27 Şubat 2012 Pazartesi

Kizginim ben bugun!



Gecen gun yine bos bos dusunurken aklima bu Amerikalilarin 'recycle' konusunu ne kadar abarttiklari takildi. Uc ayri kutu var, birine plastikler, birine camlar digerine kagitlar konuluyor,  ben copleri bir atiyorum diye ahkam kesiyorlar deli oluyorum! Cunku bu 'sozde' cevrecilerin hicbiri aslinda cop sirketlerine gonullu eleman olarak calistiklarini dusunmuyorlar, ayri atilsin veya atilmasin butun copler ayni recycle isleminden geciriliyor ve biz bunun icin ayda $40 dolar oduyoruz, uzerine bir de copleri ayirip verince adam bes eleman yerine iki eleman calistiriyor, ona da kulp hazir 'fazla islem fazla enerji harcatiyor, yazik degilmi' e o zaman niye 'create jobs for usa' diye grev yapip bilezik satiyorsun? 

Herseyden once bir de plastik, cam ve kagit ayrilinca recycle yapilmis oluyor saniyorlar ya orada kopuyorum iste ben. Yiyecek israfi had safhada bu memlekette, ben yiyecek sektorunde calistigim icin yakindan biliyorum sirf tuketimi sabit bir hizda tutmak icin normal urunlere tarihi gecmis muamelesi yapiliyor! Adama aclik, kitlik var dunyada diyorsun, nerede diyor! Onu yemem, bunu yemem, sevmedigi seylere alerjim var diyenler, agzina sebze koymayanlar, balik yerim ama ben vegan'im diye gecinen 17 yasinda veletler, zeytinyagin zeytinden elde edildigini duyunca sok gecirenler! yemin ediyorum bir gun vaktim olursa bunlari kitap yapicam!

Neyse ben bu recycle delilerini dusunurken aklima eski cocuklugum, annem anneannem geldi. Yogurt kaselerinden, konservelerden saksilar, kapakli teneke kutulardan iplik kutusu, dugme kutusu, ivir zivir kutulari, cam siseleri su sisesi olarak kullanmalar, eskiyen/kacan naylon coraplardan paspas ormek, dikis artigi pacavralardan soba tutusturmaya 'bebek' yapmak, liste uzaaaaar gider. 

Mesela gazte! Piknikte, mangal basinda, kayikta balik tutarken sapka yapilir, mangal yellenir, acip uzerine cilingir sofra kurar bazisi, digeri balik ayiklar, sebze soyar sarar atar. Soba tutusturur, dolap ici ortu gorevi gorur, cok guzel cam siler, kusun altina gazte konursa koku filan olmaz!, cocuklara oyuncak yapilir, o yapilir bu yapilir hicbirsey olmadi hepsi toplanir eskiciye verilir mandal alinir-DI! 

Sonra elin adami gelsin, sefer tasin yokmus gibi bento box satsin sana (ozlem kizma ben de seviyorum onlari biliyorsun), kirk yillik file torbayi amerikalinin biri 'designer shopping bag' diye $20 dolara satsin, pazar kulturunu geri getirmek icin millet didiniyor, satilan mallar yerli degil ona mi yanarsin, yoksa yerli mallarla yapilan 'cup cake'leremi! 

Bugun ters gunumdeyim, herseye kizasim var, bu aksam chinese yiyoruz, onlarin servis kaplari cok guzel yikayip kullanicam, kullanirken de ise yogurt kaplarinda yemek goturen anneme soylendigim gunleri hatirliycam! Isin dogrusunu onlar biliyormus da bunu buyuyunce anliyoruz. Niye elektriklerin kapanmasi gerektigini, niye bosu bosuna suyu akitmamak gerektigini, tabakta yemek kalmayacagini, ekmek israfinin gunah oldugunu, tabakta kalan pirinc tanesi kadar cocuk olcak diye korktugumu, artik yemeklerden alternatifler uretilebilecegini, olmadi sokaktaki kediler ve kopeklerin beslenecegini, boceklenen tahillarin kuslara verilmesi gerektigini, afrikadaki aclari birak, okulda etrafinda fakir varsa paylasmayi, kimseye gosteris yapmamayi.....bunlari anlayacak adam yok burada!

En kotusu de ne biliyormusunuz, biz ciftci bir aileden gelmiyoruz ama yagmur/kar bize bereket olarak ogretildi, onlar olmazsa meyve sebze buyumez, bolluk olmaz, hayvanlar ac kalir, kuraklik olur denildi, o yuzden yagmur yaginca ayri, kar yaginca ayri (ikisinin de farkli etkileri var dogada!!!!) sevinirdik. Bugun artik herkes ama herkes lanet ediyor yagmur ve kar gelince! Sehir yasamini felc ediyor olabilir, hayat cekilmez olabilir ama  dunyanin dongusu de bu be kardesim, bi susun yaa!


5 yorum:

  1. Bu kitabı yapabiliyorsan yani vaktin varsa yapmalısın ilk müşterin ben olurum, hatta eşe dostu da dağıtırım :) Koptum burada gülmekten.

    YanıtlaSil
  2. Begendigine sevindim, baska bir kitap fikrim daha var ki onu mutttlaka hayata gecirmek istiyorum; yiyecek siparisi veren (pardon veremeyen) sapsallar hakkinda! Onun icin malzeme topluyorum bir suredir, tabii bu basimlar kesin Turkce olacak :-))))

    YanıtlaSil
  3. Amerika- Türkiye farkının ne kadar azaldığını bir kez daha hatırlamış oldum. Balık kızarttıktan sonra artan unu, çöpe bocalayanlardan tut gevreğinden bir ısırık alıp, yetti bu kadar deyip , kaldırımın kıyısındaki kediye vermek yerine çöpe atıp yürüyüp gidenlere kadar çeşitlerimiz azımsanacak gibi değil. Yazdığında ben de alırım hem de 20şer 30ar tane alır, dağıtırım.

    YanıtlaSil
  4. Ben bunlari yazmaya basliim demi?

    YanıtlaSil