9 Temmuz 2012 Pazartesi

Havuclu 'Ye Beni' Salatasi ve Miksersiz Kek!


Gulmeyin arkadaslar su anda Yalova'da bizim aile ve es/dost cevresinde kavga var! Paylasamiyorlar salatayi :-) Banu en son konustugumda 'havuc rendelemekten anam agladi iki kilodan yapicam anasini satiim bu sefer, yalniz kavanozu isaretlemeyi dusunuyorum anam arkadaslarina goturup duruyo...' diye soyleniyordu!

Salatanin tarifi benim biricik kuzenim Didem'e ait, yani o icad etti diyemem tabii ama biz ondan ogrendik. Internette benzer tarifler aradim bulamadim o yuzden salatayi kim icad etmis, yoreselmidir bilemeyecegim, bunu Tijen'e sormak lazim aslinda.

Pratik olmasi ve cok uzun dayanmasi yuzunden bence kesin calisan bir kadin tarafindan icat olmus veya 'kirk yilda bir salata yaptik ziyan olmasin hadi su tursulari da koyalim icine....' diyen bekar bir adam bulmus! Nasil olmussa olmus ve cok da guzel olmus, kim bulmussa allah razi olsun!

Tarifi soyle:  Bir kilo havuc, bir bas sarimsak (bildiginiz eski tip sarimsak hani organik diyolar simdilerde!!!), bir bardak dolusu cok kucuk dogranmis salatalik tursusu, ya iki adet aci biber tursusu ya da 4-5 adet tatli biber tursusu, iki veya uc kirmizi biber, bir bardak elma sirkesi (ev yapimi bulursaniz ne ala olmadi organik bulun bari), bir yemek kasigi zeytinyagi, tuz.
Buyuk bir tasin icinde butun havuclari rendeliyorsunuz, rondo/robot kullanirsaniz tadi ayni olmuyormus benden soylemesi, sarimsaklarin hepsini ayiklayip eziyorsunuz, eger arzu ederseniz bir iki dis dograyabilirsiniz -ki ben oyle yaptim. Cok kucuk dogranmis salatalik tursusunu, cok minik dogranmis biber tursusunu, cok kucuk dogranmis kirmizi biberleri katip, tuzunu ve yagini ekliyorsunuz. Kasiga gerek yok direk ellerinizle harmanlayip sirkesini dokun. Bu noktadan sonra Banu tursu muamelesi yaptigini ve elini sokmadigini soyledi ama bilimsel bir aciklama veremicem bu konuda, karar size kalmis. Tadina bakin, eger sirke genzinizi yakiyorsa yeteri kadar koymussunuz demektir. Cam kapakli kase veya kavanoza koyup dooogru buzdolabina.
Asil tadi ertesi gun oturuyor gercekten, ondan sonra bir ay dayaniyor! Artik sandovic arasina mi koyarsiniz, garnitur mu yaparsiniz, salatalarin uzerine mi koyarsiniz gerisi size kalmis fakat gercekten cok guzel bir karisim. Mesela annemler kozlenmis patlican salatasina karistirmislar biraz, muptelasi olduk uctur yapiyoruz dediler! Zeytinyagini cok koymuyorsunuz cunku salatalara yag eklerseniz cok gelebilir keza sarimsak icinde aynisi gecerli. Calisan/calismayan herkese duyururlur :-)

Miksersiz kek tarifi de aslinda buradan bulundu! Dolapta bir kutu 'sour cream' vardi, ne yapsam derken aklima burada onunla kek yaptiklari geldi, ilk denemede karsima da bu tarif cikti! Gercekten cok kolay bir kek. Gercekten pasta gibi oluyor! Yogun ama islak, hem kek gibi hem pasta gibi degisik iste. Uzerine cikolata sos bence harika olur ama gecenin bir yarisi usendim, yanina dondurma da iyi gider ama ben dondurmayi bulunca kek filan aklima gelmiyor :-) Karamelli, vanilyali veya visneli sos da harika olur eminim...kek cok pasta gibi oldugu icin sos koymayinca 'bir sey eksik ama ne' hissi doguyor :-) veya bu tamamen benim oburlugumdan da olabilir :-) Icine konulan tereyagi eminim birciklarinin gozunu korkutacak nitekim bana da cok geldi, bir daha ki sefere kakao yerine portakal suyu kullanarak ceviz eklemeyi dusunuyorum veya ananas puresi ile hindistan cevizi rendesi filan.....bu arada sour cream yerine yogurt ile de bir deneme yapilacak tabii, cok mecbur kalmadikca almadigim bir malzeme yuzunden bu kekten mahrum kalmak pek mantikli degil :-)


Kekin en guzel tarafi herseyi cirpma teli ile karistiriyorsunuz :-) Aman Basak, bir kek yapiyorsun on tane bulasik bi miksere mi useniyorsun? demeyin! useniyor insan tartartar o mikserle yaa! Hele bir de yumurtalari sekerle cirpma kismi olan keklerin hepsine karsiyim! Eskiden o gorev hep benimdi ondan kalan bir isteksizlik durumu olsa gerek :-) Oyle veya boyle cirpma teliyle harika bir kek oluyor, isteyen denesin kendi gozleriyle gorsun, ben zaten hemen butun keklerimi cirpma teliyle yaptigim icin cok da heyecanlanmadim, benim asil sevindigim taraf kek islak oluyor, isin o kismi cok guzel :-) 

Bu aralar kek'lere sardim sanirim, sotede iki adet armut yillaniyor, Banu'nun sitesinden denedigim muffinlerden yapicam yine ki buraya koyayim, yani bitirmeden resim cekebilirsem koyayim istiyorum, sonra bu keki denerim vanilyali felan, sonra... sonrasi iyilik guzellik hehehehehe

22 yorum:

  1. becerikli hatunum benim beee ellerine sağlık maşallah nazarda değdircem haa tütütütttüü kırkbirkere :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Degmeeeez, bu aralar cok ender giriyorum mutfaga denk gelmeeez!

      Sil
  2. iste böyle hic ugrastirmayan, bulasik cikarmayan, 40 cesit malzeme istemeyen tariflere bayiliyorum..önce salatayi deniycem ama :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melange, umarim lezzetlerini de begenirsin :-) Hepimize lazim boyle tarifler bence, vakit nakittir degil mi?

      Sevgiler

      Sil
  3. Salata kesinlikle not edilesi, çok severim özellikle yazın.
    Sadece salata, yanına zeytinyağlı ile tüm günü geçirebilirim.
    Havuç sevdiklerimden, bir de havuç kavurma gibi bir şey yapıyorum. Güzel oluyor:)
    Kek yapmaya üşenmem, mikserle de yaparım. Mutfak malzemeleri konusunda manyaklığım vardır:)Üşenmem, kullanırım.
    Ellerine sağlık bu arada:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak Selanik Bugacasini yapmadin hadi yaz geldi, evini Yankee'ler istila etti israr etmiyorum, salatayi yap bari :-)

      Sen bir toparlan da once, "yaz gunlerini en iyi degerlendiren anne odulu" vericem sana :-)))

      Sil
    2. Notlarım uzuyor sorma, aklımda o nefis buğacalar:)

      Arkadan iten bir takım güçler olunca mecburen günleri değerlendirmem gerekiyor. Çocuklar sabah başlıyor zaten bugün ne yapıyoruz? Süper, ben evde oturup klimaları full açıp bezmek istiyorum oysa ki:)
      Soğuk bir yerlere taşınmam lazım. Sıcağı hiç sevmem, yaşlandıkça benim için daha da dayanılmaz oluyor.
      Bende kuzey ruhu var kesinlikle...

      Sil
    3. Burada hava 24 derece ve meltem var, aksamlari da 'pataniye' ile yatiyos desem, buraya tasinirmisin?

      Offf ben gelemiyorum, sizi ayartayim bari!

      Sil
  4. Senin blogla ilgili kendime yasak koyuyorum akşam 8 den sonra bakmak yok :) canım kek çekti be:))) üşeniyorum köşedeki pastaneye gitmeye :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahahahaha...sen yanmissin arkadasim, etrafinda bir duzine adam var hangi birine yasak koyacaksin? Ban gozumden kacti zannetme, limonata yapmak, balik pisirmek gibi laflar ediyorsun, yakinda sen de tarif vermeye baslayacaksin gibime geliyor :-))))

      Ah komsu olaydik da 'bize bi tabak getirdi aksam cayla yedik' diye not birakaydin, degil mi?

      Sil
    2. Evet sardalya pişireyim diyordum ama döndük dondurulmuş Norveç Uskumru ve kalamara :) Limonatayı bugün yapacağız çünkü sıcaklar çok fena, çok da kola içmemem lazım, malzemeler hazır Özlemaki de tarifi yazmış, yalnız hatun bu işi biliyor be, Kıprıslılar da aynen böyle tarif etmişlerdi:))

      Sil
    3. Ozlemaki iceberg gibi daha neler biliyo da biz bilmiyoruz! Onun icin kitap yazsa diyorum ben!!!

      Kipris'lilarin limonatasi, macunlari adami oldurur olduru! Boyle icin gavrulur abim, icersin bir bardakcik limon mamirlanirsin hahahaha

      Sil
    4. Ahanda aynı şeyleri yazmışız farklı zamanda ben de son postuna yazdım bunu walla bu cevabı okumadan, kesinlikle yapmalı, acayip kız ya! Bunları kitaptan mı yapıyor, dede mi yazmış, bu yetenek yemek olayı el işi derdi ananem :)

      Sil
    5. göz hafızasından biraz da uydurmasyon ilavelerle kardiş. ama şimdi siz ikiniz yakamdan düşmezsiniz biliyom. akşam mesaisi yapmam lazım yahu, el-insaf.

      Sil
    6. Cok organize calisiyorum, bildigin gibi degil! Yakandan dusmeyecegiz...!

      Sil
    7. farkındayım canım başıma ne geldiğinin! (bu arada sen ne zaman uyucan kuzum? saat 3.30)

      Sil
    8. melekler korusun seni, kuzum benim

      Sil
  5. harbici çok güzel olmuş ikisi de.
    salata acil tarafından denenecek. Kek, Yunus'um dönünce.
    Bi de ben Yunus'umu çok özledim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cankus, salatayi mutlaka yap heleki mutfaga girmek cok zor gelirken hayat kurtariyor!

      Yunusun gelecek askim, az kaldi :-)

      Sil
    2. şu anda sbs sınavı açıklanmaya başladı.

      Sil
    3. Sabaha alicaz haberleri artik, haydi hayirlisi bir tanem :-)

      Sil