12 Eylül 2012 Çarşamba

Nelson-Atkins Museum of Art in Kansas City, Missouri

Gecen yazida seffaf bir bina vardi ya, hani Star gazetesinin binasi diye yazmistim. Iste o gazetenin ilk kurucusu Mr. Nelson ile, cok zengin bir dul olan Mrs. Atkins oldukten sonra butun topladiklari koleksiyonlari ve sanat eserlerini bir fon altinda birlestirip bu muzeyi kurmuslar.
Ozellikle Olcay ile gezecegim icin cok heyecanliydim cunku isin egitimini almis birisiyle gezince butun aciklamalari okumak zorunda kalmiyor, ota boka google yapmak zorunda olmuyor en onemlisi detaylar konusunda yaninizda sizi dogru yonlendiren birisi oluyor! Zaten kendimi birakmisim onun ellerine, simdi su oda, sonra bu oda derken kac saat kaldigimizi fark etmedik bile :-) Cok eglendik, cok guzeldi gercekten, ikimiz icin de cok guzel bir tecrube oldu sirasiyla en begendiklerimizden bir kismini siralamak istiyorum, resimlerin bazilari cok iyi degil, muzelerde fotograf cekilmesine alisik degilim, yasak olmamasina ragmen telas yaptim :-))))
 Yari degerli taslari kullanarak yapilan bu mozaik calismasina 'pietre dure - hardstone' teknigi deniliyormus. 
Olaganustu bir calisma, kimin yaptigi bilinmiyor fakat 18.yy diye tahmin ediliyor.
 Fall of the Rebel Angles, 18.yy Italya. 
Incil ve Tevrat'ta bulunan bir hikaye, hatta Yunan mitolojisinde de buna benzer bir hikaye  var.
Meleklerle seytanlarin savasini anlatan bir hikaye, melekler savasi kazanip seytanlari tepeliyor, detay resim cekemedim ama fark ederseniz asagida ki seytanlar yukari ciktikca once savasci sonra aziz sonra melek oluyor :-)
Olcay sagolsun, yoksa hayatta boyle kolay anlatamazdim :-)
 Giovanni Battista Tiepolo, 18.yy Veenedikli sanatci, bu gordugunuz skec calismasi!!! Asil resimden evvel alistirma yapiyormus ustad!!! Resmin adi Allegorical Scene: A Woman Ruler Triumphant Over Discord
 Teknigin adi 'marquetry', farkli renklerdeki ahsap parcalarini kullanarak uc boyutlu etki ile gorsel yanilsama yaratiliyor. Yani kisaca 'deli isi!' ! teknik 14.yy baslamis, Almanya ve Hollanda'da 17.yy tekrar ortaya cikmis ve en iyi ornekleri 18.yy yapilmis.

 Nicolas De Largilliere'in elinden Guclu Agustus!
Augustus II the Strong, Polonya Krali olmus filan ama bizim ilgimizi kendisinin cok kuvvetli olmasi, cok ustun sanat zevkinin olmasi degil, 365 tane gayrimesru cocugunun bulunmasi cekti :-)))
 Pieter Claesz
 
Bu dolabi gorunce aklimiza Olcay'in abisinin calismalari geldi hemen aklina, resmini cektik yollamak icin!
Ben de siz hatirlamak istersiniz diye BURAYA link koydum :-)

 Rachel Ruysch 
Muhtesem bir resim! Bu kadar detayli ve ince cizmesini biraz babasinin botanik ve anatomi profesoru olmasina bagliyoruz :-) Tabii hatunda yetenek tartisilmaz, cok taninmis bir ressam olmus, 10 tane cocuk buyutmus 80 yasina kadar da resim yapmaya devam etmis!
 Caravaggio - Saint John the Bapstist in the Wilderness
Cok etkilendigim bir resim oldu. Ressam azizi butun klasik benzetmelerden uzak tamamen arinmis ve yalin bir sekilde cizmis, artik napmissa yapmis ben gozlerine takildim resmin, kesinlikle korkutucu degil ama cooook etkileyici! Olcay'da cok begendi, tabii o cizimdeki detaylara hayran kaldi. Iste evli ve bekar hatunlar arasindaki fark! Azize bile sulaniyorum, tobe tobeee :-)
 Juan Gris - Evet anlasilacagi uzere kubist, eserin ismi Coffee Grinder and Glass
Niye cektigimi anladiniz hemen tabii :-)
 Baccarat!!! Ooofff ki ne oooof!
 Marcel Duchamp
 Monet - Boulevard Des Capucines
Impressionist'lerin genel huyuymus, ozellikle insan figurlerini ve detaylari bugulu bir sekilde cizerlermis ama resme uzaktan bakinca sanki butun ayrintilar cizilmis gibi gorunuyor! Sihir gibi! Ha bir de bilenlerin neden teleskop gibi bir ileri bir geri, yaklasip uzaklasarak resimleri seyrettigini anliyorsunuz!
 Yari degerli taslarla yapilmis taki seti, arka da golge ben!
 Van Gogh! Baka baka bir hal olduk :-)
 Pisarro - Favorim :-)
 Kahve saatim gelmis belli :-)))
 Firavunlar zamaninda, oteki dunyada irgat lazim olur diye yapilmis bu heykelcikler :-)
Cok dusunceliler vallahi, hem de liderleri filan hepsi beraber :-)
 Bu da aciklamasi :-)
 Ne kadar gercekci degil mi? Misir, Roma Imparatorluguna hala dahilken yapildigi dusunuluyor bu resmin. Biraz kakilmisa benziyor ama olsun hahahaha!
 Aciklamasi burada :-)
 Gorunce sanki amcamin oglunu gormusum gibi 'aaaa bak kim var burada!' demisim! Hahahaha!
 Bunlardan bizim memlekette cok var diye toplu cekim yaptik :-)
 Olcay ve benim fikir birligimiz: Besi bi yerde bumudur, budur!
Taxile Maximin Doat
George Bullock - Murekkep seti? 
Bağa, sedef gerisi teferruat demeye dilim varmiyor!
 Vitraylar gercekten guzel de sekerim obur muzeler cala cala bunlara bisey kalmamis :-) 
Eminim avrupadaki kiliselerde ve muzelerde dudak ucuklatan ornekleri vardir!
 Book of Hours - Boucicaut Master 15.yy
Bu kitaplar bizdeki dua kitaplari gibi, hani icinde bayram seyran ozel gun dualari, namaz sureleri, zikir dualari filan olur ya, oyle bir sey. Tabii bu suslu olanlar zenginler ve zengin manastirlar icin yapiliyormus, hos zaten okuyan kisim da zenginler olduguna gore sacma bir bilgi oldu bu :-))) Guzel kitap ben de mi kitaplarimi suslesem acaba :-)
 Muze kapaniyo anonsunu duyunca hemen birer resim cekilelim dedik :-) Olcay sutunlari secti, ben de bir gun evvel kacirdigim kismetimin hatirina sovalyelerle cekildim :-) Pozuma takilmayin hemen yanimda iki tane adam vardi Olcay harika bir is cikarmis onlari resme almayarak :-)
 Ben ve sovalyelerim....
 Rodin - Dusunen adam onunde de cekindik, sizin icin!
Bu Rodin amca cok akillica davranarak, heykeli yaptiktan sonra kalip hazirlayip bir suru heykel dokup her yere dagitmis. O yuzden dunyada bir suru dusunen adam heykeli varmis!
 Olur olmadik yerlere de ismini yazmis cok komik!!! Bu heykel cok mustehcen degildi aslinda da ismi yazdigi yer daha cok ilgimi cekmis!

 Boyle iste, gez gez, bitiremedik aslinda, daha uzak dogu, kizilderili ve yakin Amerikan (biz Cumhuriyet donemi diye dalga gectik, girmeyi dusunmuyorduk!) bolumune gidemedik, dedigim gibi toplu dugun gibi birsey vardi muzede :-) Neyse ama ben bu gazla en kisa zamanda Boston- Museum of Fine Arts yapacagim, oyle veya boyle arayi kapatmak lazim :-)

Bunlari gordukten sonra tabii hicbirsey begenmiyor insan, baska bir gozle bakiyorsunuz her seye. O yuzden sanatin ve sanat anlayisinin neden yayginlasmasi gerektigini anliyorsunuz, bizzat! Ne kadar egitimli, ne kadar kulturlu ne kadar sanatci ruhlu oldugunuz fark etmiyor, gozler degisiyor, beyin esniyor, dusunceler ve cisimler yer degistiriyor...sonuc? Ya sozlerle, ya yaziyla, ya hareketlerle birer birer eyleme dokuyorsunuz gorduklerinizi....Neyse cok uzun zamandir dusundugum bir konu hakkinda bu kadar yuzeysel konusmak istemiyorum, Olcay sayesinde goren gozum bayram etti diyelim :-)

Sagolsun varolsun :-) Umarim siz de begenirsiniz...




22 yorum:

  1. heralde beşinci seferdir falan bakıyorum resimlere hepsine bayıldım tek tek inceledim.
    gözün gönlün bayram etmiş senin :) gitmekle çok iyi bişiy yapmışsın sen ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Di mi Cicoo, iyiki gitmisim? O kadar sansliyim ki, hem muhtesem bir insanla bulustum (sizden iyi olmasin) hem butun sevdigim seyleri yaptik :-) Kendimizi de hic yormadik :-)

      Sil
  2. sanırım bloglarda gördüğüm en detaylı müze incelemelerinden biri her birine ayrı ayrı hayran kaldım:) neşeli yüzlerinizden ne kadar mest olduğunuz belli ne d,yelim darısı başımıza :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok be Burcucugum, eminim daha guzel anlatan aciklayan vardir ben bizim gozumuzden anlatmaya calistim. Olcay sagolsun cok keyfili bir gezi idi.
      Hepinizi cekistirdik merak etme, biz de cok istiyoruz birgun yuzyuze bulusmayi :-)

      Sil
  3. Çooook iyi geldi bu fotoğraflar ya:) O Caravaggio var ya o Caravaggio... En en en beğendiğim ressamdır. Burada bir turizm şirketi "Caravaggio'nun İzinde" tarzı bir gezi düzenlemişti. Ressamın çeşitli ülkelerde bulunan eserlerini görme amaçlı. Aklım gitmişti resmen:( Neyse...:)
    "Sanatın ve sanat anlayışının yaygınlaşması" konusuna gelince... Belki okumuşsundur eski yazılarımda. Sanat Tarihi okudum, pedagojik formasyonumu aldım fakat okullarda iş bulamıyorum. Çünkü okullarda Sanat Tarihi dersleri ya yok, ya da minimuma indirilmiş düzeyde. Güzel Sanatlar liseleri bile ancak lise son sınıfta görüyorlar bu dersi. İlkokulda bile olması lazım bizim gibi kültürel miras konusunda zengin bir ülkede. Ama neredeeee...
    Bak derdim depreşti yine:) (Temmuz ayı arşivimde bu konuda bir yazım var. Okudun mu bilmiyorum. Orada güzelce çemkiriyorum:))
    Ellerine sağlık Başakcım, çok keyifli bir post olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okudum yazini Sezer ve biliyorum senin Sanat Tarihi okudugunu :-) Olcay'da okulda sanirim secmeli ders olarak almis, acaip eglendik, her detayi gayet net ve basit bir sekilde acikladi bana :-)
      Bizim sanat tarihi derdimiz, yumurtami tavukdan, tavukmu yumurtadan cikar isine benziyor :-) Halk ilgisiz, egitime onem verilmisyor, egitime onem verilmedigi icin halk bilgisiz! halbuki kaynaklarin bu kadar cok oldugu bir ulkede en azindan kisisel cabalarla halki bilinclendirmek cok zor olmasa gerek.
      Senin gibi Semi'de cok dertli ama soyle dusun, benim annem her gezmeye gittigimiz yerde bizi mutlaka muzelere gotururdu, tarihi yerleri gezerdik, bilmez okumaz aslinda ama sever gezip gormeyi, oradan boyle bir sanat aski kaldi icimizde, ben de bekliyorum simdi yegenlerim buyusun, buraya gezmeye geldiklerinde veya ben gittigimde onlari alip alip gezicem muzelere sergilere gidicem. baska yolu yok :-)

      Senin oglun da cok sansli, sen blog actigin icin de biz sansliyiz :-)

      Caravaggio resmi ile gurur duyuyorlarmis cunku heryerde yokmus sanirim resimleri oburlerini bilmem ama bu resim cok guzeldi Sezer, harbi cok begendik.

      Sil
    2. Bilinçli anne babalar bu konuda ilgileniyorlar çocuklarıyla tabi. Özel müzelerin çocuklara yönelik atölye çalışmalarında yer bulunmuyor neredeyse. Fakat işte azınlık durumundayız. "Konuşuyorsun da, sen ne yaptın çocuklar için?" diyen çıkabilir:) Bazı vakıflarda gönüllü olarak çalıştığım olmuştu. İstanbul'un maddi gelir düzeyi düşük semtlerindeki okullarda öğrenci olan çocuklara istanbul'u gezdiriyorduk.

      Sil
    3. harikasin sezercigim, iste onemli olan da bu, kisisel cabalarimiz :-) Arti gosterdigin cabalari kimseye aciklamak zorunda degilsin sekerim, kim ne isterse dusunsun :-) Sanata bu kadar duyarli olan bir insanin isigini yaymadigi kimse yoktur, sen farkinda olmasan bile :-)))

      Sil
  4. hahaha kizim sen dogustan komiksin:) besi birde budur;) Duschamp baba nasil ama? Rodin'in bir dusunen heykeli de Bakirkoy sinir hastaliklari hastanesinin bahcesinde. Akil hastalari bolumundeydi galiba ! ;) epk bi guzel cikmissiniz sovalyelerinizle xxxxx

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar ilginc, Duchamp satranc ustasi oldugunu bilmiyordum, dun biraz okudum hakkinda, bir de buyuk kolleksiyonculara danismanlik yapmis, Peggy Guggenheim var iclerinde, gercekten etkileyici :-)

      Rodin'in heykelinden 20 tane yapmislar goya :-) Goggle amca oyle diyor :-)

      Sovalyem nasil ama? Ben de eli masali lady! Yanimda adamlar var diye muzurluk yapamadim :-))))

      Sil
  5. Gez gez nereye Başak :) kürkçü dükkanına geri döndün mü:)) şaka şaka gerçekten çok güzel bir gezi olmuş :)))Adamımsın Van Gogh alır götürür adamı ama gün görmemiş adam ne yazık ki ama Allahtan Teo gibi kardeşi varmışta bu günlere gelebilmiş!! Herkese böyle kardeş lazım arkadaş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sekerim, Olcay anlatti, kiz yuruyen sanat tarihi rehberi gibi, bilmedigi sey yok :-) Cok sansliydim gercekten, ilk onceleri yanlarindaki yorumlari okuyordum baktim ustasi yanimda, simardim iyice :-) O konustu ben resim cektim, begendiginize cok sevindim :-)

      Bir belgesel buldum Van Gogh ile ilgili, henuz seyretmedim ama cok guzele benziyor, seyredince yazacagim sana mutlaka :-)

      Sil
    2. Akira Kurusova'nin bahsettigim filmini de izle mutlaka. Bir bakmissin Van Gogh'un aycicek tarlalari gercek olmus :) Bu arada bugun aycicegi topladimmmm!!! Cok guzeller :) Burda olsaydin seninle eve de gonderirdim diye aklimdan gecmedi degil.

      Sil
    3. Sen elinde olsa herseyi yollayacaktin zaten benle :-) Filmi hatirlattigin iyi oldu bakayim ve bulayim, keske beraber seyretseydik :-) Sen de Dersu Uzala'yi seyretmeyi unutma. Optum kocaman.

      Sil
  6. ben bir on tur daha bakayım ancak sindirebileceğim resimleri. felaket etkileyici bir post bu! hangi biri üzerine düşüneceğimi şaşırdım!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuzucum, begendigin icin cok mutlu oldum! Hep seni andik, ozellikle mitoloji figurleri gordukce, ulen Oz burda olsaydi bir de o anlatirdi dedik ;-)

      Sil
  7. 365 çocuğa takıldım kaldım! Abi iyi çalışmış, peh peh peh!!!!
    Son yazdıklarının tamamına katılıyorum.
    Şahsen ben sanat eğitimi almadım, tarih de okumadım. Anlayarak bakmak, bu işin eğitimini alıp incelemek başka bir şey tabii.
    Ama sergilerin, müzelerin bana kattığı çok şey var, bakış açısı her şeyden önce değişiyor. Başka türlü düşünmeye başlıyor insan.
    Gittiğim her yerde okumaya, anlamaya çalışırım. O dönemi, yapılanları, insanların yaşam şartlarını...
    Sezer`e katılıyorum. Çocuklar için mutlaka olması gereken bir ders. Ondan sonra bizim müzelerimize halkımız neden gitmiyor deniyor. Gitmez tabii, sen böyle bir kültürü çocukken vermezsen gitmez. İşkence olarak görür, oraya gidip tablolara, duvarlara, tabak-çanağa bakmayı...Bizim müzeler de eksik o konuda. Pedagojiden uzak, sanatı çocuklara sevdirmek lazım. Bunun ötesi yok, onların ufku açık olmalı.
    Bak şimdi nasıl kızdım:)
    Not: Şovalyelerin ve sen harika görünüyorsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semicigim, maalesef kisa vadede degisen birsey olmayacak sanirim, ben en cok medya ve sanatci takimina kiziyorum aslinda, gundem yaratmayi biliyorlar, dikkat cekmeyi biliyorlar, millet ne yaparlarsa taklit ediyor, biraz bahsi gecse elimizdeki degerlerin ne guzel olur aslinda.

      Ama iste kulturel mirasa sahip cikan halklar birlik olur, milli degerlerine hakim olur, bizim ulkemizde bu istenmiyor dolayisi ile icinde yasadigimiz, hayatin parcasi sanilan eski eserlere gereken onem verilmiyor.

      Benim annem mesela okumaz, ilgilenmez ama belgesel seyretmeye bayilir ve nereye gitsek mutlaka muzelerini, tarihi yerlerini gezmisizdir, biz de ondan alistik. Ailede basladigi icin bu tur egilimler, orada yoksa bu bilinc, sonrasinda okulda da yalnizca kos kos kitaplarda ogretilen siradan bilgiler ile iyice sogutuyoruz insanlari.

      Yapilacak birsey yok, Sezer'e de soyledim demin, kendi etrafimizda yetisebildigimiz cocuklar icin caba gostermek lazim, onlarin goren gozlerini guzel seylerle doldurmak lazim, ilgi yaratmak lazim, bunu da etrafimizdaki ufakliklarla yapabiliriz. Ben bekliyorum mesela, benim yegenler buyusun, dere tepe gezecegim onlarla, biraz ele avuca gelince bizim gezilerin amaci ve rotasi degisecek :-)

      Sil
  8. Olcay sana söylememiştir tabi Başak'çım ama lakabı bayan google onun :) Google da aratmana gerek yok Olcay'a sor cevaplasın derdik :)
    Çok güzel bir gezi olmuş. Ben bu sıralar tatil dönüşü, Kuzey'in hastalığı falan derken uzak kaldım biraz ama gözüm hep buralarda. Fakat yazıyı 3. ya da 4. seferde ancak bitirebildim o kadar diyim :)
    Hepsi bir yana ben Olcay'In resmi için teşekkür etmek istiyorum. Senin dünya gözünle iyi olduğunu görmüş oldum :) Ve ne kadar özlediğimi anladım :)

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  9. Bettra'cigim, Kuzey icin gecmis olsun diyorum, umarim onemli bir rahatsizlik gecirmemistir.

    Olcay'da sizleri cok ozlemis, hatta Turkce konusuyoruz diye 'kendimi Turkiye'de hissediyorum' diyip durdu :-) Insallah kavusursunuz kisa zamanda :-)

    YanıtlaSil
  10. Pisarro 'yu ben de cok severim diyerekten baslayayim. Bir gun belki giderim diye dunyada gitmeyi istedigim muzelerin bir listesini yapmistim. Bu muze de listemde idi. Bir on gezi yapmis oldum Basak sayende...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi yaaaa Dilara, ne kadar guzel bir tesaduf bu??? Guzel bir muze, ama sen buraya gelince bu muzeye gelene kadar cok sira gecer :-)))) Acaba Ozlemi'de bavuluna koyarmisin ki???? Lutfen??

      Sil