18 Temmuz 2012 Çarşamba

Cico'dan Kopya - Annemin cicekleri!


Annem gibi cicek delilerinin var oldugunu duydum Cico'nun blogunda :-) Yalniz degilmisiz dedim kendi kendime! Annemin cicek sevgisi maalesef senelerdir balkonuyla sinirli o yuzden en buyuk istegim bir gun guzel bir koyde bahceli bir ev alabilmek (bizim koy muhtesemdir aslinda ama arkasina sosyal konutlari diktiklerini ogrenince yikildim!) . Artik butun agaclari, cicekleri, otlari, sebzeleri diker eglenir :-)

Evin diger kizi Sengul (abla) annemle ayni cins, ona tohum yollamaktan bitap dustum! Onun kendi koyunde evi var, oraya dikiyor, anama getiriyor bazen, bazen bizde nazlananlar Sebgul ablanin bahceye gidiyor, tohum uretip konu komsuya veriyorlar veya izinsiz calanlari takibe cikiyorlar, cicek mafyasi gibiler yemin ediyorum:-)

Annemin cicek yurutmedigi, otel, restaurant, caybahcesi yok gibi! Bir de eli kuvvetli, kuru dali soksa topraga yeseriyor mubarek! Kendine topladigi yetmiyor, gelirken bana da getiriyor, bazen tohum bazen bir iki sap!!! Nasil sokuyor diyorsaniz, usta kacakcilara tas cikartir vallahi!!! Delilik resmen!

On balkon dolu, resimler cok guzel degil ama soyle diyeyim, ufak bir fiskos sehpasi ve iki tabure sigacak bosluk var balkonda, o sehpanin uzeri de cicek dolu cay icilmedigi zaman! Balkon karizmasi yerle bir olmus durumda, cicekler gunesten haslanmasin diye el yapimi ortuler geriliyor!!!! Disaridan bakinca cingene cadiri gibi yemin ediyorum :-))) Arka balkon daha fena, cicekler icin gerekli olan aparatlar disinda bir de bakim unitesi gibi orasi. Ustune bir de taze sogan, maydanoz, blueberry (likapa mi diyorlar?), ahududu fideleri var. Limon agaci vardi noldu bilmiyorum!
 Soganlarin da torbasi yaninda duruyormus saksinin, soktukce yerine bi tane cucuk sokarmissin, boylece hic bitmezmis taze soganlarin! Gercekten de dogru! Denedim!
Banu her sene resim yollamaktan bikti artik, bu yaziyi yazmaya karar verince ben de fark ettim bazilarini silmisim. Burada gordukleriniz bizim evdeki ciceklerin yarisi sekerlerim! Bir kismi Sengul'un bahcede ve eminim simdi yaz gunu sahilde yuruyuse ciktiginda filan kesin elinde bir saksi ile dounuyordur! Bir iki ay evvel Sengul abla ile bir cafe'ye gitmisler yanlarinda da bir poset icinde kimbilir kimden yuruttukleri bir dal cicek! Kahveleri icip kalkmislar, cicegi unutmuslar, ertesi gunu sabahtan annem kosturmus gitmis cicek birakmistik fark ettinizmi diye! Adamlar tabii sanmis saksi cicegi, annem de utanmis caktirmamis! Yoksa israrla sormusmu? Hatirlamiyorum, ben utandigini dusunmek istiyorum :-))))


Bir keresinde de bir mobilyacinin vitrininde cok degisik bir ciek gormusler, bir iki gecmisler onunden bakmislar ki cicek canli, girip sormuslar 'siz bu cicegi nereden aldiniz' diye! meger hediye gelmis, bizimkiler cok uzulmus tabii ama Sengul abla ne yapmis etmis bulmus cicegi!

Mafya gibiler diyorum yahu! Bu durumdan en cok sikayet eden Banu, cunku annem olur da tatile giderse veya heleki buraya gelirse Banu'nun her iki gunde bir cicekleri sulamasi bir saat! Eger bu isin icine bir de yapraklarin ayiklanmasi, topragin eselenmesi gibi bakim servisi eklenirse iki saat! Banu isyan bayragini acinca sulama isi Banu'da, bakim isi Sengul Abla'da kaldi! Annem en son geldiginde, Banu bir gun soyle isyan ediyordu:

Ben - Napiyo kizim anamin cicekleri, oldurme sakin vallahi topa koyar seni, heheheheh
Banu - Abla, manyak bu cicekler, annemin gittiginin ertesi gunu boyun buktuler inanmiyorum yaaaaaa
Ben - hahahahahaha
Banu - Abla gulme vallahi, psikopat bu bitkiler yemin ediyorum, kocam olsa daha az ilgilenirdim

Tabii Banu ne kadar isyan etsede annemin hatirina baka baka ogrendi biraz, simdi artik zaiyat vermeden bakiyor ciceklere ama annemi mutlu etmek mumkun degil:

Ben - Eee nasil ciceklerin, ogrendi artik sanirim hic olen yok dedi Banu
Annem - Eh iste, bakimsiz kalmislar, bilemiyor tabii
Ben - Yaa anne kizin beli cikti onlari suliycam diye, en azindan yasiyo hepsi
Annem - Oyle canim, tabi tabi, sagolsun (yarim agiz)

Bu is boyle, Sengul abla cocuklarinin karnini doyurmaya gider gibi kosturuyor koye bazen, ah susuz kaldilar diye diye! Annem sabah aksam baslarinda bizimkilerin, kiskaniyoruz bazen dogal olarak :-)))
Ben de cekmisim aslinda ama elim yok, tek ogrendigim cok sulamican, cok ilgilenmicen, ozellikle tozlu kalinca daha bi cok aciyorlar, arada Pompom'un kakalari da ciceklere pay edince gubre isi de halloluyor, senede bir de hayrina biraz toprak ekliyorum oldu sana cicekci!
  
Evvelki senelerde aman bahceli evdeyiz ben simdi her yere cicek eker, domates biber yetistiririz diye boburleniyordum! Bakin simdi acik acik soyliiim; eger ev hanimi degilseniz, eger emekli degilseniz, eger duzenli bahcivan tutabilecek paraniz yoksa o is sakat! O bahce her hafta cim bicme istiyor, yabani otlari temizle istiyor, organik kafali degilsen ilaclama istiyor, organik olsun dersen daha cok is istiyor, her mevsime ayri cicek ekiyorsun, yok her sene aynisi ciksin dersen ayri toprak kullaniyorsun, etrafina talas dosuorsun, ilac yapmiyosun orumcek basiyor, ilac yapiyorsun orumcekler gidiyor bu sefer bocek basiyor....Sebze mi dediniz, herhangi yenilebilen bir urun icin once topragin altina tel dosenmesi, sonra etrafina tel cekilmesi gerekiyor, ne tohumu ektiginiz fark etmez saksidan cikarip yiyo pezemekler!
Ben son iki senedir biraktim dogaya, iyi de gidiyor sanirim. Lavanta cok guzel tuttu, bir iki cesit cicek var her sene cikiyorlar artarak, onlari kafama not ediyorum, yarin obur gun KUCUK bahceli bir ev olursa topragi kaldirip o tohumlari ekicem, gerisi gelir zaten!
 Disarida kar var, ne gam!
 Cam agacimiz bilem var!



17 yorum:

  1. o ben oluyorum çiço benim :):):)çok sevindim merakla bekliyordum zaten :)
    öncelikle hepsine bi maşallah diyeyim de nazar değmesin :) ne kadar güzeller ya ben de çok severim sadece iki gözümle bakmayı seyreylemeyi :) hakikatten de ruh ikiziymiş bizimkiler :) seninki şengülle eşleşmiş benimde bir yengem var annemde onunla park bahçe konu komşu nerde ne var toparlar gelirlerdi yengem tam annen gibi soktuğu kuru dal yeşerir silivriye taşındılar evin yanındaki araziye bahçe yaptı o işi büyüttü :) annemin izinsiz almıyo içi gidiyo ama almıyo neden izinsiz koparılan çiçek kuruyormuş sahibine yazıkmış bakmış beslemiş kadıncağızmış denemişler ha bunu çok komik ya :) BANU da benim kader arkadaşım :) yahu kadın hem gezmeyi çok seversin evde durmazsın niye balkona bahçe kurarsın,senin korkundan çiçeklere bakma kabiliyetimi kendime koca bulmaya harcasaydım vallahi stok yapardım cümlesini her defasında sarf ediyorum o da -e işte o kadar beceriklisin birini bile bulamadın çiçeklerime bakmayı beceremiyorsun diyor :):):) köyde ev fikri güzel ama bizi cevbetmiyor orada yıllarca yaşamış bir aile olaraktan gezelim görelimciyiz ha belki emekli olunca günedeki bir köye :P Allah gönlüne göre versin seninde :) sendeki bitki aşkıda yadsınamaz yani :) bu seferde benim çenem düştü
    SEVGİLİ ANNELER BALKONLAR KAHVE İÇME SİGARA İÇME ÇAMAŞIR AŞMA EYLEMLERİ İÇİNDİR BİTKİ BAHÇEDE YETİŞİR BAHÇE YOKSA İKİ SAKSI SALONDAKİ FİSKOSTA YETERLİDİR der seni kocaman öper kaçarım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cico'cugum sana link koydum saniyordum yine becerememisim, cok afedersin!
      Bu konuda hem fikiriz sekerim, ben her ne kadar Banu'ya atip tutsamda, bir ordu cicege bakmakla yukumlu olmadigim icin hal'den anlamiyorum dogal olarak :-)

      Bu arada bizim anneme ettigimiz butun tehditler yersiz, begenirse bi sap kopariveriyor hatun! Yapacak birsey yok, ha eger misafirlikte ise filan o zaman soruyor tabii ama halka acik yerlerdeki degisik bitkilerin hic sansi yok!

      Bir kac sene evvel New York'da orkide bahcesine goturmus dayim onu, polise sikayet ederler diye tehdit ederek caydirmis orkidelerden surgun koparmasini!!!!

      Cok tehlikeli yaaaa, zapt olmaz birsey bizimkisi :-))))

      Sil
    2. Ha bu arada, koy evi sadece dinlenme ve tatil amacli isteniyor, bana kalsa hep orda yasarim ama annemler sehirden uzak kalamazlar, ev Yalova'nin gobeginde, gurultuye bile alisiklar. Ben Istanbul'da buyuyup, Yalova'ya yerlesen bir cocuk olarak nasil boyle koy sevdalisi oldum bilmiyorum :-)))

      Ah bizim koy olaydi....mahvetmeyeylerdi...!!!

      Sil
    3. çiço benim diye naralar atarken hiç ticari düşünmemiştim sadece aleme hava basıyordum o benim diye link koymam koymaman beni pek ilgilendirmiyor canım :)
      e ama seninki çiçek mafyası hatun tehlikeli olcak tabi kimseye bişey sormaya gerek yok kırıverir dalı sokuverir toprağa :)
      kaçamak yapmak için köy evi güzel fikirmiş :) senin bu yalova durumuda dersten işliyor valla :)belki sen dönene kadar düzelir köyünün durumu belkide yeni bir köy keşvedersin herşey gönlünce olsun :)

      Sil
    4. Seker racona uysun diye dediydim :-) Hani koymazsan ayip oluyo filan sanirim, ne biliim yaaa, ben de hic takilmam oyle seylere.
      Bizim koy (Sogucak - Cerkes koyu) en guzelli idi, yabanci da sokmazlardi icine ve cok temiz bir koydu, simdi arkasina tepeye sosyal konutlari dikmisler cevre goruntusu mahvolmus!

      O kadar param olsun, bakicaz artik etrafa ama Yalova'da huzurlu bir 'dogal yasam' sansi yok gibi gorunuyor! Ozlem'in yanina Karaburun'da komsu mu olsam yoksa Foca'ya (Banu'nun aski) mi yerlesirim gorecegiz!

      Sil
    5. Allah gönlüne göre versin bebeğim ;)canın nerden almak isterse o kadar paran olsun :) ;)

      Sil
  2. Annene sevgiler :))Dilerim kocaman bir bahçesi olur en kısa zamanda. Bugün benim blogda da balkon var ne tesadüf.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Simdi baktim sayfana, bu kadar olur diyorum :-)

      Sil
  3. cicek mafyasina bayildim ben :) bir tane http://dogakesif.blogspot.fr/2012/06/cicek-bulimisi.html de burada var bak :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bestosh'um, sen annemin gelecekte koy evine yerlesmis halisin! Ustune bir de hepsinin latince isimlerini biliyorsun! Okuyorsun, arastiriyorsun! Sen cicek oburlarinin gurusu olma yolundasin :-))

      Bu blogu yazarken aklimdaydin ama yazi cok uzayinca sana ayri bir paragraf eklemekten vaz gectim :-)))

      Gelirken sana soyle 'ortaya karisik' bir tohum sepeti aliim diyorum :-))) Daha guzel bir hediye olamaz senin icin fekat sen simdiden arastir da neler yok orada onlardan sokayim hehehehe

      Sil
  4. Balkon muhteşem! Bahçesi olsa düşünemiyorum artık neler yapar:)

    Senin de dediğin gibi bahçe işi ayrı bir iş. Uzaktan bakıldığı gibi değil. Zamanında çok uğraştım. Çim bakmak en zoru, yabani otu, kuruması, ilacı, sulanması vs.hiç bitmiyor. Hele Türkiye gibi sıcak ülkelerde iki kere sulamak şart. Daha çok çim biçmek gerekiyor falan filan. Neyse ki şimdiki evde otomatik sulama var ve ilgilenen birileri var. Çocuklar için bu baharda sebze bahçesi yaptık, küçük ama onun bile işi hiç bitmiyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Semi ah, bak nasil biliyorsun! Ilk iki sene oldum bittim adam edicem etrafi diye, bu sene rahatim, senede bir kere adam tutup yaprak temizletiyoruz (New England anacim, yaprak yagiyor iki ay!) iki kere Viken cim kesiyor! O kadar, gerisine ne cuzdan ne de can dayanir :-)))

      Senin cocuklarin sebze bahcesini okumustum saniyorum blog'da, yine resim koymalisin hazir olunca :-)))

      Sil
  5. Ciceklere bak ne guzel! Su bizim Amerikali abla kitabinda Turklerin cicek sevgisinden bahsediyor ya, aklima hemen o geldi. :) Bu arada Vermont'ta iyi eglenceler, iyi tatiller. Bak buraya da bekliyorum, ona gore ;)

    YanıtlaSil
  6. Evet kitabi okurken aklima ilk once etrafimdaki cicek delileri geldi :-) Ama ne kadar garip degil mi? Sokaklarimiz beton yigini seklinde kimse bir cicek dikeyim, bir agac dikeyim demiyor ustune daha dikileni sokup koparma derdinde!

    Neyse, tesekkur ederim sekerim, umarim hersey yolunda gider, dukkan batmadan geri geliriz, aklimiz hep burada...Insallah sana da gelecegim :-)

    YanıtlaSil
  7. Heyhat....iyi seyler gecirsene aklindan...

    YanıtlaSil
  8. Başak'çım çiçek sevdalısı anneler hep aynı model galiba :) Annemin de k.. kada balkonu var balkon da bize oturacak yer yok neredeyse. Oturulebilecek sınırlı alanlarda da öööyyle aman balkondayım esneyim geriniyim iki temiz hava çekeyim cigerlerime falan dersen ya ensende biter anne şaplağı ya da kolunda bacağında falan. Çünkü annemin "canlarına", "bitanelerine" değmeden bu gibi harektleri gerçkeleştirmek biraz güç. Ben tek çocuğum ama senelerce çiçeklerle paylaştım annemi bea! İşten gelirdi hatun. Afacan çocuk gibi çantasını fırlatıp balkona çıkıp bahçeye atlardı. Annem apartman dairesinin bahçe katında oturduğundan bunu değerlendirmemesi düşünülemezdi tabi! Şeftali ve nar ağacı var Beşiktaş'ın göbeğindeki apartman bahçesinde :) Envai çeşit çiçeklerinden söz etmiyorum. Arkadaş senelerce Eminönü'ni çok sevmeme rağmen kabus olmuştu benim için oraya gitmek. Çünkü her Eminönü seyehati neredeyse ağırlığımızca çiçek toprak demekti :) Neyse işte evlendim de yurttım :) Ama geçen gün eline düştüm yine büyük cadının :) Çiçeklerimden (epitopu iki çiçeğim var ) biri ölmek üzereydi.. Öyle yaptım yok böyle yapğtım yok. Hatun geldi toprağı değiştirdi saksıyı değiştird yeri değiştirdi. Çiçek ikinci baharını yaşıyor :D Şaka bir yana bu kadar mutlu oldukları bir uğraşılarının olması onlar adına harika :) Sevgiler....

    Bettra

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim, cok dogru soyluyorsun, en guzel hobilerden biri cicek sevgisi. Bizim ailede hobisiz adam yok zaten :-) Ne kadar 'bagimli' olsa da annemin bu sevgisi beni cok mutlu ediyor :-)

      Bakma, kardesim Banu'da o kadar sikayet etmesine ragmen yine ne zaman anneme birsey almak gerekse hemen gider cicek alir :-)

      Sil