12 Mart 2013 Salı

Zeytinli Uzay Galetasi!

Ozlemaki kusum gecenlerde zeytinli grisini yaptim diye haber ucurdu. Icim gitti tabii, gariptir bu memlekette adam gibi grisini bulmak imkansiz, hatta adam olmayanini da bulmak cok zor! Neyse icim gitti ama mayali hamurlar konusunda ki beceriksizligim dillere destan hic ustume alinmadim! Hatun malini biliyor ardindan aciklamali tarif gecti bendenize! Tamam yav, yapicam filan dedim ama unutur diye ustelemedim.

Unutmadi, arada yok ' bi daha yaptim' yok 'bugun bi daha yapicam'lar geldikce hadi dedim kendime, uzatma dene su tarifi.

Simdi sekerimin tarifine bakin:
Grisini tarifi 
500 gr un
300 gr ılık su
40 gr z.yağı
8 gr toz maya
40 gr çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
karıştır, kurşun kalem inceliğinde çubuklar yap (pişerken azıcık daha tombişleşecekler, o payı unutma, sıralarken arada boşluk bırak) 
çok pembeleşmeden çıkar. 

bana göre bütün ayrıntıları fazla fazla yazdım. bak bakalım bi es geçtiğim bişi var mı kuzum

Bababa, bi de herseyi fazla fazla yazdim diyor!

Ben once tarifi kaybettim, o arada yazisiyorduk direk kaybettim diyemedim (korkudan) dedim bulamiyom, telefondan zor oluyor bir daha yollasan? Yazim hatasi yapmisim, ne diyosun dedi! Bi daha yazdim, ne tarifi dedi, ulen grisini dedim nasil yollicam postaylami dedi, boyle karagoz (ben) hacivat (oz) gibi paslastiktan sonra tarifi yolladi. 

Tarife bir baktim gramla, simdi ben buna desemki bunun meali nedir diye okyanus otesi kafasina terlik yiyen ilk insan olma serefine nail olucam, actim dolabi 100gr'lik bir hardal kavanozunu goz ile tartip olcu yaptim kendime, kavanozun yarisi yarim fincan dedim (benim fincanlar biraz buyuk) ona gore doldurdum tasi. Tabi arkadas 'karistir kalem yap' gibi yeni bir terminoloji ekledigi icin mutfak kulturumuze ben mayali hamura malzeme sonrami karisir simdi koysammi, bu zeytinlerde biraz buyuk ama icinde dagilacak heralde diye binbir cesit soru ile hamuru zeytinsiz kardim! Paketledim kabarmaya biraktim. Yaktim bi cigara, yaninda kahvem afili bir sekilde Ozleme mesaj attim:

Ben: Hamuru kardim, bir guzel yogurdum ama butun malzeme diye hatirlamadigim icin 
     sade yogurdum kabarmaya biraktim, kabarinca mallari eklicem!  
     Lutfen okey de!!!!!!
Oz: kabarmaya bırakmıyoz ki ayol direkt kurşun kalem ebatlarında yuvarla fırınla allaaam ya
Ben: Bagarma yaaa, tamam kalkiyorum!

Tabi ben hamuru bir guzel yogurunca biraz lastik olmus, zeytinler de zeytin boyunda olunca yogurdukca ordan buradan firtlamaya basladilar, ben onlari itelicem diye kol kasi yaptim!

Hadi yogurdum zar zor, bu sefer yuvarlayip kalem inceligine getirmek olum gibi, zeytinler kafam kadar olunca arada kalmiyor, yagli hamur cubuk olmuyor!!!! Onu da zorla yaptim attim firina,ikinci parti ucuncu parti derken bana daral geldi, son kalan hamuru ekmek seklinde pisirdim, arada pide yaptim, tepsiye sigmadi catal yaptim, goruntu icler acisi ama tadi muhtesem!

Isin ozeti sudur, gercekten harika bir grisini oluyor ve coooooook kolay! Yalniz nacizane, tarife eklemek istedigim bir iki nokta var, benim gibi acemiler icin:

1) zeytinlerin cekirdegini cikardiktan sonra bicakla kiymak gerekiyor, biraz dise gelsin ama hamuru bozmasin 
2) Butun malzemeyi karistirip peygamber sabri ile kursun kalem inceliginde cubuklar yapmak gerekiyor,   
     yoksa disi parlak grisini gibi sert ama ici yumusak ekmek gibi oluyor, o da guzel o ayri :-)
3) ayni hamur ekmek gibi piserse guzel olmuyor, yani oluyor yeniyor ama kabugu galeta gibi parlak ve sert   
    oluyor, ekmege yakismiyor, hos ben bu aksam kiymali patates yemegine katik yaptim o ayri!

Yaaa boyle iste, bu macera baslamadan Ozlem'e dedim ki; bak kizim bu sefer de bu mayali hamur tutmazsa ben bir daha elimi hamura surmem haberin olsun. Yok eger tutarsa o zaman hemen ihlamur mayali ekmegi deneyecegim dedim. Hala kendimden emin degilim ama yine de isik var gibi :-) 

23 yorum:

  1. agaaaaaapi muuuuuuu
    oldu işte bak! bravo sana kuzum.
    zeytinleri kıymaya gerek yok gerçi
    yarasın balıma!
    =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de seni sagapo! hehehehe

      Senin zeytinler leblebi kadar heralde, alla allaaaaa!

      Sil
  2. wuhhuuuu neler neler Allahı Allahım yaa süpersiniz kılar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok superiz biz, yorum yazanlarda super ayiptir soylemesi, okuyanlar da super, super super super...

      Sil
  3. ellerinize sağlık..çok sağlıklı ve nefis görünüyor..sabır işi evet ince ince kolay değil..ama şu nefsi hoşnut etmek yok mu:)değer her şeye:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi Sezer'e katiliyorum aslinda goruntu acaip komik ama tadi cok guzel oldu :-)
      Nefsi hosnut etmek kadar hamur ypgurmak cok zevkli ruhu da oksuyor mu ne??

      Sil
  4. Zeytinli çöreğin hastasıyım ama zeytinli galete yemedimdi henüz, görünce şaşırdım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. A-ha cevap Izmir'den geldi :-)

      Sil
    2. Ben yapamam Özlemaki :( Balık desen tamam her türünü pişireyim ama bunu yapmak zor :))

      Sil
    3. Yav limonatyi yogurdun gikin cikmadi! Saka bir yana kosturmaktan galeta gibi oldum desene guzelim, hamur karacak vakit mi var, degil mi?

      Sil
    4. bence yaparsın üstadım, harbiyim yok bi zorluğu.

      Sil
  5. :)) Ya kızma ama görüntüsü pek nahoş:)) "Sen yap görelim o zaman" diyebilirsin bu durumda:) Yapamam. Mayalı işleri beceremem ben. Tadının güzel olmasına sevindim:) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yafu ne kizicam, o yuzden ismini uzayli koydum zaten hahaha! Harbiden komik ve ic acici gorunmuyor fekaaaaat tadi cok guseeeel! Yalniz gercekten kalem gibi ince yapmassan grisini olmuyo :-)

      Sil
  6. İlk defa fotoğrafı görünce bir şeye benzetemedim, ne yapmış ki böyle dedim kendi kendime:))
    Tadı eminim güzeldir:) Ellerine sağlık!
    Özlem`le muhabbetinize bayıldığımı da söylemeden geçmeyeyim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotogragi kirmizi kurdela koyup ceksem yine biseye benzemezdi sanirim :-) Sen yapsana aslinda senin oglanlardan guzel cubuk cikar diye dusunuyorum veya delirim cubuk savasi da cikartabilirler :-)

      Sil
  7. Bism... nimete neler yapmis kadin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dalga gecme kizim yaaa, en azindan 'yenilebilir' seyler yapiyorum, pocitif olalim biraz rutfen :-)

      Sil
  8. kesinlikle ellerine sağlık ))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nihat Bey, sizi tekrar buralarda gormek ne guzel, merak ediyordum ama rahatsiz etmek istemedim, hosgeldiniz, ozledik vallahi :-)

      Sil
  9. teşekkürler ben de mutluyum.
    Biliyorum epey bir zaman oldu yok sıcaklar dedim yok taşınma telaşı derken küçük bir kaza geçirdim parmaklarımı uzun süre kullanamadım falan ama şimdi iyiyim yakındır yine sizlerleyim .ben de özledim inanın

    YanıtlaSil
  10. Başak, aslında bu ürürnün içinde maya var; ama senin korktuğun türden bir mayalanma sürecinden geçmediği için "mayalı işleri yapamıyorum" sınıfına girmiyor bu. (Gerçi böyle deyince "kızım sen mayasızı da yapamıyorsun işte" diyormuşum gibi oldu, ama öyle demiyorum valla :))) )
    Bence o ıhlamur mayalı ekmeği dene, maya sadece sabır ve doğru ortam ısısı isteyen bir şey. Dene dene. Bize de yaz hatta, nasıl bir şeymiş diye. Müthiş merak ettim :)))

    YanıtlaSil