Salatanin tarifi benim biricik kuzenim Didem'e ait, yani o icad etti diyemem tabii ama biz ondan ogrendik. Internette benzer tarifler aradim bulamadim o yuzden salatayi kim icad etmis, yoreselmidir bilemeyecegim, bunu Tijen'e sormak lazim aslinda.
Pratik olmasi ve cok uzun dayanmasi yuzunden bence kesin calisan bir kadin tarafindan icat olmus veya 'kirk yilda bir salata yaptik ziyan olmasin hadi su tursulari da koyalim icine....' diyen bekar bir adam bulmus! Nasil olmussa olmus ve cok da guzel olmus, kim bulmussa allah razi olsun!
Buyuk bir tasin icinde butun havuclari rendeliyorsunuz, rondo/robot kullanirsaniz tadi ayni olmuyormus benden soylemesi, sarimsaklarin hepsini ayiklayip eziyorsunuz, eger arzu ederseniz bir iki dis dograyabilirsiniz -ki ben oyle yaptim. Cok kucuk dogranmis salatalik tursusunu, cok minik dogranmis biber tursusunu, cok kucuk dogranmis kirmizi biberleri katip, tuzunu ve yagini ekliyorsunuz. Kasiga gerek yok direk ellerinizle harmanlayip sirkesini dokun. Bu noktadan sonra Banu tursu muamelesi yaptigini ve elini sokmadigini soyledi ama bilimsel bir aciklama veremicem bu konuda, karar size kalmis. Tadina bakin, eger sirke genzinizi yakiyorsa yeteri kadar koymussunuz demektir. Cam kapakli kase veya kavanoza koyup dooogru buzdolabina.
Asil tadi ertesi gun oturuyor gercekten, ondan sonra bir ay dayaniyor! Artik sandovic arasina mi koyarsiniz, garnitur mu yaparsiniz, salatalarin uzerine mi koyarsiniz gerisi size kalmis fakat gercekten cok guzel bir karisim. Mesela annemler kozlenmis patlican salatasina karistirmislar biraz, muptelasi olduk uctur yapiyoruz dediler! Zeytinyagini cok koymuyorsunuz cunku salatalara yag eklerseniz cok gelebilir keza sarimsak icinde aynisi gecerli. Calisan/calismayan herkese duyururlur :-)
Kekin en guzel tarafi herseyi cirpma teli ile karistiriyorsunuz :-) Aman Basak, bir kek yapiyorsun on tane bulasik bi miksere mi useniyorsun? demeyin! useniyor insan tartartar o mikserle yaa! Hele bir de yumurtalari sekerle cirpma kismi olan keklerin hepsine karsiyim! Eskiden o gorev hep benimdi ondan kalan bir isteksizlik durumu olsa gerek :-) Oyle veya boyle cirpma teliyle harika bir kek oluyor, isteyen denesin kendi gozleriyle gorsun, ben zaten hemen butun keklerimi cirpma teliyle yaptigim icin cok da heyecanlanmadim, benim asil sevindigim taraf kek islak oluyor, isin o kismi cok guzel :-)
becerikli hatunum benim beee ellerine sağlık maşallah nazarda değdircem haa tütütütttüü kırkbirkere :)
YanıtlaSilDegmeeeez, bu aralar cok ender giriyorum mutfaga denk gelmeeez!
Siliste böyle hic ugrastirmayan, bulasik cikarmayan, 40 cesit malzeme istemeyen tariflere bayiliyorum..önce salatayi deniycem ama :)
YanıtlaSilMelange, umarim lezzetlerini de begenirsin :-) Hepimize lazim boyle tarifler bence, vakit nakittir degil mi?
SilSevgiler
Salata kesinlikle not edilesi, çok severim özellikle yazın.
YanıtlaSilSadece salata, yanına zeytinyağlı ile tüm günü geçirebilirim.
Havuç sevdiklerimden, bir de havuç kavurma gibi bir şey yapıyorum. Güzel oluyor:)
Kek yapmaya üşenmem, mikserle de yaparım. Mutfak malzemeleri konusunda manyaklığım vardır:)Üşenmem, kullanırım.
Ellerine sağlık bu arada:)
Bak Selanik Bugacasini yapmadin hadi yaz geldi, evini Yankee'ler istila etti israr etmiyorum, salatayi yap bari :-)
SilSen bir toparlan da once, "yaz gunlerini en iyi degerlendiren anne odulu" vericem sana :-)))
Notlarım uzuyor sorma, aklımda o nefis buğacalar:)
SilArkadan iten bir takım güçler olunca mecburen günleri değerlendirmem gerekiyor. Çocuklar sabah başlıyor zaten bugün ne yapıyoruz? Süper, ben evde oturup klimaları full açıp bezmek istiyorum oysa ki:)
Soğuk bir yerlere taşınmam lazım. Sıcağı hiç sevmem, yaşlandıkça benim için daha da dayanılmaz oluyor.
Bende kuzey ruhu var kesinlikle...
Burada hava 24 derece ve meltem var, aksamlari da 'pataniye' ile yatiyos desem, buraya tasinirmisin?
SilOfff ben gelemiyorum, sizi ayartayim bari!
Senin blogla ilgili kendime yasak koyuyorum akşam 8 den sonra bakmak yok :) canım kek çekti be:))) üşeniyorum köşedeki pastaneye gitmeye :)
YanıtlaSilHahahahaha...sen yanmissin arkadasim, etrafinda bir duzine adam var hangi birine yasak koyacaksin? Ban gozumden kacti zannetme, limonata yapmak, balik pisirmek gibi laflar ediyorsun, yakinda sen de tarif vermeye baslayacaksin gibime geliyor :-))))
SilAh komsu olaydik da 'bize bi tabak getirdi aksam cayla yedik' diye not birakaydin, degil mi?
Evet sardalya pişireyim diyordum ama döndük dondurulmuş Norveç Uskumru ve kalamara :) Limonatayı bugün yapacağız çünkü sıcaklar çok fena, çok da kola içmemem lazım, malzemeler hazır Özlemaki de tarifi yazmış, yalnız hatun bu işi biliyor be, Kıprıslılar da aynen böyle tarif etmişlerdi:))
SilOzlemaki iceberg gibi daha neler biliyo da biz bilmiyoruz! Onun icin kitap yazsa diyorum ben!!!
SilKipris'lilarin limonatasi, macunlari adami oldurur olduru! Boyle icin gavrulur abim, icersin bir bardakcik limon mamirlanirsin hahahaha
Ahanda aynı şeyleri yazmışız farklı zamanda ben de son postuna yazdım bunu walla bu cevabı okumadan, kesinlikle yapmalı, acayip kız ya! Bunları kitaptan mı yapıyor, dede mi yazmış, bu yetenek yemek olayı el işi derdi ananem :)
Silgöz hafızasından biraz da uydurmasyon ilavelerle kardiş. ama şimdi siz ikiniz yakamdan düşmezsiniz biliyom. akşam mesaisi yapmam lazım yahu, el-insaf.
SilCok organize calisiyorum, bildigin gibi degil! Yakandan dusmeyecegiz...!
Silfarkındayım canım başıma ne geldiğinin! (bu arada sen ne zaman uyucan kuzum? saat 3.30)
SilSimdi yatiyom...
Silmelekler korusun seni, kuzum benim
Silharbici çok güzel olmuş ikisi de.
YanıtlaSilsalata acil tarafından denenecek. Kek, Yunus'um dönünce.
Bi de ben Yunus'umu çok özledim!
Cankus, salatayi mutlaka yap heleki mutfaga girmek cok zor gelirken hayat kurtariyor!
SilYunusun gelecek askim, az kaldi :-)
şu anda sbs sınavı açıklanmaya başladı.
SilSabaha alicaz haberleri artik, haydi hayirlisi bir tanem :-)
Sil