhangi' bir cesit :-)

      Bu arada sana Ozlemaki'nin amerikada balik macerasini anlatayim hemen: hatun balik manyagi diye gole balik tutmaya goturmusler, tutup tutup gole atiyorlarmis bizimki en sonunda 'madem yemiycez niye baliga cikardiniz beni uleayn' diye parlayinca hatir niyaz onun icin bir iki tane tutmuslar. Eve gelince bizimki sivamis kollari, hasir husur temizlemis, unlamis kizartmis, baslamis kafadan kemirmeye, amerikalilar 'bu kadar vahset gormedik' diye Ozlem'e sitem etmisler!!! Bizimki de COK takmis onlari hahahahahaha!

      Gecenlerde lukus marketlerden birinden soslu hamsi (anchovies) aldim, Fransiz marka, paketi acarken bir de ne goriim Turkiye'den ithal yazmiyormu altinda (bit kadar tabi!) hem sevindirik oldum hem sinir oldum! Dayimin bir arkadasi var mesela Yalova'da salyangoz fabrikasi var, markalanmadan direk Fransa'ya gidiyor salyangozlar, sonra hava alanindan Fransiz salyangozu diye tonla para verip aliyoruz!

      Neyse yaaa, egleniyorduk ben yine ciddi konulara girmeye basladim, helal olsun arkadasim, blog kardesligi balik kardesligi ben sevdim bu isi!

      Sil
    2. barbar olduğumu söylemişlerdi hem de Semi, alt tarafı balığın yanağını, gözünü, beynini yedim diye =) Fatih Sultan Mehmet sırf yanak eti yermiş bu arada.
      Başağım, dayının arkadaşı yazın salyangoz toplayamadığımız vakitlerde bize satar mı acep? Giritliler derneğine haber verebilirim, çok müşterisi var burda; en başta ben!

      Sil
    3. Dur dayim burada, bugun arar sorarim! Fekat size ayri fabrika acmasi gerekir adamin onu napcez bilmem :-))))))))

      Sil
    4. açsıın ne var, kıtlık gelmez ki salyangozcuklara =)
      (eski notebookdan açılıyo blog bu arada)

      Sil
    5. E cikardim Haberci'yi!!! Senin koruma ayarlarinda mi problem var nedir? Yarin destek hattina sorarim bir ara :-)

      Sil
    6. aşırı korumalı oldu bu da yahu. yarın bi hal çaresi bulurus kalamarım.

      Sil
    7. Salyangoza kitlendi seni pilgisayar! Protesto ediyo sanki?!

      Sil
  10. Merhaba!

    E cok sekermis anlatim dilin! :) Sevdim!

    Amerika ve Amerikalilar cok enteresanlar. Gerci insaninin idarecisinden daha naif oldugu besbelli. Balik kafasina bakis acilari ise dis politikayla cok uyumlu. Tabakta balik kafasi vahset, ama demokrasi adina adamlari oldurebilirsin, niyetin iyi ne olsa! Yok bu konuya girmeyecektim ki ben...

    Turbot'u mezgit diye biliyordum; degilmis demek. +1 bilgi oldu bugun.

    Eski yazilari okuyarak da bulabilirim belki, ama kisadan sorayim: Ne yapiyorsun sen oralarda? : ))

    Sevgiler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Banucugum, yazilari begenmene cok sevindim. En son sorunun cevabini verdigim icin direk yankileri cekistirmeye basliyorum:

      Bu bahsettigim yasaklarin oldugu, kus cenneti, eyalet parklari ile dolu kasabamizin sinirlari icinde bir adet nukleer santral bir adet (ayni Stephan King'in Sis romani gibi) ne idigu belirsiz hayvan hastaliklari arastirma unitesi var ki askeri olarak korunuyor!!!! Her yer orman agac ama Massachusette eyaletinin ucuncu buyuk Industrial Park'ina sahip falaaaan filan... Aslinda baska ulkelere felaket getirmelerinin sebebi kendi kaynaklarini kurutmus olmasindandir...

      Cok dalamiyorum bu konulara, cunku hayattan soguyor insan maalesef ve ne kadar bireysel cabalar bir sonuc getirsede bazen tam tersi olabiliyor. Bu tur konularla ilgili siteleri cok kurcaladigin zaman telefon ve internetini bloke ediyorlar uyari amacli...bazen mesaj bile aliyorsun cok kurcalama diye...

      Bak bir konustun bin ah isitiyorsun :-) Ben de soz verip duruyorum kendi kendime laf edip durma memlekete, cok begenmiyorsan geri don diye ama bazen cok zorlaniyorum.

      Yorum biraktigina pisman olmamissindir umarim hahahahaha sagol ziyaret ettigin icin canim.

      Sil
  11. Off Basak ya, agzimin sulari akti burda. Karanin ortasindayim burda, somondan Baska bir sey yiyemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sekerim burada en sansli sensin aslinda! Lufer zamani 3 kilo dry ice, overnight kuzular kapinda! Bilmem anlatabildimmi!

      Sil
    2. ahahaha mesaj alindi ;)

      Sil
    3. Bu kuzular bogazimdan gecmooor! Hadi memlekete uzagiz anladik, en azindan sana yetisebileyim, bu da yeter :-)

      Sil
  12. Basak'cim ben ilk buraya geldigide boyle bir sozluk hazirlamistim blog'un en çok hit alan postun kendileri sonra bir turlu update edip duzenleyemedim adam akilli biliyorsun fikir çok olunca icraatta dagiliyor insan;) http://bestebonnard.blogspot.fr/2008/12/atlantik-mans-baliklari.html bak burada kendileri;) optum kocaman bugun minik yengecler aldim ama tadini anlatamam size kesin yapacagim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de Ozlem gibi ne yapacagini sasiracaksin biz gelince! Kizim biz sana geliyos :-)))

      Dur bakayim su linke, o kadar kurcaladim hic hatirlamiyorum bu postunu...

      Yengec ha? hmmm e hadi bir tadina bakalim :-P

      Sil
  13. gör bak biz sonuç olarak bi balıkçıya varcaz.
    =)

    YanıtlaSil
  14. Ozzzz, bana uyar valla! Bir balikci bin bankaciya deger kizim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ama en azından aynı limanda çalışsınlar ki biz de yakın olalım =)

      Sil
    2. Guzel fikir, tepemiz atarsa ikisini bi kayiga kor, oburuyle kacariz! Hehehe hemen def ettim adamlari, iflah olmam ben!!!

      Sil
    3. allahım ya, zaten zor bulduk bunları, yapma etme =)

      Sil
    4. Tamam hemen baristim! Simdilik...:-)

      Sil
  15. balık tutmaya bayılan ama şu güne kadar balık değil misineye iğneye kendini arkadaşlarını takıtıran ben şu viken denilen insan üstü başarıya sahip arkadaşı tebrik ederim :)
    özlemakiyi bilmem ama benim ağzımın suyu aktı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ozlemaki delirdi yavrum! Hazerfan Celebi'den sonra kanat takip ucan ilk Turk olacak yakinda !!!!

      Yahu ev arkadasima bok atiyor olmiim ama bu balik isi o kadar zor degil! Kaptan baliklari takip ediyo, gidiyo pesinden, daliyorsun oltayi eger kismetinde varsa geliyo kuzular kuzu kuzu...Viken'e sorarsan belli teknikler gelistirdi tabi ama cok da ugrasmiyor cidden :-)

      Sil
  16. başağın komple freezer'ına göz diktim ben =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feda olsun canikom :-) Ama once bir doldunda...

      Sil