24 Temmuz 2012 Salı

Vermont Cheesemakers Festival

Vermont Cheesemakers Festival'inin bu sene dorduncusu idi. Ben de bu kadar yeni olduklarini bilmiyordum zaten topu topu bu benim ikinci gidisim. Program hep ayni, bir gun evvel Cumartesi sabahtan tubing'e gidip ertesi gunu kahvalti sonrasi festivale katilip ardindan ayni gun eve donus! Daha genc bir festival olmasi nedeniyle hissettigim bazi eksiklikler (canli muzik, daha cesitli uretici profili) simdi anlam kazandi kafamda :-)
 Festivalin yapildigi yer Shelburn Farms! Yukaridaki otel seklinde kullanilan Han kismi (henuz gitmedim), yapilarin sekli ayni, ciftlik bolumu var, agillar var, sebze satis bolumu var, var da var...

 Sagin...
 ...solun alabildigine bir arazi....
 ....kendine ait korusu, yollari, 1400 acre sanirim 6000donum'e yakin....
 ...hemen yaninda bir ucu Kanada'ya uzanan Lake Champlain Golu

 Bu masalarin hepsi peynir ureticileri. Bazilari oturmus, gelismis ciftlikler, bazilari kucuk ureticiler ama hepsinin ortak noktasi peynirlerin el yapimi omasi :-)
 Butun peynirler ufak ufak kesilip ziyaretcilerin begenisine sunuluyor :-) Bunun icin bir ucret talep edilmiyor. begendiginiz peynirlerden almak isterseniz, hemen yanlarinda ki soguk tutan kutulardan cikarip veriyorlar :-)
 Bu Sage farm (Adacayi ciftligi!) benim en sevdigim keci peynirini yapiyor! Yani bunlardan sonra markette satilan kesi peynirleri kirec gibi geliyor bana! Degisik sekillerde yaptiklari peynirlerin arasinda benim en sevdigim Sterling! Bu sene ogrendim ki bizim sehirde ki bir sarkuteri de satiliyormus, artik bir sene beklemek zorunda kalmayacagim :-)
 Bu amcayi gecen sene gormemistim! Bir suru degisik recel satiyor. Bu receller bizim bildigimiz klasik recellerin biraz disinda, genelde sarap ve peynirle servis edilen, bazilari acili, sirkeli veya karisik baharatli soslar. Hepsi katki maddesi olmadan sezonluk meyve ve sebzelerle hazilaniyor. Internetten satis yapmiyorlarmis ama e-mail ile haberlesip adrese postaliyorlar. Allahim soyle her hafta parti yapabilecegim adamlar olsaydi kasik kasik yerdik :-)
 Degisik tahillarla ve tohumlarla hazirlanan krakerler...
 Organik ve dogal yollarla hazirlanan salam, sosis ve bacon...
 Cadirin ici...
 Karamellerrrrr, keci tereyagi ile hazirlanmis...
 Burasi da baska bir karamelci...Chai denilen, baharat karisimi ile demlenen cay ile tatlandirilmis olani harika!




 Ekmekci! Yanina da tereyagi koymuslar, ye ye bikmazsin :-)
 Ye ye bitmiyor :-)

 Uc tane cikolataci vardi ama karamel bulunca cikolataya yuz vermedim :-))))
 Hayvanin etinden, sutunden ve yununden....


Yogurdun faydalari uzerine brosur dagitiyordu burasi :-) Bir de lor yapmislar, millet ufak kaplarin icine lor, cilek parcalari ve bal gezdirip ayila bayila yiyordu! Peeeeh, biz yapsak yuzune bakmazlar!!!
 Degisik karisimlarla hazirlanmis aci biber soslari....
 Toplu uretim konusundaki foyalari ortaya cikinca artik stand acmaya basladi et'ciler!!! Cok guzel bir kanepe hazirlamislardi: Kizarmis kucuk ekmek dilimleri uzerine garlic aioli (sarimsakli mayonez), ince dilim rozbif, parmesan peyniri ve cok az sirke ve yag ile sundurulmus roka! Pek begendim!
 Bu sene vodka, viski ve rom ureticileri de vardi!
 Lincoln Peak! Bu adam ailesi ile geliyor her sene, kasa kasa satiyorlar!

 Bunlarda benim favorilerim! Detaylar bir sonraki yazida...

Arada icmekten ve yemekten yorulanlar cimenlerin uzerinde dinleniyor...

Gezmekten ve yemekten ve oksijen carpmasindan bayilmis iki tip!

Bu festival sadece bu kadar degil tabiiki! Oncesinde ve sonrasinda belli aktiviteler mevcut ama disaridan bizim gibi yerel halk icin Pazar gunu acik. Konferanslar var, soylesiler var, seflere, gazetecilere ozel yemekler var, dogal olarak :-) Peynir ve sarap meraklilari gidiyor, kapida bir bardak ve icki kuponlari veriyorlar elinize, onunla saraplari tadip ustune peynir yiyorsunuz, begendiklerinizi aliyorsunuz, isterseniz is iliskileri kuruyorsunuz :-) Insanlar cok nazik, herkes mi sevimli olur :-) Gecen sene bir baba ogul vardi, filimlerdeki sakalli ciftcilere benziyorlardi, cooooooook guzel bir peynir yapmislardi, kartvizitiniz var mi dedim, yok dediler! Brosur? Yok! Web sitesi? Yok! Hangi dukkanlara satiyorsunuz? Biz ciftlikte satiyoruz, bazen halk pazarlarina gideriz dediler! Yaninizda var mi, alabilirmiyim? Yok o kadar getirmedik! Allahim bu kadar sirin olamazlardi yaaaa! Bu sene yoklardi, internetten de bulamam, gecen senenin listesine girip bulmam lazim onlari :-)
Boyle yani, olanlar, olmayanlar, aklimda kalanlar, gelmedi diye uzulduklerim derken bitti :-) Yorgun ama peynirli geldik :-) Bir daha ki yazi bizim evdeki festival ile ilgili hehehe kucuk canim, abartmadim! 

Merak edenler icin linkler asagida:



14 yorum:

  1. Keçi peyniri mi dedin, bayılırım, keskin tatlı peynirleri seviyorum :) sayende gezmiş kadar oldum sabah sabah arkadaşım! Ne kadar düzenli bir yer gözüküyor bizim buralarda olmaz biz kaosu kargaşayı seviyoruz sanki :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bolat, bin cesit peynir! Hangisini yiyecegini sasiriyor insan !
      Gercekten cok duzenliydi hersey, kalabalik olmasina ragmen kargasa sifir! Kuzu kuzu siraya girip bekliyosun!
      Yalniz Vermont hakkinda bilenle konusmak lazim, hic sivri yok ortalikta ve harap haldeki evlerin bile etrafi cicek gibi! Nedir anlamadim! Cok guzel yer!
      Ah elimde olsa da yollasam size bunlardan :-)

      Sil
  2. Beni buraya bırak günlerce çıkmayabilirim gibi:)
    Organizasyon, düzen bizim işimiz değil. Bak bir fıkra gibi söz der ki: Cennette Türkler aşçı, Almanlar organizatör, İngilizler şarkı yazarıymış. Cehennemde Türkler organizatör, Almanlar şarkı yazarı, İngilizler aşçıymış:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cikmasan sikilmazsin Semi! Gercekten harika bir yer.

      Amerikali da bu senin fikradaki ve diger milletleri en akillica kullananmis!!!!

      Sil
    2. Biz zor olanı seviyoruz :))) kaos bizim işimiz

      Sil
    3. Vallahi dogru diyorsun :-)

      Sil
  3. Hangi birine yazacağımı şaşırdım! Beni de oraya götürelim!
    bayıldım, yeminle bayıldım!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de seni goturelim!!! Yemin ediyorum aninda kacak gocmen daglara kacarsin :-))))

      Sil
    2. 1. dereceden akrabayız, bişi demezler bence =)

      Sil
  4. :):):) müsadenle Seminin fıkra gibi sözüne kahkahamı patlatırım (hakkatten çok güldüm ya süpermiş)

    gelelim sana hatun, mahvettin beni yaa midem sırtıma yapışmıştı zatii hıııh :) şaka şaka sen öyle yazınca bende pek mi meraklandım :):):)

    zaten ne demişler insanın başına ne gelirse ya meraktan ya meraktan zuhahahahaaa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Laf dinlemeyecegini biliyordum aslinda :-)

      Neyse, Allah kabul etsin sekerim, cok zor bu donemlerde oruc tutmak, bravo dogrusu.

      Eve gidince iftardan evvel Vermont ruyasina yat, arayi kapat bari :-)

      Sil
  5. "Taşınmak istersiniz" ne kelime, ışınlanmak istiyorum :)))
    Vermont'ta yaşayan bir "arkadaşım" var. Ondan gördüğüm fotoğraflarda bayılıyordum zaten. Applecheek Farm'a sık gidiyor o da... Bir bak istersen ona da... http://www.leftoverqueen.com/
    Şeker bir insan :)

    YanıtlaSil
  6. Banu, hemen arastiralim o zaman :-) Bak hazir bir arkadasin daha var...:-)
    Begenecegini biliyordum :-)

    YanıtlaSil